ΕΛΛΑΔΑ

Το CNN Greece στη Μυτιλήνη: Ήρεμο βράδυ – Εν αναμονή του αρματαγωγού

Το CNN Greece στη Μυτιλήνη: Ήρεμο βράδυ – Εν αναμονή του αρματαγωγού

Αποστολή στη Μυτιλήνη - Στο λιμάνι της Μυτιλήνης αναμένεται να δέσει γύρω στις 10:30πμ της Τετάρτης το αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο θα παραλάβει τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στο νησί τα τελευταία 24ωρα.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες θα παραμείνουν στο αρματαγωγό για καταμέτρηση και ταυτοποίηση και στη συνέχεια θα φιλοξενηθούν σε αυτό.

Δεν υπάρχουν, ωστόσο, μπλόκα στους δρόμους του νησιού, όπως επιβεβαίωσε στο CNN Greece o περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Η Μυτιλήνη πέρασε ένα ήρεμο βράδυ, χωρίς καμία άφιξη λέμβου με πρόσφυγες ή μετανάστες.

Τις τελευταίες ώρες ο καιρός έχει χαλάσει, με τους ανέμους να φτάνουν κατά τόπους τα 8-9 μποφόρ -κάτι που θα «φρενάρει» νέες αφίξεις στο νησί.

Στην απαγορευμένη περίκλειστη ζώνη στο λιμάνι της Μυτιλήνης -όπου και απαγορευτεί η πρόσβαση στους δημοσιογράφους- βρίσκονται περίπου 500 άτομα, εκ των οποίων οι περίπου 130 έφτασαν με βάρκες το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε Συκαμνιά και Εφταλού.

Η απόφαση για αποστολή αρματαγωγού πλοίου στο νησί ουσιαστικά αποτελεί απότοκο των δηλώσεων του υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, ο οποίος έκανε λόγο για «αποσυμφόρηση των νησιών σε χαμηλούς τόνους».

«Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη κρίση, δεν ξέρω αν συγκρίνεται με το 2015 αλλά η αντίδραση της κυβέρνησης είναι πάρα πολύ αποφασιστική», επισήμανε ο υπουργός, σε σημερινές δηλώσεις του.

Πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται σε δομές

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στη Μυτιλήνη.

Οι πρόσφυγες κοιμήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στη Σκάλα Συκαμνιάς.

Η κατάσταση στο νησί παραμένει τεταμένη καθώς νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, γύρω στις 4, ομάδα περίπου 100 με 150 προσφύγων και μεταναστών άρχισε να φωνάζει συνθήματα ενάντια στην επιστροφή τους στον καταυλισμό της Μόριας.

Στην περιοχή αναπτύχθηκε ισχυρή δύναμη της αστυνομίας, η οποία απώθησε τους πρόσφυγες και μετανάστες που διαδήλωναν από το λιμάνι, λέγοντάς τους να επιστρέψουν στον καταυλισμό.

Οι αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ κατόρθωσαν να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος των προσφύγων και μεταναστών που είχαν κατέβει από τον καταυλισμό της Μόριας και οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είχαν λάβει γραπτά μηνύματα στα κινητά τους που ήταν προφανώς ψεύτικα. Σε αυτά, αναφερόταν ότι μπορούν να κατέβουν στο λιμάνι και να φύγουν με πλοία της γραμμής στην ενδοχώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ