ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Σε υπαίθριο καταυλισμό προσφύγων μετατρέπεται το λιμάνι

Μυτιλήνη: Σε υπαίθριο καταυλισμό προσφύγων μετατρέπεται το λιμάνι
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ

Σε κοντέινερ στο λιμάνι της Μυτιλήνης γίνεται η καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν χθες στο νησί, λόγω αποκλεισμού του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας από τους κατοίκους. 

Κάτοικοι της Μόριας από το μεσημέρι της Κυριακής και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας παρέμειναν στα μπλόκα προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης. Έκλεισαν τον δρόμο προς Καλλονή στις εισόδους προς τον καταυλισμό, τοποθετώντας φορτηγά.

Ο περίκλειστος χώρος μέσα στο λιμάνι της Μυτιλήνης έχει μετατραπεί σε καταυλισμό και, όπως μεταδίδει το stonisi.gr, εκεί βρίσκονται παιδιά, οικογένειες, πρόσφυγες και μετανάστες, που έφτασαν από χθες με βάρκες και συνάντησαν το μπλόκο των κατοίκων της Μόριας που διαμαρτύρονταν με αίτημα την αποσυμφόρηση.

«Αποφασίσαμε ομόφωνα με τις τοπικές κοινότητες και με την κοινωνία, μετά από διαβούλευση, να κλείσουμε τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης, έτσι ώστε μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν από άλλο Δήμο να μην εισέλθουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο», δήλωσε το μεσημέρι της Κυριακής ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης.

Με σημερινή της ανακοίνωση, η Δημοτική Αρχή του Δήμου Μυτιλήνης διαψεύδει τα μπλόκα που στήθηκαν κατ' εντολή του κ. Κύτελη στα «σύνορα» του δήμου. Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει ως ψευδείς τις αναφορές περί μπλόκων, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «όλοι οι κεντρικοί και επαρχιακοί δρόμοι ήταν ανοικτοί για την διέλευση των πολιτών και δεν έκλεισαν ούτε στιγμή για την διέλευση των πολιτών».

Ένα παιδί νεκρό μετά από ανατροπή βάρκας

Ενα παιδί νεκρό είναι ο τραγικός απολογισμός της προσπάθειας μιας ακόμη βάρκας με μετανάστες να περάσουν από την Τουρκία στη Μυτιλήνη.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Σήμερα στις 8.30 το πρωί στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του αεροδρομίου βάρκα στην οποία επέβαιναν 48 αλλοδαποί συνοδευόμενη από τουρκική ακταιωρό κινούνταν στην οριογραμμή.

Όταν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και πλησίασε σκάφος του Λιμενικού Σώματος, οι επιβαίνοντες ανέτρεψαν τη βάρκα (πρόκειται για συνήθη τακτική κατά σύσταση των διακινητών προκειμένου να γίνει επιχείρηση διάσωσης).

Το Λιμενικό προέβη σε επιχείρηση διάσωσης. Ύστερα από επίπονες προσπάθειες 46 άτομα ανασύρθηκαν σώα. Δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λέσβου το ένα χωρίς τις αισθήσεις του.

Έγιναν προσπάθειες ανάνηψης χωρίς αποτέλεσμα. Το άλλο παιδί νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Περισσότεροι από 300 πρόσφυγες και μετανάστες σήμερα στα νησιά

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από τα απέναντι μικρασιατικά τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου συνεχίστηκαν και σήμερα, Καθαρά Δευτέρα.

Στα παράλια της Μυτιλήνης από τα χαράματα ως και τις 10 το πρωί βγήκαν πέντε βάρκες στις ακτές της Βόρειας και της Ανατολικής Λέσβου με περίπου 200 συνολικά επιβαίνοντες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ