ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Συνεχίζονται οι προσπάθειες ιχνηλάτησης των επαφών των επτά ασθενών

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Συνεχίζονται οι προσπάθειες ιχνηλάτησης των επαφών των επτά ασθενών
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Σε επιφυλακή είναι ο κρατικός μηχανισμός για την εξάπλωση του κορωναϊού στη χώρα μας, μετά και από τα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στη χώρα μας.

Μέχρι στιγμής τα κρούσματα περιορίζονται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και οι αρμόδιοι συνεχίζουν τις προσπάθειες ιχνηλάτησης των επαφών των ασθενών.

Στα τέσσερα κρούσματα της Παρασκευής προστέθηκαν άλλα τρία επιβεβαιωμένα το Σάββατο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε επτά.

Από τα τρία νέα κρούσματα, τα δύο χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως στενές επαφές των άλλων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ενώ το τρίτο «εισαγώμενο».

Συνολικά τέσσερα –τρεις γυναίκες και ένας άνδρας- από τα επτά κρούσματα θεωρούνται «εισαγώμενα», δηλαδή ήρθαν στην Ελλάδα μετά από ταξίδι των ασθενών στη βόρεια Ιταλία όπου υπήρχαν αρκετά κρούσματα της επιδημίας.

Τα τρία κρούσματα του Σαββάτου

Το πρώτο πρόκειται για Ελληνίδα, στενή επαφή της 38χρονης που ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα, η οποία παραμένει σε απομόνωση στο ΑΧΕΠΑ, νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.

Το δεύτερο πρόκειται για Έλληνα, ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας και παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Το τρίτο πρόκειται για Έλληνα, στενή επαφή του τρίτου επιβεβαιωμένου κρούσματος, ο οποίος παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομείο αναφοράς της Αθήνας.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Τα προηγούμενα κρούσματα

Την Παρασκευή, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το τέταρτο κρούσμα, μια Ελληνίδα, 36 ετών, η οποία ταξίδεψε πρόσφατα σε περιοχή της Ιταλίας όπου έχουν εμφανιστεί πολλά κρούσματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, εκπρόσωπο Υπουργείου Υγείας για το νέο κοροναϊό, μετά την επιστροφή της, εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία. Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε δύο επιπλέον κρούσματα του ιού στη χώρα μας -την 40χρονη από την Αθήνα και τον 10χρονο γιο της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη.

Η κατάσταση της υγείας των τριών ασθενών, που έχουν απομονωθεί σε νοσοκομεία, είναι καλή και δεν εμπνέει ανησυχία.

Η 38χρονη επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη -το πρώτο κρούσμα του ιού στη χώρα μας- νοσηλεύεται με το παιδί της στο Νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» ενώ η 40χρονη στην Αθήνα, υπάλληλος τράπεζας, στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την Τετάρτη το μεσημέρι, με τις αρμόδιες Αρχές να αποφασίζουν να ιχνηλατήσουν το σύνολο των επαφών που είχε η 38χρονη επιχειρηματίας.

Η γυναίκα είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο για επαγγελματικούς λόγους και επέστρεψε αεροπορικώς, με αποτέλεσμα να ενημερωθούν και να ελεγθούν οι συνεπιβάτες που κάθονταν στα καθίσματα γύρω της καθώς και το πλήρωμα καμπίνας του αεροσκάφους αλλά να διερευνηθούν και οι επαφές που είχε στη Θεσσαλονίκη μετά την επιστροφή της.

Την Κυριακή, η γυναίκα που δεν εμφάνιζε συμπτώματα επισκέφτηκε το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, κάτι που οδήγησε στην απολύμανση και του κτηρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ