ΕΛΛΑΔΑ

EETT: Πώς θα είναι οι νέοι ταχυδρομικοί κώδικες

EETT: Πώς θα είναι οι νέοι ταχυδρομικοί κώδικες
ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ / INTIME NEWS

Με ακρίβεια που θα φθάνει μέχρι και σε επίπεδο δρόμου ή κτηρίου ενδέχεται να είναι οι νέοι ταχυδρομικοί κώδικες που ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το κείμενο της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Απριλίου.

Αντικείμενο της δημόσιας διαβούλευσης είναι το πόρισμα της μελέτης της ΕΕΤΤ με θέμα «Σύστημα Ταχυδρομικών Κωδίκων- διεθνής εμπειρία, προτάσεις για την Ελλάδα και σύνταξη προδιαγραφών για το διαγωνισμό υλοποίησης», στο οποίο παρουσιάζονται αναλυτικά τέσσερεις προτάσεις αναμόρφωσης του συστήματος των ταχυδρομικών κωδικών της χώρας.

Οι προτάσεις αυτές διαμορφώθηκαν αφού ελήφθησαν υπόψη τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, οι υφιστάμενες πρακτικές διοικητικής διαίρεσης, τα χαρακτηριστικά λειτουργίας της εγχώριας ταχυδρομικής αγοράς, οι διεθνείς πρακτικές, καθώς και μία σειρά από τεχνικά χαρακτηριστικά προς διασφάλιση της αποτελεσματικότητας, επαρκούς χωρητικότητας, μελλοντικής αναβαθμισιμότητας, μέγιστης ευκολίας και ελάχιστου κόστους υλοποίησης & συντήρησης κ.ά.

Κάθε πρόταση έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της με μία εξ αυτών να φθάνει σε ακρίβεια σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου, δύο σε επίπεδο τμήματος δρόμου και μία σε επίπεδο κτηρίου! Σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιούνται τόσο αριθμοί όσο και γράμματα και σε ορισμένες από τις προτάσεις η λογική είναι τα γράμματα που χρησιμοποιούνται να θυμίζουν την περιοχή στην οποία αναφέρονται.

Το έργο αλλαγής των ταχυδρομικών κωδικών εκτιμάται ότι θα διαρκέσει 18 μήνες και το κόστος υλοποίησης -ανάλογα με την πρόταση- εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 1,5 και 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος συντήρησης εκτιμάται μεταξύ 280 – 380 χιλιάδων ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ