ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Συγκλονιστικό βίντεο drone από τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Έβρος: Συγκλονιστικό βίντεο drone από τα ελληνοτουρκικά σύνορα
INTIME/ ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, μετά την απόφαση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να ανοίξει τα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κατάσταση στον Έβρο παραμένει έκρυθμη για τέταρτη μέρα, καθώς συνεχείς είναι απόπειρες εισόδου των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων.

Από το πρωί της Καθαράς Δευτέρας επικρατεί ένταση στη νεκρή ζώνη, όπου βρίσκεται η συνοριακή γραμμή, καθώς σημειώνεται πετροπόλεμος, χρήση χημικών και δακρυγόνων τόσο από την τουρκική, όσο και από την ελληνική πλευρά.

Βίντεο από drone που έδωσε στη δημοσιότητα το ειδησεογραφικό πρακτορείο RT, καταγράφει από ψηλά δεκάδες μικρές εστίες φωτιάς και την περιπλάνηση χιλιάδων προσφύγων μεταναστών.

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα βρεθεί αύριο, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Μαρία Σασόλι.

Παράλληλα, δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες συνεχίζουν να αναχωρούν για τα σύνορα με την Ελλάδα από την Κωνσταντινούπολη. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες του πρακτορείου Intime πλήθος κόσμου σπρώχνεται για να μπει στα λεωφορεία που έχουν κατεύθυνση τα σύνορα με τον Έβρο.

Επιμένει ο Ερντογάν: Δεν θα κλείσουμε τα σύνορα με την ΕΕ

Η Ευρώπη «πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί», επανέλαβε σήμερα ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο προσφυγικό.

«Αφού ανοίξαμε τις πόρτες (σ.σ. τα σύνορα), είναι συνέχεια στα τηλέφωνα, μας λένε "κλείστε τις πόρτες". Τους είπα: Τέρμα, τελείωσε. Οι πόρτες πλέον είναι ανοιχτές. Τώρα πρέπει να αναλάβετε το βάρος που σας αναλογεί», συνέχισε, σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι του πρότειναν να οργανωθεί μια Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή του ίδιου και «τεσσάρων ή πέντε χωρών».

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί απόψε με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ. Έχει επίσης δηλώσει ότι ενδέχεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ