ΕΛΛΑΔΑ

Παπαστράτος: Ένα εκατομμύριο λιγότεροι καπνιστές έως το τέλος του 2021

Παπαστράτος: Ένα εκατομμύριο λιγότεροι καπνιστές έως το τέλος του 2021

Ένα μεγάλο στόχο που μας αφορά όλους έθεσε πριν από λίγες μέρες η Παπαστράτος απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα προκειμένου να αφήσουμε, ως κοινωνία, το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία και να πετύχουμε μια εντυπωσιακή μείωση των καπνιστών, της τάξεως του 50%.

Η ανακοίνωση της φιλόδοξης αυτής πρωτοβουλίας της ιστορικής ελληνικής εταιρείας, που έχει σταματήσει να παράγει συμβατικά τσιγάρα και έχει μεταμορφωθεί σε εταιρεία τεχνολογίας που εξάγει καινοτομία σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τα νέα καπνικά προϊόντα χωρίς καύση, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, σε μία ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου, του Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια και πλήθους εκπροσώπων του επιχειρηματικού κλάδου.

2 copy

Συγκεκριμένα η Παπαστράτος, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris Ιnternational (PMI) που έχει επενδύσει πάνω από 7.2 δισεκατομμύρια δολλάρια τα τελευταία 10 χρόνια για την ανάπτυξη επιστημονικά τεκμηριωμένων καλύτερων εναλλακτικών σε σχέση με το κάπνισμα, δεσμεύτηκε για σειρά δράσεων που θα υλοποιηθούν, μέσα στα επόμενα 2 χρόνια, για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Όπως - ανάμεσα σε άλλα - πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης σε 20.000 σημεία λιανικής πώλησης για τη σημαντικότητα αλλά και την ανάγκη συμμόρφωσης με το νόμο για άρνηση πώλησης προϊόντων νικοτίνης σε ανήλικους, υποστήριξη πρωτοβουλιών προς «Έναν κόσμο χωρίς τσιγάρο», όπως την 3η Smoke-Free ΔΕΘ, το 2ο Smoke-Free Delphi Economic Forum, τη Smoke-Free Αστυπάλαια αλλά και νέες προϊοντικές προτάσεις, εντός του 2020, για όσους κάνουν την αλλαγή σε καλύτερες εναλλακτικές, με βάση πάντα την τεχνολογία, την επιστήμη και την καινοτομία.

Ο τολμηρός αυτός στόχος του «Ένα εκατομμύριο λιγότεροι καπνιστές έως το τέλος του 2021», αφορά σε σημερινούς καπνιστές που είτε θα διακόψουν το κάπνισμα είτε θα στραφούν σε επιστημονικά καλύτερες εναλλακτικές – προϊόντα θέρμανσης καπνού ή ηλεκτρονικά τσιγάρα. Με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παπαστράτος, κ. Χρήστο Χαρπαντίδη, που παρουσίασε την πρωτοβουλία, να δηλώνει πως έχει ήδη γίνει σημαντική πρόοδος καθώς, τα τελευταία 3 χρόνια, 300.000 άνθρωποι έχουν ήδη αφήσει πίσω το τσιγάρο.

Δηλώνοντας επίσης πως: «Αυτή είναι η στιγμή η χώρα να στοχεύσει ψηλότερα, να αφήσει το τσιγάρο στην προηγούμενη δεκαετία και η κοινωνία να αλλάξει #prostokalytero. Ξέρουμε ότι ο κόσμος δεν είναι ιδανικός. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να τον μεταμορφώσουμε σε ιδανικό. Θέτουμε ένα μεγάλο στόχο, ένα στόχο που θα μπορούσε να είναι και εθνικός, και αναγνωρίζουμε ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής σε όλους. Οι συνέργειες και η συνεργασία δεν είναι μόνο καλοδεχούμενες, είναι απαραίτητες. Χρειαζόμαστε έναν ανοικτό, ουσιαστικό διάλογο για το τέλος του τσιγάρου. Σε αυτόν τον διάλογο δεν περισσεύει κανείς. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων».

3 copy

Σχετικά με την νέα δυναμική πρωτοβουλία της Παπαστράτος, που έρχεται δύο μόλις χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ που μεταμόρφωσε τις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο σε μονάδα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το IQOS, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος δήλωσε: « Θέλω να συγχαρώ πραγματικά την εταιρεία Παπαστράτος για την πρωτοβουλία αυτή. Το γεγονός ότι προέρχεται από μια εταιρεία με αυτή τη διαδρομή έχει πολλούς συμβολισμούς σε ότι αφορά το ίδιο το επιχειρείν, την υπευθυνότητά του απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το πως πρέπει να δραστηριοποιείται σε μια πραγματικά δημοκρατική, ελεύθερη κοινωνία». Ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα είχε και η δήλωση του Υπουργού Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια που υπογράμμισε: «Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε σέβονται το ανώτατο αγαθό που είναι η υγεία του ανθρώπου. Χαίρομαι που σε διάφορες περιστάσεις συμμετέχετε και στηρίζετε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια κατά του καπνίσματος, η οποία αποτελεί και προσωπικό όραμα του Πρωθυπουργού».

Στην σκηνή, δίπλα στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παπαστράτος, κλήθηκαν και εκπρόσωποι θεσμών και οργανισμών που έχουν συμβάλλει στην δημιουργία του μέλλοντος χωρίς τσιγάρο που επιθυμούμε όλοι. Συγκεκριμένα τη δική του Smoke-Free εμπειρία από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μετέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η συνεργασία μας με την Παπαστράτος αφορούσε κυρίως την αλλαγή κουλτούρας. Η κουλτούρα μετά από 2 χρόνια, άλλαξε και σε όσους συμμετέχουν στη ΔΕΘ, επιχειρήσεις και επισκέπτες, άλλαξε και μέσα στον δικό μας οργανισμό. Η συνέργεια είναι μία σημαντική λέξη, γιατί η ΔΕΘ από μόνη της δεν θα μπορούσε να το επιτύχει». Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο κ. Συμεών Τσομώκος, Πρόεδρος του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, αναφορικά με την εφαρμογή του Smoke-Free οράματος στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο κ. Τσομώκος υπογράμμισε ότι «Η προσπάθεια που κάνουμε μαζί με την Παπαστράτος στο Φόρουμ των Δελφών έχει μεγάλη πολλαπλασιαστική αξία, την οποία προσπαθούμε να τη διαχέουμε εκτός από τους χώρους του Φόρουμ και στην ευρύτερη περιοχή». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκε -μεταξύ άλλων- και ο Δήμαρχος της Αστυπάλαιας, του πρώτου νησιού παγκοσμίως που ανακηρύχθηκε Smoke-Free με την πιστοποίηση της αυστριακής TUV, κ. Νίκος Κομηνέας, που ανέφερε: «Συνεργαστήκαμε με την Παπαστράτος στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και πετύχαμε χάρη στην πειθώ και όχι στην έννοια του εξαναγκασμού, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις προτροπής για τη διακοπή του καπνίσματος».

4

Η εκδήλωση στέφθηκε κατά γενική ομολογία από επιτυχία και κατάφερε να επιτύχει αυτό που επιδίωκαν, σε πρώτη φάση, οι εμπνευστές της. Το να λειτουργήσει δηλαδή ως ένα πραγματικά μεγάλο, πραγματικά ανοιχτό κάλεσμα προς όλους (κοινωνία, πολιτεία, επιστημονική κοινότητα, επιχειρηματικό κόσμο) προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να καταφέρουν αυτό που μέχρι τώρα έμοιαζε ανέφικτο να γίνει πραγματικότητα.