ΕΛΛΑΔΑ

Νέος ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κάρπαθο

Νέος ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την Κάρπαθο
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Ισχυρός σεισμός 4,8 Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα, στις 18:02, στη θαλάσσια περιοχής της Καρπάθου. 

Σύμφωνα με την μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η ισχυρή σεισμική δόνηση εντοπίζεται 39 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου και έχει εστιακό βάθος 12,6 χιλιομέτρα.

Capture copy

Η δόνηση ήταν ισχυρή και έγινε αισθητή μέχρι και την Κρήτη, ενώ δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

«Χορεύει» το Ελληνικό Τόξο

Οι σεισμοί στην περιοχή τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο. Στις 28 Ιανουαρίου είχε σημειώθει σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών ανοιχτά της Καρπάθου με επίκεντρο στο προωθημένο Ελληνικό Τόξο, νότια της Ρόδου και της Καρπάθου.

Ακολούθησε σειρά σεισμικών δονήσεων στην ίδια περιοχή.

Στις 29 Ιανουαρίου 4,7 βαθμών και την επομένη ημέρα 5,3 βαθμών.

Στις 7 Φεβρουαρίου, τα ξημερώματα, είχε σημειωθεί τριπλή σεισμική δόνηση στον υποθαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κάσου. H αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσε το σεισμό στα 4,5 Ρίχτερ, με εστιακό βάθος τα 4,8 χλμ., και επίκεντρο 33 χλμ. ανατολικά της Ζάκρου. Είχαν προηγηθεί στις 04:16 και στις 04:24, στο ίδιο σημείο, δύο σεισμικές δονήσεις με μεγέθη 3,9 και 4,0 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Πριν από τρεις ημερες, στις 11 Φεβρουάριου, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 00:46 μετά τα μεσάνυχτα σε υποθαλάσσια περιοχή, νοτιοανατολικά της Καρπάθου και νότια της Ρόδου. H αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών δίνει εστιακό βάθος τα 8,8 χλμ., και επίκεντρο 81 χλμ. ανατολικά - νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ