ΕΛΛΑΔΑ

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Τα αποτελέσματα για 8 ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Τα αποτελέσματα για 8 ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων σε ασθενείς που παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα για κοροναϊό ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για οκτώ περιπτώσεις που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία αναφοράς και δείγματά τους εστάλησαν για εξέταση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αρνητικά είναι τα δείγματα τριών ασθενών του «Σωτηρία», αρνητικά και τα δύο δείγματα σε «Παίδων Αγία Σοφία» και «Μητέρα», ενώ δεν έδειξαν κοροναϊό ούτε τα δύο δείγματα στο Άργος και το ένα στην Πάτρα.

Έτσι, ένα παραμένει το επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας και αφορά σε 38χρονη ασθενή από τη Θεσσαλονίκη, που παραμένει υπό νοσηλεία στο ΑΧΕΠΑ με ήπια συμπτώματα.

Τα νεότερα για την υγεία της 38χρονης

Με ήπια συμπτώματα και σε καλή ψυχολογική κατάσταση εξακολουθεί να νοσηλεύεται απομονωμένη στον ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης, στο Γενικό Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, η 38χρονη γυναίκα, η οποία επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη ως το πρώτο θετικό κρούσμα του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη από το βράδυ της Τετάρτης οι γιατροί ξεκίνησαν να της χορηγούν ειδική φαρμακευτική αγωγή, ώστε να καταπολεμηθεί το ιογενές στέλεχος COVID-19, από το οποίο νόσησε.

Η 38χρονη, η οποία είναι επιχειρηματίας, είχε επισκεφθεί το Μιλάνο πρόσφατα, λόγω των επαγγελματικών της δραστηριοτήτων στο χώρο της μόδας και επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Κυριακής. Τη Δεύτερα, μάλιστα, φέρεται να πέρασε από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Η ίδια παρουσιάστηκε οικειοθελώς στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που είναι και νοσηλευτικό ίδρυμα αναφοράς για τον κοροναϊό, όταν εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί για προληπτικούς λόγους τα συγγενικά και φιλικά της άτομα, με τα οποία ήρθε σε επαφή όλο αυτό το διάστημα.

Ανησυχητικά συμπτώματα, μέχρι στιγμής, δεν έχει παρουσιάσει κανένα άλλο μέλος της οικογένειάς της.

Η 38χρονη θα παραμείνει νοσηλευόμενη σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Δήμαρχος Θεσσαλονίκης: Όχι πανικός - Απολύμανση σε όλα τα δημοτικά κτήρια

Παράλληλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, σε δηλώσεις που έκανε μετά το πέρας έκτακτης σύσκεψης του δημοτικού συμβουλίου, με αφορμή την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του κοροναϊού στην πόλη, τόνισε πως «απαιτείται διαχείριση χωρίς πανικό».

Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ήδη έγινε απολύμανση σε όλους τους χώρους του δημαρχείου ενώ από την Πέμπτη θα ξεκινήσει απολύμανση σε όλα τα δημοτικά κτήρια.

Πρόσθεσε πως θα μοιραστούν ενημερωτικά φυλλάδια και θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης των πολιτών, ενώ ανακοίνωσε τη συμπληρωματική προμήθεια ατομικών μέσων προστασίας, στο πλαίσιο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου από την κυβέρνηση.

Τέλος, είπε πως όλες οι εκδηλώσεις και δράσεις του δήμου αναβάλλονται σήμερα Πέμπτη, προκειμένου να αποφευχθούν οι μεγάλες συναθροίσεις και ο συνωστισμός των πολιτών.

«Η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να είναι απολύτως υπεύθυνη και να γίνεται από τους αρμόδιους φορείς. Απαιτείται διαχείριση χωρίς πανικό. Ήδη προχωρήσαμε στην προληπτική απολύμανση των χώρων του Δημαρχείου και προχωρούμε σε όλα τα δημοτικά κτήρια. Είμαστε έτοιμοι για διανομή φυλλαδίων και δράσεις ενημέρωσης των δημοτών. Αναβάλλαμε τις εκδηλώσεις και δράσεις για να αποφύγουμε μεγάλες συναθροίσεις. Προχωράμε σε συμπληρωματική προμήθεια ατομικών μέσων προστασίας με βάση την πρόσφατη Πράξη Νομ. Περιεχόμενου», δήλωσε ο κ. Ζέρβας, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, που είχαν βρεθεί έξω από το δημαρχιακό μέγαρο της πόλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ