ΕΛΛΑΔΑ

ΕΚΠΑ: Νέα διεθνής αναγνώριση στην Κατάταξη Θεματικών Περιοχών και Επιστημονικών Αντικειμένων

ΕΚΠΑ: Νέα διεθνής αναγνώριση στην Κατάταξη Θεματικών Περιοχών και Επιστημονικών Αντικειμένων
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σημαντική διάκριση για το ΕΚΠΑ που αφορά τη θέση του στην κατάταξη θεματικών περιοχών και επιστημονικών αντικειμένων της QS (Quacquarelli Symonds), καθώς φέτος τοποθετήθηκε σε 13 επιμέρους επιστημονικά πεδία, έναντι 12 το 2019 και 11 το 2018.

Ειδικότερα, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών αξιολογήθηκε με υψηλή βαθμολογία και φέτος συνακόλουθα βρίσκεται σε υψηλές θέσεις στις τέσσερις από τις πέντε βασικές θεματικές περιοχές, ενώ αξιολογήθηκε με υψηλή βαθμολογία.

Παράλληλα, στο επιμέρους επιστημονικό πεδίο της «Οδοντιατρικής» το ΕΚΠΑ κατατάσσεται στην 40η θέση παγκοσμίως και στο επιστημονικό επίπεδο της «Νοσηλευτικής» στις θέσεις 51-100.

Η συγκεκριμένη κατάταξη αξιολογεί τα Πανεπιστήμια σε πέντε βασικές θεματικές περιοχές σπουδών και έρευνας, όπως προσδιορίζονται από τη μεθοδολογία της QS (Τέχνες και Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Επιστήμες της Ζωής και Ιατρικής, Φυσικές Επιστήμες, Κοινωνικές Επιστήμες και Διοίκηση, Μηχανική και Τεχνολογία), αλλά και σε 48 επιμέρους επιστημονικά πεδία - ειδικότητες που αποτελούν υποσύνολα των πέντε βασικών.

Για τη φετινή θεματική κατάταξη κατετάγησαν τελικά 1.369 Πανεπιστήμια από 158 χώρες σε 48 θεματικά αντικείμενα.

Τα συγκεκριμένα αποτελέσματα βασίζονται σε απαντήσεις ερωτηματολογίου 95.000 ακαδημαϊκών και 45.000 εργοδοτών, όπως και στην ανάλυση επιστημονικών δημοσιεύσεων και βιβλιογραφικών παραπομπών από τη βιβλιομετρική βάση δεδομένων Scopus, απ’ όπου ελήφθησαν υπόψιν δεδομένα πενταετίας.

Δείτε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση του ΕΚΠΑ για τη σημαντική διάκρισή του

ΔΗΜΟΦΙΛΗ