ΕΛΛΑΔΑ

Το CNN Greece στον Έβρο: Οδοιπορικό στα περάσματα του ποταμού - «Θωρακίζει» όλα τα σημεία η Ελλάδα

Το CNN Greece στον Έβρο: Οδοιπορικό στα περάσματα του ποταμού - «Θωρακίζει» όλα τα σημεία η Ελλάδα

Από άκρη σε άκρη θωρακίζουν τη συνοριογραμμή του Έβρου οι ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εδώ και μέρες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και αποτρέπουν πρόσφυγες και μετανάστες που επιχειρούν να εισέλθουν στη χώρα.

Η περιοχή εδώ και 11 ημέρες (από την Παρασκευή 28 Φεβρουάριου) θυμίζει «πεδίο μάχης», καθώς πολύ συχνά σημειώνονται επεισόδια και εντάσεις κοντά στα συνοριακά φυλάκια.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας το CNN Greece από οδοιπορικό του στην περιοχή.

Πρόσφυγες και μετανάστες προσπαθούν να βρουν κάθε ενδεχομένως ανοιχτό πέρασμα για να εισέλθουν στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούν βάρκες για να περάσουν τον ποταμό, ενώ αφήνουν πίσω τα ρούχα τους και ό,τι μπορεί να τους δυσκολεύει στην μετέπειτα πορεία τους.

Οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) και του Στρατού εδώ και μέρες καταβάλουν προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ότι κανένας δεν θα περάσει παράνομα στη χώρα.

Όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του CNN Greece, η κατάσταση εδώ και μέρες είναι έκρυθμη, με χημικά, φωτιές και εντάσεις να σημειώνονται πλέον σχεδόν καθημερινά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής έως τις 18.00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην περιοχή του Εβρου:

  • Έγιναν δύο συλλήψεις
  • Οι Ελληνικές δυνάμεις απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 745 περιπτώσεις

Για την περίοδο από τις 06.00 του Σαββάτου 29 Φεβρουαρίου έως τις 18.00 της Κυριακής 8 Μαρτίου τα σωρευτικά στοιχεία είναι τα εξής:

  • Έχουν συλληφθεί 293 άτομα
  • Εμποδίστηκε η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 41.060 περιπτώσεις

Θωράκιση των συνόρων αποφάσισε η Αθήνα

Η κυβέρνηση αποφάσισε την άμεση ενίσχυση των συνόρων με πλέγματα και σιδερένιες κατασκευές και σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να επεκταθεί κατά 40 χιλιόμετρα ο ήδη υπάρχων φράχτης στον Έβρο κατά μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζουν ότι το έργο επέκτασης του φτάχτη πρόκειται να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες και θα κοστίσει 10 έως 15 εκατομμύρια ευρώ που θα καταβληθούν από την ΕΕ, ως απάντηση των αρχών ασφαλείας της Ελλάδας στη τουρκική επιθετικότητα.

Τούρκοι αστυνομικοί καθοδηγούν μετανάστες

Οι εικόνες που εξασφάλισε η απεσταλμένη του CNN Greece στην περιοχή, είναι χαρακτηριστικές της συνεννόησης που υπάρχει στην τουρκική πλευρά, όπου αστυνομικοί καθοδηγούν ανοιχτά ομάδες προσφύγων και μεταναστών.

Χαρακτηριστικά, βέβαια, ήταν και τα πλάνα δείχνουν ένα τουρκικό τεθωρακισμένο να επιχειρεί να ρίξει τον φράχτη με την Ελλάδα.

Στα βίντεο φαίνεται τουρκικό θωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης να επιχειρεί με σχοινί ή συρματόσκοινο που έχει προσδεθεί πάνω του, να τραβήξει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να τον γκρεμίσει.

Το περιστατικό καταγράφηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα (ημερήσια και νυκτερινά) επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Άυγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%.

Διαθέτει ισχυρό κινητήρα, εξαιρετική ικανότητα αναρρίχησης και ανεξάρτητο «κλείδωμα/εμπλοκή» διαφορικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ