ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρό βρέφος: Το «ευχαριστώ» του πατέρα - Ο Σύροι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη

Νεκρό βρέφος: Το «ευχαριστώ» του πατέρα - Ο Σύροι προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη
CNN/GREECE

Δικαιωμένος από το τελικό πόρισμα του ιατροδικαστή δηλώνει ο πατέρας του 11 μηνών βρέφους, που έχασε τη ζωή στου Ζωγράφου.

Στο τελικό πόρισμα του ιατροδικαστή, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, Τρίτη, δεν υπάρχει καμία αναφορά περί σεξουαλικής κακοποίησης, όπως είχε αρχικά δηλώσει ο ιατροδικαστής.

Ο πατέρας Τζαμάλ Σαλέμ και ο δικηγόρος του, Αρουάν Μπάκρι, εμφανίστηκαν στον ΑΝΤ1 και μίλησαν για τις σημερινές εξελίξεις στην υπόθεση.

«Δυστυχώς, βιάστηκε ο ιατροδικαστής και έβγαλε πόρισμα κατευθείαν, τις πρώτες ώρες. Επέμενε ότι είναι σεξουαλική βία», είπε ο συνήγορος της οικογένειας.

Παράλληλα, ευχαρίστησε την ελληνική αστυνομία για την επιμονή που έδειξε στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Είναι επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας. Ευτυχώς επέμενε να ψάξει εις βάθος την αλήθεια και το κατάφερε», είπε ο κ. Μπάκρι.

Ο πατέρας, με τη σειρά του, είπε: «Φάνηκε ξεκάθαρα η αλήθεια και με τη βοήθεια του ιατροδικαστή – τεχνικού συμβούλου της οικογένειας».

Και αυτός ευχαρίστησε την ελληνική αστυνομία, την οποία συνεχάρη, όπως και τον διευθυντή της Υπηρεσίας Ανηλίκων «που κυνήγησε το θέμα».

Ολοκληρώνοντας, ο δικηγόρος γνωστοποίησε ότι ο Σύνδεσμος Σύρων στην Ελλάδα θα προσχωρήσει στη δικαιοσύνη για το ζήτημα, παρότι ο πατέρας του βρέφους είχε δηλώσει νωρίτερα ότι είναι άνθρωπος που συγχωρεί και δεν επιθυμεί να κάνει ένα τέτοιο βήμα.

Το πόρισμα

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο συμπέρασμα της έκθεσης του ιατροδικαστή, που φέρει σημερινή (Τρίτη) ημερομηνία:

«Το ανωτέρω βρέφος σήμερα 1) δεν φέρει κακώσεις σώματος, 2) ο παρθενικός υμένας εν διαπλάσει, δε φέρει κακώσεις, 3) στην είσοδο του πρωκτού και στην περιπρωκτική χώρα παρατηρούνται σαφή στοιχεία εισόδου αμβλέος τινός οργάνου».

Μάλιστα, υπογραμμίζεται πως: «Η αιτία θανάτου του ανωτέρω βρέφους θα προσδιοριστεί μετά την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής έκθεσης νεκροψίαςνεκροτομής».

Από την πρώτη στιγμή, η μητέρα του παιδιού είχε υποστηρίξει ότι πολλές φορές χρειαζόταν να χορηγεί θεραπεία με μορφή υπόθετου στο βρέφος, την ώρα μάλιστα, που είχε σπασμούς και έντονες κρίσεις.

Ο θεράπων, μάλιστα, ιατρός είχε δώσει κατάθεση χθες και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ναι, θα ήταν πιθανό τα σημάδια αυτά στο παιδί να έχουν δημιουργηθεί από τον τρόπο χορήγησης της θεραπείας αν μάλιστα είναι συχνή και δεν γινόταν με το σωστό τρόπο».

Στο γιατί έγινε μια τόσο λανθασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, απάντηση δίνει στο infokinds ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ. Γρηγόρης Λέων.

«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης.

Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό.

Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια.

Ο ιατροδικαστής πρέπει να είναι 100 φορές σίγουρος πριν βγει να δηλώσει το οτιδήποτε», τόνισε ο κ. Λέων.

Όσο για το αν θα υπάρξουν επιπτώσεις στους ιατροδικαστές που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις ο κ. Λέων δηλώνει πως το θέμα πάει από την ιατροδικαστική υπηρεσία Αθηνών στην οποία ανήκουν και από εκεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο έγκειται το αν θα υπάρξει κάποια επίπληξη.

«Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων, εξηγώντας ως Πρόεδρός της ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα.

«Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ