ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Η Frontex συμφώνησε να ξεκινήσει «ταχεία επέμβαση» στα σύνορα

Προσφυγικό: Η Frontex συμφώνησε να ξεκινήσει «ταχεία επέμβαση» στα σύνορα
(AP Photo/Michael Varaklas)

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει «ταχεία επέμβαση» ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορά της, ανακοίνωσε ο Οργανισμός.

Όπως έκανε γνωστό ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), έλαβε χθες το βράδυ ένα αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να εκκινήσει μια ταχεία επέμβαση στα εξωτερικά σύνορά της. «Εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter.

Η κινητοποίηση αυτή «αποτελεί μέρος της εντολής της Frontex περί παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος που αντιμετωπίζει μια έκτακτη κατάσταση και ζητά κατεπείγουσα βοήθεια με αξιωματικούς και εξοπλισμό από όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και του Σένγκεν», δήλωσε ο Λεγκερί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, η Frontex έχει ήδη αυξήσει τις δυνατότητες επιτήρησης στα ελληνικά σύνορα και αναδιατάσσει τα μέλη της από άλλες επιχειρήσεις ώστε να παράσχει άμεση βοήθεια.

Η Frontex εργάζεται τώρα στενά με την Ελλάδα για να οριστικοποιηθεί γρήγορα το επιχειρησιακό σχέδιο για την ταχεία παρέμβαση στα σύνορα. Μόλις συμφωνηθεί, η Frontex θα ζητήσει από άλλες χώρες να παράσχουν αμέσως συνοριοφύλακες και άλλο σχετικό προσωπικό, καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες και μετανάστες σήμερα στα νησιά

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα απέναντι μικρασιατικά τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνεχίστηκαν και σήμερα, Καθαρά Δευτέρα.

Στα παράλια της Μυτιλήνης από τα χαράματα ως και τις 10 το πρωί βγήκαν πέντε βάρκες στις ακτές της Βόρειας και της Ανατολικής Λέσβου με περίπου 200 συνολικά επιβαίνοντες.

Στη Χίο βγήκαν δυο βάρκες με περίπου 70 άτομα, ενώ στη Σάμο άλλες δυο βάρκες με περίπου 50 επιβαίνοντες πρόσφυγες και μετανάστες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ