ΕΛΛΑΔΑ

Το CNN Greece στον Έβρο: Νέος γύρος έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Το CNN Greece στον Έβρο: Νέος γύρος έντασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα
Φωτογραφία από τα πρωινά επεισόδια CNN Greece

Ηλεκτρισμένη είναι για ακόμη μια ημέρα η ατμόσφαιρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, καθώς νωρίς το πρωί της Παρασκευής ξέσπασαν επεισόδια ενώ έγινε και χρήση χημικών.  Όπως αποκαλύπτει η απεσταλμένη του CNN Greece στον Έβρο, αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως οι τουρκικές επιθέσεις συντονίζονται με τη βοήθεια drone. Μάλιστα, την ώρα της έντασης εθεάθησαν άτομα να μοιράζουν εργαλεία στους πρόσφυγες και μετανάστες στους φράχτες.

Η ένταση ξεκίνησε γύρω στις 7:30πμ, όταν μικρές ομάδες προσφύγων και μεταναστών προσπάθησαν να περάσουν σε ελληνικά εδάφη από το τελωνειακό πέρασμα των Καστανέων.

Οι ομάδες αυτές απωθήθηκαν με επιτυχία και στη συνέχεια έγινε χρήση χημικών από πλευράς της Τουρκίας, με τις ελληνικές δυνάμεις να «απαντούν» με τον ίδιο τρόπο. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ρίψη χημικών έγινε και από Τούρκους αστυνομικούς.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία έκανε ρίψεις νερού με την «Αύρα» που βρίσκεται στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μέσα σε 24 ώρες -από τις 6πμ της Πέμπτης μέχρι τις 6πμ της Παρασκευής- έγιναν οκτώ συλλήψεις ενώ εμποδίστηκαν και 2.867 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως επτά από τους συλληφθέντες έχουν καταγωγή από το Αφγανιστάν ενώ ο όγδοος είναι Σύρος.

Συνολικά από το Σάββατο μέχρι το πρωί της Πέμπτης επιχείρησαν ανεπιτυχώς να περάσουν τα σύνορα 36.649 άνθρωποι ενώ συνελήφθησαν και 252 άτομα.

Χθες, Πέμπτη, ήταν μια ήρεμη ημέρα στις Καστανιές, με την περιοχή να επισκέπτεται ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οργανώσεων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, Φραντσέσκο Ρόκα, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας προσφύγων και μεταναστών στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) πρέπει να αρχίσει να δρα διαφορετικά σε ό,τι αφορά τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και για την Τουρκία «να συνεχίσει να δρα θαρραλέα, όπως έκανε τα προηγούμενα χρόνια, να δέχεται ανθρώπους και να τους συμπεριφέρεται με αξιοπρέπεια».

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, προχώρησε σε μια νέα πρόκληση απέναντι στη χώρα μας, ανακοινώνοντας πως η Άγκυρα στέλνει στα ελληνοτουρκικά σύνορα 1.000 αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων.

Ένα στοιχείο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι, όπως είναι ευρέως γνωστό στην Τουρκία, οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας στελεχώνονται από τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους.

O Σουλεϊμάν Σοϊλού υποστήριξε πως η Άγκυρα προχωρά σε αυτή την κίνηση για να αποτραπούν οι επαναπροωθήσεις από την ελληνική πλευρά ενώ αποκάλυψε πως πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Στο τελωνείο των Καστανέων αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας και κλιμάκιο του ΚΚΕ

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να επισκεφτεί το Τελωνείο των Καστανέων καθώς και την παρέβρια ζώνη του Δήμου Σουφλίου και της Δημοτικής Ενότητας Φερών αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας.

H αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας είναι αποτελούμενη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Γιώργο Στεργίου, τον γραμματέα Οργανωτικού, Στέλιο Κονταδάκη, τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Παύλο Μαρινάκη, τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Έβρου, 'Ακη Παρασκευόπουλο, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και μέλη της ΝΟΔΕ Έβρου.

«Τα στελέχη του κόμματος θα βρεθούν κατά μήκος της συνοριακής γραμμής του Έβρου στο πλευρό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και των κατοίκων της περιοχής που τις τελευταίες μέρες συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αποτροπή της παράνομης εισόδου χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας», αναφέρουν πηγές του Μαξίμου.

Σήμερα, εξάλλου, θα περιοδεύσει στον Έβρο και κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του κόμματος Γιάννη Δελή, και θα έχει συναντήσεις με τους δημάρχους Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας και Σουφλίου.

Κοινοτάρχης Φερών στο CNN Greece: Σχετική ηρεμία

Όπως έλεγε χθες στο CNN Greece o κοινοτάρχης Φερών, Θανάσης Πεμούσης τόνιζε πως επικρατεί σχετική ηρεμία στο Δέλτα του Έβρου.

«Τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη επικρατεί μια σχετική ηρεμία στο Δέλτα του Έβρου, με τον καιρό να δυσκολεύει τα πράγματα, καθώς βρέχει, γι' αυτό και δεν επιχειρούν να περάσουν το ποτάμι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Πεμούσης.

Σχετικά με την απόφαση της Άγκυρας για αποστολή 1.000 αστυνομικών των ειδικών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα για λόγους αποτροπής των επαναπροωθήσεων μεταναστών στην Τουρκία, ο κοινοτάρχης Φερών απαντά:

«Δεν καταλαβαίνω τι επιχειρεί να κάνει ο Ερντογάν με τους "κομάντο" που στέλνει στον Έβρο, αλλά δεν μας πτοεί τίποτα. Είμαστε εδώ, παραμένουμε σε επιφυλακή και φυλάμε τα σύνορα μας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ