ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Τα μηνύματα στα social media που οδηγούν πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα

Προσφυγικό: Τα μηνύματα στα social media που οδηγούν πρόσφυγες και μετανάστες στα σύνορα
INTIME

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι συγκεντρωμένοι για τέταρτη μέρα στη «νεκρή» ζώνη στα σύνορα του Έβρου, προσδοκώντας να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Οι πληροφορίες που διακινούνται μέσω διαφόρων ομάδων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν ένα νέφος πληροφοριών που πρόσφυγες και μετανάστες μοιάζουν αδύναμοι να διαχειριστούν.

«Είναι ο μόνος τρόπος για να ανταλλάσσουμε πληροφορίες και παρά το γεγονός ότι πολλές φορές καταλαβαίνουμε πως πίσω από κάποιες από τις πληροφορίες που διακινούνται βρίσκονται κυκλώματα διακινητών με τα δικά τους συμφέροντα, είναι για εμάς ένας τρόπος να συντηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ νεαρός Σύρος, ο οποίος λέει ότι ήρθε από το Χαλέπι με προορισμό τη Γερμανία, όπου ζει από το 2016 η υπόλοιπη οικογένεια του.

Βίντεο, ηχητικά μηνύματα, φωτογραφίες διακινούνται συνέχεια μέσω των κοινωνικών δικτύων και πολλές φορές καθορίζουν πού και πώς θα κινηθούν οι ομάδες των προσφύγων και μεταναστών, σημειώνει και στην ερώτηση πώς μπορούν να είναι σίγουροι για την αυθεντικότητα των βίντεο και των φωτογραφιών ή για τον χρόνο που τραβήχτηκαν, απαντά πως τέτοια δυνατότητα δεν υπάρχει γι' αυτό προχωρά με το ένστικτο.

«Μας έχουν πει για ένα πέρασμα με βάρκα κοντά στα Ίψαλα που κοστίζει 100 δολάρια ανά άτομο. Είναι το πιο σύντομο πέρασμα αλλά επικίνδυνο. Και τα πράγματα με τους διακινητές έχουν αγριέψει», λέει ένας νεαρός Αφγανός, ο οποίος ζει εδώ και δυο χρόνια στην Τουρκία αλλά πλέον, όπως λέει, η κατάσταση έχει γίνει ανυπόφορη.

Την ίδια ώρα, πλήθος λεωφορείων και ταξί περιμένουν στα σύνορα για όσους θέλουν να μετακινηθούν είτε προς τον συνοριακό σταθμό στα Ίψαλα, όπου έχει δημιουργηθεί ένα άλλο "μέτωπο" από πρόσφυγες και μετανάστες είτε προς την Κωνσταντινούπολη και τις άλλες τουρκικές πόλεις απ' όπου ξεκίνησαν το ταξίδι.

Το μήνυμα που αποστέλλεται από τις Αρχές σε όσους πλησιάζουν στα σύνορα

Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της, αποστέλλει από την Κυριακή μηνύματα στα κινητά όσων πλησιάζουν τα σύνορα. Όπως ενημερώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου, το μήνυμα που μεταδίδεται είναι το εξής:

«No one can cross the Greek borders. All those attempting illegal entry, are effectively prevented from entering. Numbers cited by Turkish authorities are entirely false and misleading».

Ανεπίσημη μετάφραση: «Κανείς δεν μπορεί να περάσει τα ελληνικά σύνορα. Όλοι όσοι επιχειρούν παράνομη είσοδο, εμποδίζονται πραγματικά να εισέλθουν. Οι αριθμοί που αναφέρουν οι τουρκικές αρχές είναι εντελώς ψευδείς και παραπλανητικοί».

Η κυβέρνηση σημειώνει ότι πρόκειται για διαφοροποίηση από το προηγούμενο μήνυμα και πως έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή.

Το προηγούμενο γραπτό μήνυμα, που πήγαινε στα κινητά των προσφύγων και μεταναστών που σκοπεύουν να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα, ήταν το εξής:

«Από την Ελληνική Δημοκρατία: Η Ελλάδα αυξάνει τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στο μέγιστο βαθμό. Μην αποπειραθείτε να περάσετε παράνομα τα ελληνικά σύνορα».

message

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή κυβερνητικές πηγές ανέφεραν νωρίτερα ότι «η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα πρόσφορα μέσα για την ενημέρωση των ανθρώπων που παρακινούμενοι από fake news κινούνται ή συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα σημεία των ανατολικών μας συνόρων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιοποιούμε τη δυνατότητα αποστολής μηνυμάτων στα σύνορα ώστε να ενημερωθούν οι συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ