ΕΛΛΑΔΑ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα για κορωνοϊό: Αδειάστε τώρα τις δομές προσφύγων στα νησιά

Γιατροί Χωρίς Σύνορα για κορωνοϊό: Αδειάστε τώρα τις δομές προσφύγων στα νησιά
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Ο συνωστισμός και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς προσφύγων στα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικές συνθήκες για εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού, προειδοποιούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή στα νησιά βρίσκονται 41.635 αιτούντες άσυλο ενώ η χωρητικότητα των δομών φιλοξενίας είναι 8.840. Στη Μόρια διαμένουν 19.347 με τη χωρητικότητα του στρατοπέδου να είναι 2.840. Αντιστοίχως στη Σάμο η χωρητικότητα είναι 648 άτομα και μένουν 7.500.

Κανένα κρούσμα

Το CNN Greece επικοινώνησε για το θέμα των νησιών με τον Απόστολο Βεΐζη, διευθυντή προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Ο κ. Βεΐζης μας είπε: «Το θετικό είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε κανένα κρούσμα μεταξύ των αιτούντων άσυλο. Το μόνο κρούσμα στη Μυτιλήνη είναι σε μια Ελληνίδα που δεν έχει σχέση με τις δομές. Το προφίλ των αιτούντων άσυλο δεν διαφέρει από αυτό του γενικού πληθυσμού. Δεν έχουμε διαμένοντες που να έχουν έρθει από χώρες όπου υπάρχει έξαρση της επιδημίας. Επιπλέον, η πλειονότητά τους είναι πολύ καιρό στα νησιά».

Χωρίς προστασία

Ο κ. Βεΐζης μας είπε ακόμα ότι: «Ωστόσο, οι αιτούντες άσυλο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη μόλυνση από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Κι αυτό γιατί δεν μπορούν να πάρουν τα μέτρα προφύλαξης που παίρνουμε οι υπόλοιποι».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βεΐζης ανέφερε τους λόγους της ελλιπούς προστασίας τους:

  • Δεν μπορούν να μείνουν σπίτι γιατί δεν υπάρχει σπίτι.
  • Δεν μπορούν να αποφύγουν τον συνωστισμό γιατί στις δομές από τη σκηνή των 6 ατόμων έως το συσσίτιο όπου περιμένουν 3 ώρες, επικρατεί παντού συνωστισμός στις δομές.
  • Δεν έχουν κατάλληλες συνθήκες υγιεινής αφού υπάρχει μια τουαλέτα για 200 άτομα, η πρόσβαση στο νερό είναι δύσκολη και υπάρχουν παντού σκουπίδια.
  • Δεν υπάρχει μέριμνα από την Πολιτεία για την πρωτοβάθμια πρόληψη και περίθαλψη -ορισμένα κενά καλύπτει το ιατρείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη από τις 11 Ιουλίου όταν καταργήθηκε το ΑΜΚΑ για τους αιτούντες άσυλο. Έκτοτε, οι νεοεισερχόμενοι δεν έχουν πρόσβαση στο ΕΣΥ, αφού δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η διάδοχη κατάσταση.
  • Δεν έχει υπάρξει καμιά συστηματική προσπάθεια από την πλευρά της Πολιτείας για την ενημέρωση και τη λήψη μέτρων πρόληψης για τους αιτούντες άσυλο.

«Σε όλα αυτά, προσθέστε ότι έχουμε πλέον των 500 ατόμων που είναι στοιβαγμένοι στο αρματαγωγό στο λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και όσους βρίσκονται στη Σκάλα Συκαμνιάς και δεν έχουν καταγραφεί κάπου», αναφέρει ο κ. Βεΐζης.

Τι πρέπει να γίνει

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν την κυβέρνηση να πάρει τα εξής μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας στους αιτούντες άσυλο στα νησιά:

  • Να αποσυμφορήσει τις δομές στα νησιά μέχρι του σημείου οι διαμένοντες να είναι κοντά στη χωρητικότητά τους.
  • Να εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες υγιεινής σε όλες τις προσφυγικές δομές.
  • Να ενημερώσει συστηματικά τους αιτούντες άσυλο τι πρέπει να κάνουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ