ΕΛΛΑΔΑ

Σπουδαία διάκριση για τον Λευτέρη Παρτσάλη στα βραβεία PRESS_Photostories 2019

Σπουδαία διάκριση για τον Λευτέρη Παρτσάλη στα βραβεία PRESS_Photostories 2019
Λευτέρης Παρτσάλης

Η φωτογραφία των Σοχράπ και Ρουστάν -τα δίδυμα αδέλφια από το Αφγανιστάν που ζουν στον καταυλισμό της Μόριας- του φωτορεπόρτερ Λευτέρη Παρτσάλη κατά το οδοιπορικό του CNN Greece στην «κόλαση» της Μόριας, διακρίθηκε με έπαινο στη Διαγωνιστική Έκθεση Φωτορεπορτάζ στην Ελλάδα με τίτλο #PRESS_photostories.

Στην εκπονή του 2019, ο Λευτέρης Παρτσάλης βρέθηκε στον καταυλισμό της Μόριας, στη Μυτιλήνη, και κατέγραψε την πραγματικότητα δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες επιβίωσης.

Επεισόδια, δολοφονίες, απόπειρες αυτοκτονίας, βιασμοί, θάνατοι βρεφών και άλλα ακραία περιστατικά έγιναν πρωτοσέλιδα, συγκαταλέγοντας το συγκεκριμένο ΚΥΤ μεταξύ των χειρότερων παγκοσμίως.

Σχεδόν πέντε χρόνια από την μεγάλη προσφυγική κρίση που δοκίμασε τόσο την ελληνική κυβέρνηση όσο και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μόρια συνεχίζει να βρίσκεται εκεί για να μας θυμίζει ότι το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που δεν τελείωσε το 2015-16.

Συνολικά 72 φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφοι υπέβαλαν στον διαγωνισμό που προκήρυξε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης περισσότερες από 600 φωτογραφίες με πεδίο αναφοράς ολόκληρη την Ελλάδα, ενταγμένες στις θεματικές κατηγορίες: 1. Πολιτική, 2. Κοινωνία, 3. Πολιτισμός (τέχνες, επιστήμες, τεχνολογία), 4. Αθλητισμός, 5. Περιβάλλον.

87182343 1125595774438988 3614616580501012480 n

Ο Λευτέρης Παρτσάλης

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που ξεχώρισαν, δύο έπαινοι απονεμήθηκαν στον Λευτέρη Παρτάλη, στις κατηγορίες Κοινωνία και Πολιτισμός.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής παρέλαβαν το σύνολο των φωτογραφιών χωρίς κανένα στοιχείο ταυτότητας (τα metadata είχαν αφαιρεθεί από τα ψηφιακά αρχεία) και κλήθηκαν να ψηφίσουν, ξεχωριστά ο καθένας, ποιες προκρίνουν να εκτεθούν. Οι ψήφοι συγκεντρώθηκαν και ομαδοποιήθηκαν, σχηματίζοντας ένα σώμα φωτογραφιών που καταρχάς προκρίθηκαν. Κατόπιν, σε πολύωρη συνεδρίαση, η επιτροπή διέτρεξε το σχηματισμένο αυτό σύνολο, οριστικοποίησε τη σύνθεσή του ανά κατηγορία και επέλεξε ποιες φωτογραφίες θα βραβευτούν.

Στην Κριτική Επιτροπή συμμετέχουν: ο φωτορεπόρτερ Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, ο φωτορεπόρτερ Μιχάλης Παππούς, ο αρχιτέκτονας και φωτογράφος Άρις Γεωργίου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Γιάννης Κολαξίζης, ο φωτογράφος και εκδότης Τάσος Σχίζας, η δημοσιογράφος Χριστίνα Χαλεπλίδου και η αντιπρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ, δημοσιογράφος Μάρνη Χατζηεμμανουήλ.

Οι 127 φωτογραφίες που επέλεξε η Κριτική Επιτροπή θα συμπεριληφθούν στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς (Κατούνη 12-14 Λαδάδικα), από τις 13 έως τις 28 Μαρτίου 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ