ΕΛΛΑΔΑ

Ωρωπός: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άφιξη 700 προσφύγων από τη Λέρο

Ωρωπός: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άφιξη 700 προσφύγων από τη Λέρο
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν μερίδα κατοίκων του Ωρωπού ενόψει της άφιξης καραβιού που μεταφέρει από τη Λέρο περίπου 700 πρόσφυγες και μετανάστες καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημοτική αρχή έχει αποκλείσει από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου το λιμάνι της Σκάλας.

Το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει γύρω στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι κάτοικοι θέλουν να εμποδίσουν την αποβίβαση των προσφύγων και μεταναστών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του προανήγγειλε τη μεταφορά σε κλειστές δομές στις Σέρρες και τη Μαλακάσα όσων εισήλθαν στη χώρα από την 1η Μαρτίου.

Όπως είπε, η αρχή θα γίνει με 450 άτομα που φεύγουν αυτή την ώρα από τη Μυτιλήνη, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα μεταφερθούν και οι υπόλοιποι. Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε την ανάγκη να αντικατασταθούν οι ανοιχτές δομές με κλειστά και ελεγχόμενα κέντρα για λόγους δημόσιας ασφάλειας, τάξης και υγείας.

Πριν λίγες ημέρες, ομάδα κατοίκων του Ωρωπού και της Μαλακάσας είχαν πραγματοποιήσει και πάλι συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της λειτουργίας κέντρου κράτησης στο στρατόπεδο της περιοχής.

Το «παρών» είχαν δώσει τόσο ο δήμαρχος Ωρωπού, Γιώργος Γιασημάκης, όσο και μέλη της αντιπολίτευσης.

Αναχώρησε το αρματαγωγό «Ρόδος»

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι του Σαββάτου αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης το αρματαγωγό «Ρόδος», στο οποίο έχουν επιβιβαστεί 450 νεαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες. Στο σύνολό τους, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, θα μεταφερθούν σε κλειστές δομές προσφύγων και μεταναστών στις Σέρρες και στη Μαλακάσα.

Οι 450 φιλοξενούνταν από τις 4 Μαρτίου στο αρματαγωγό όταν και είχε δέσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να μείνουν σε αυτό όσοι μπήκαν στην Ελλάδα μετά της 1η Μαρτίου και οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου.

Στο μεταξύ άλλη μια βάρκα με 25 άτομα έφτασε την Παρασκευή στην περιοχή του χωριού Κλειού. Άλλη μια βάρκα, η πρώτη μετά από μια περίοδο μηδενικών ροών έφτασε στη Μυτιλήνη προχθές στην περιοχή του Μολύβου.

Ας σημειωθεί ότι όλοι οι παραπάνω διαμένουν στον τόπο αποβίβασής τους. Οι αφιχθέντες χθες στα όρια του χωριού Κλειού, οι αφιχθέντες προχθές στο λιμάνι του Μολύβου ενώ άλλοι 42 που έφτασαν στο νησί στις 4 Μαρτίου διαμένουν έκτοτε σε παρεκκλήσι στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου της Σκάλας Συκαμνιάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ