ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας σήμερα: Στη μέση ακριβώς η Ελλάδα - Αισθητά πιο χαρούμενοι οι Θεσσαλονικείς

Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας σήμερα: Στη μέση ακριβώς η Ελλάδα - Αισθητά πιο χαρούμενοι οι Θεσσαλονικείς
ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Την 77η θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα στο νέο Παγκόσμιο Δείκτη Ευτυχίας που κατατάσσει τις χώρες με βάση πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν οι πολίτες από τη ζωή τους. Η δημοσιοποίηση της Παγκόσμιας Έκθεσης Ευτυχίας (World Happiness Report) γίνεται με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας.

Την πρώτη θέση μεταξύ 156 χωρών καταλαμβάνει η Φινλανδία (όπως είχε επίσης συμβεί το 2018 και 2019, σε ένα εντυπωσιακό «σερί» για τη σκανδιναβική χώρα). Την πρώτη δεκάδα φέτος συμπληρώνουν κατά σειρά η Δανία, η Ελβετία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία. Είναι προφανής η υπεροχή των ευρωπαϊκών χωρών και ιδίως των σκανδιναβικών. Η Κύπρος βρίσκεται στην 45η θέση.

Η ετήσια Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας (World Happiness Report), που ξεκίνησε το 2012, είναι μια έκδοση του δικτύου Sustainable Development Solutions Network (SDSN), βασίζεται σε στοιχεία της εταιρείας ερευνών Gallup και συντάσσεται από επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τους καθηγητές Τζον Χέλιγουελ του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, Ρίτσαρντ Λέιαρντ της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου LSE) και Τζέφρι Σακς του Πανεπιστημίου Κολούμπια και διευθυντή του SDSN.

Η κατάταξη λαμβάνει υπόψη μια ποικιλία παραμέτρων, όπως αξιολογούνται υποκειμενικά από τους πολίτες: από την υγιή ζωή, το ασφαλές περιβάλλον και τη ρύπανση έως την ύπαρξη κοινωνικών δικτύων υποστήριξης, την ελευθερία επιλογών, την κοινωνική εμπιστοσύνη και την αντίληψη για την τιμιότητα της κυβέρνησης.

Οι χώρες κατατάσσονται επίσης με βάση πόση βελτίωση ή επιδείνωση της ευτυχίας τους έχουν βιώσει κατά την περίοδο 2017-2019 σε σχέση με την περίοδο 2008-2012. Στη λίστα αυτή η Ελλάδα καταλαμβάνει την 89η θέση, εμφανίζοντας οριακή μείωση ευτυχίας. Η έκθεση κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι η ευτυχία στη χώρα μας εμφανίζει διαχρονικά μια καμπύλη σχήματος U, καθώς λόγω κυρίως της οικονομικής κρίσης έφθασε σε ένα «ναδίρ» ευτυχίας τη διετία 2013-2014 και έκτοτε σταδιακά ανακάμπτει, προσεγγίζοντας τα προ κρίσης επίπεδα.

Αξιολόγηση και για τις πόλεις

Η φετινή έκθεση για πρώτη φορά κάνει μια παρόμοια κατάταξη όχι μόνο για τις χώρες, αλλά και για τις μεγάλες πόλεις του κόσμου, από άποψη ικανοποίησης των κατοίκων τους και ευημερίας τους. Γενικά, η κατάταξη των πόλεων αντικατοπτρίζει εκείνη των χωρών.

Η Θεσσαλονίκη καταλαμβάνει την 94η θέση και η Αθήνα την 121η, ενώ στην κορυφή βρίσκεται η πρωτεύουσα της Φινλανδίας, το Ελσίνκι. Η Αθήνα είναι η ευρωπαϊκή πόλη με τη χαμηλότερη θέση στον κατάλογο (έπονται μόνο τα Σκόπια και τα Τίρανα).

Για να δώσει μια πιο δυναμική εικόνα πώς εξελίσσεται η ευτυχία των κατοίκων των πόλεων διαχρονικά, η έκθεση κατατάσσει τις πόλεις με βάση πόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια η ικανοποίηση των κατοίκων τους σε σχέση με την περίοδο 2015-2013. Στη λίστα αυτή η Θεσσαλονίκη βρίσκεται αρκετά ψηλά (25η), πράγμα που αντανακλά μια αισθητή βελτίωση, ενώ η Αθήνα είναι 82η, με οριακή μόνο βελτίωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ