ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Απετράπη η είσοδος 5.138 προσφύγων και μεταναστών – 45 συλλήψεις

Έβρος: Απετράπη η είσοδος 5.138 προσφύγων και μεταναστών – 45 συλλήψεις
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ intime

Από τις 06.00 το πρωί της Καθαράς Δευτέρας ως τις 06.00 το πρωί της Τρίτης δεν επιτράπηκε η παράνομη είσοδος στην Ελλάδα, στην περιοχή του Έβρου, συνολικά σε 5.183 άτομα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στο ίδιο διάστημα συνελήφθησαν 45 άτομα κυρίως από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο και Μπαγκλαντές.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας 1000 περίπου άτομα επιχείρησαν μαζικά να εισέλθουν παράνομα σε ελληνικό έδαφος στο Δέλτα του Έβρου. Η μαζική απόπειρα παράνομης εισόδου στο Ελληνικό-Ευρωπαϊκό έδαφος αποτράπηκε από πολύ ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν στο σημείο. Στη συνέχεια, τα άτομα υποχώρησαν προς το εσωτερικό της Τουρκίας.

Ο ελληνικός στρατός και η αστυνομία συνεχίζουν να επιτηρούν σε αυξημένη ετοιμότητα όλα τα σημεία κατά μήκος των χερσαίων συνόρων και του Έβρου ποταμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο νότιο τμήμα που δέχεται αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη πίεση.

Οι συλληφθέντες έχουν μεταφερθεί σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης.

Η νύχταήταν σχετικά ήρεμη στα ελληνοτουρκικάσύνορα στον Έβρο, με τις αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στο σημείο να βρίσκονται σε επιφυλακή για να κρατήσουν εκτός ελληνικώνεδαφών τις χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών που έχουν συγκεντρωθεί στο συνοριακό πέρασμα των Καστανέων.

Ωστόσο, ένταση επικρατούσε στις Καστανιές και χθες, Δευτέρα, όπου για ακόμη μια μέρα σημειώθηκαν επεισόδια με χημικά και πετροπόλεμο. Ο απεσταλμένος του CNN Greece στην περιοχή, Κώστας Πλιάκος , ωστόσο, διαπίστωσε μια διακύμανση της έντασης. Το απόγευμα της Δευτέρας καταγράφηκε και ένα σοβαρό περιστατικό στις Φέρες, όπου ομάδα περίπου 1.000 ατόμων επιχείρησε να περάσει σε ελληνικό έδαφος και εμποδίστηκε από αστυνομία, στρατό αλλά και ντόπιους. Κατά την προσπάθεια αποτροπής εισόδου σημειώθηκαν και προειδοποιητικές βολές στον αέρα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας παρατηρήθηκε μια μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το τελωνειακό πέρασμα των Καστανέων προς αλλά σημεία, σε μια προσπάθεια εντοπισμού νέων σημείων εισόδου σε ελληνικά εδάφη.

Στον Έβρο ο Μητσοτάκης

Στον Έβρο αφίχθη το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισκεφτεί Φέρες και Κήπους ενώ στη συνέχεια θα επιστρέψει στην Αλεξανδρούπολη για να επισκεφθεί την ηγεσία της ΕΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ , της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μισέλ , κ. Φον ντερ Λάιεν και κ. Σασόλι , θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ