ΕΛΛΑΔΑ

Σύλλογος Αρχαιολόγων: Ατεκμηρίωτη και για ιδιοτελείς σκοπούς η θεωρία της Περιστέρη

Σύλλογος Αρχαιολόγων: Ατεκμηρίωτη και για ιδιοτελείς σκοπούς η θεωρία της Περιστέρη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

«Αδειάζει» ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων την κ. Κατερίνα Περιστέρη για τη συσχέτιση του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης με τον Ηφαιστίωνα, κατηγορώντας την ότι, όχι μόνο κάνει εικασίες για τον ένοικό του αλλά και ότι δεν έχει καταθέσει τεκμήρια για την έρευνά της.

Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, της επιρρίπτουν ευθύνες ότι εκθέτει τους αρχαιολόγους με τη στάση της και ζητούν την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας.

Ειδικότερα, στη σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, κατηγορούν την επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας στην Αμφίπολη, ότι αξιοποιεί επικοινωνιακά το μνημείο για ιδιοτελείς σκοπούς!

«Ο θόρυβος που ξέσπασε πάλι γύρω από την ανασκαφή στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, και την εικαζόμενη συσχέτιση του ευρήματος με τον Ηφαιστίωνα, δικαιώνει για μια ακόμη φορά την έγκαιρη αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στην ιδιοτελή επικοινωνιακή εκμετάλλευση της έρευνας ενός σπουδαίου μνημείου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Όλγα Σακαλή και ο γενικός γραμματέας κ.Θέμης Βάκουλης, επισημαίνεται ότι «η διατύπωση θεωριών από τους ανασκαφείς χωρίς την κατάθεση των αποδεικτικών τεκμηρίων στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, εκθέτει την Αρχαιολογική Υπηρεσία στο σύνολό της».

Τέλος καλούν κάθε θεσμικά υπεύθυνο να επιβάλει την τήρηση της επιστημονικής δεοντολογίας καθώς και τις διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ