ΕΛΛΑΔΑ

Μπλόκα αγροτών: Ζεσταίνουν τις μηχανές για την Αθήνα

Μπλόκα αγροτών: Ζεσταίνουν τις μηχανές για την Αθήνα
Αεροφωτογραφία από το μπλόκο των Τεμπών EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Επ’ αόριστον κλείνουν τα Τέμπη οι αγρότες, που την ίδια ώρα αποφασίζουν για τις τελευταίες λεπτομέρειες της καθόδου τους στην Αθήνα με τα τρακτέρ.

Οι αγρότες αποφάσισαν να σκληρύνουν τη στάση τους και προχωρούν σε επ’ αόριστον αποκλεισμό των Τεμπών, από τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Μέχρι τότε, η κοιλάδα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή -ενώ ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να κλείσει στις 21.00 τη Δευτέρα- μέχρι να κλείσει οριστικά το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών, που αποφάσισαν να μην κατέβουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους, έδωσαν στην δημοσιότητα προτάσεις για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και το κόστος παραγωγής, με βασικό αποδέκτη τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δηλώνουν ανοιχτοί στον διάλογο πάνω στις προτάσεις τους.

promax2

Πηγή: Eurokinissi

Διαφοροποίηση και ένταση στον Προμαχώνα

Παρόμοια στάση αναμένεται να κρατήσουν και οι αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα, που χαρακτηρίζουν την τριήμερη παραμονή των τρακτέρ στην Αθήνα σαν «φιέστα».

Η κατάσταση στο τελωνείο του Προμαχώνα, που παραμένει κλειστό για 8η μέρα είναι ιδιαίτερα τεταμένη, με δύο επεισόδια να σημειώνονται αργά το βράδυ της Δευτέρας με οδηγούς νταλίκας. Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε όταν πέντε βούλγαροι οδηγοί νταλίκας αναπτύσσοντας μεγάλη ταχύτητα έσπασαν το μπλόκο των αγροτών με τους 4 εξ αυτών να καταφέρνουν τελικά να περάσουν στη βουλγαρική πλευρά. Ο πέμπτος Βούλγαρος συνελήφθη από την τοπική αστυνομία.

Στο δεύτερο επεισόδιο, ένας έλληνας οδηγός νταλίκας υποστηρίζει πως δημιουργήθηκε επεισόδιο όταν επιχείρησε να περάσει από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα το απόγευμα της Δευτέρας.

Οργανώνονται για κάθοδο στην Αθήνα οι αγρότες

Την ίδια ώρα, οι αγρότες ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της μεγάλης κινητοποίησής τους που θα γίνει την Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα. Όπως είπε στην πρωινή εκπομπή του MEGA εκπρόσωπος των αγροτών της Λάρισας «την Παρασκευή στην Αθήνα θα βρεθούν 20.000 αγρότες».

Κρίσιμη για το μέλλον των κινητοποιήσεων αναμένεται να είναι η αυριανή μέρα με συνεδριάσεις σε όλα τα μπλόκα της χώρας. Πάντως για την ώρα στα περισσότερα μπλόκα οι αγρότες αυξάνουν τη χρονική διάρκεια του κλεισίματος των δρόμων.

bloko

Πηγή: Eurokinissi

Η εικόνα στα μπλόκα

Κλειστό παραμένει για όγδοη ημέρα το τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και η ουρά που σχηματίζουν νταλίκες και φορτηγά υπερβαίνουν» τα 30 χλμ.

Το μπλόκο στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, παραμένει κλειστό τουλάχιστον μέχρι τις 11 το πρωί της Τρίτης.

Υπό κατάληψη είναι η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ. Κλειστή μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης θα είναι η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Στο νομό Κιλκίς έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων, στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ. Και τα δύο ανοίγουν στις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου βρίσκονται παρατεταγμένα περισσότερα από 800 τρακτέρ, ο αποκλεισμός ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι της Κυριακής και θα συνεχιστεί μέχρι και την Παρασκευή.

Σε επ' αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται για έκτη ημέρα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης –Βέροιας, με περισσότερα από 750 τρακτέρ.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης- Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το απόγευμα (16:00).

Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: σε Έδεσσα και Αμύνταιο γίνεται αποκλεισμός 12:00-13:00 και 19:00-21:00, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα Άρνισσας 17:30-20:30.

Στον νομό Θεσσαλονίκης, έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12:00-18:00 κλειστά), στην αερογέφυρα Θέρμης επί της Μουδανίων, στα «πράσινα φανάρια» και το μπλόκο επί της διασταύρωσης του κρατικού αερολιμένα (19:00-21:00 κλειστά).

Σε επ΄αόριστον αποκλεισμό βρίσκεται από την Κυριακή το μπλόκο στη Χαλκηδόνα, με τη δύναμη στην περιοχή να υπερβαίνει τα 550 τρακτέρ.

Στο νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, στη Νέα Καλλικράτεια και στον Πολύγυρο.

Για τέσσερις ώρες (10:00-14:00) έμεινε ανοικτή η Εθνική οδός Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία.

Η Εθνική Οδός έκλεισε μέχρι τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Επίσης, οι αγρότες αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στην Αθήνα.

Στην Αχαΐα, αγρότες κλείνουν την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου από 16:00-22:00, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, ενώ για το πρωί της Τρίτης προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Γ' ΔΟΥ, στην Πάτρα.

Στην Ηλεία, οι αγρότες έκλεισαν την Εθνική Οδό Πατρών-Πύργου (12:00-18:00), στον κόμβο του Κουρτεσίου, ενώ έχουν αποφασίσει να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, στην Αθήνα.

Οι αγρότες της Πελοποννήσου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση τους με κλείσιμο των δρόμων, ενώ προετοιμάζονται να μεταβούν στην Αθήνα, την Παρασκευή, και ταυτόχρονα οργανώνονται και για άλλου είδους κινητοποιήσεις μέσα στις πόλεις.

Στην Αργολίδα, οι αγρότες προετοιμάζονται για αποκλεισμό υπηρεσιών, εντός της εβδομάδας, στις μεγάλες πόλεις του νομού, ενώ στη Λακωνία ετοιμάζονται να ναυλώσουν πλοίο για να μεταφέρουν τα τρακτέρ από το λιμάνι του Γυθείου στον Πειραιά, την Παρασκευή.

Το απόγευμα της Τρίτης οι αγρότες από τα ανεξάρτητα μπλόκα της Πελοποννήσου θα συναντηθούν στον Ισθμό, προκειμένου να οργανώσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα.

Οι αγρότες της Άρτας θα κλείσουν τον δρόμο στο παλιό γεφύρι της πόλης Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη για 12 ώρες, από τις 3 μετά το μεσημέρι έως και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα. Οι αγρότες στο Κομπότι της Άρτας κλείνουν το δρόμο 19:00 έως 24:00.

Οι αγρότες της Πρέβεζας έκλεισαν το δρόμο στον κόμβο του Λούρου 12:00-15:00 και 19:00-22:00.

Στην Ηγουμενίτσα συνεχίζουν τον αποκλεισμό της πύλης του λιμανιού για αναχωρήσεις εξωτερικού από 19:00-23:00.

Στα Ιωάννινα, οι κτηνοτρόφοι έχουν αποφασίσει να κλείσουν εκ νέου στο 12ο χιλιόμετρο την οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς, καθώς και τους παράδρομους από 19:00-23:00.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αγρότες της Ηπείρου οργανώνονται, προκειμένου να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που προγραμματίζεται για την Παρασκευή στην Αθήνα.

Στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια κλείνει 10:00-23:00 και 14:00-19:00, στα Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 13:00-15:00 και στα δύο ρεύματα, Νεάπολης Τσοτυλίου (14:00-16:00 και 18:30-20:00) στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στον δρόμο προς Καστοριά 12:00-13:30 και 16:00-18:30, καθώς επίσης σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά αποφασίστηκε αποκλεισμός 10:00-22:00.

Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας αποφασίστηκε 24ωρος αποκλεισμός μέχρι τις 12:00 της Τρίτης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ