ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πόσοι έφυγαν από την Αθήνα, τι λένε οι αριθμοί

Κορωνοϊός: Πόσοι έφυγαν από την Αθήνα, τι λένε οι αριθμοί
ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Χτες, Παρασκευή, διάχυτη ήταν η εικόνα ότι υπήρξε αυξημένη έξοδος των Αθηναίων στις εθνικές οδούς, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση των κρατικών αρχών που ασχολούνται με την καταπολέμηση του νέου κορωνοϊού.

Η είδηση αυτή σε συνδυασμό με το πραγματικό γεγονός ότι αρκετοί Αθηναίοι έχουν ήδη μετακινηθεί στα χωριά τους, προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις. Οι μετακινήσεις εν μέσω πανδημίας προκαλούν γενικευμένη μετάδοση του κορωνοϊου σε πανεθνική κλίμακα, κάτι που συνέβη σε Ιταλία και Γαλλία.

Ενδεχομένως, από τη σκοπιά της προστασίας της Δημόσιας Υγείας να είναι πολλές οι μετακινήσεις που σημειώνονται και πράγματι να μην έπρεπε να φύγει για την περιφέρεια αυτός ο αριθμός των πολιτών. Αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Νέας Οδού, δεν εκτυλίσσεται μαζική έξοδος, όχι τουλάχιστον στην Αθηνών - Λαμίας.

Συγκρικριμένα, τα στοιχεία που έδωσε η Νέα Οδός στο CNN Greece δεν επιβεβαιώνουν την εντύπωση ότι υπήρξε αυξημένη κίνηση, αλλά μειωμένη. Πιθανώς όχι σε ικανοποιητικό βαθμό. Συγκεκριμένα στον σταθμό διοδίων Αφιδνών στο ρεύμα προς Λαμία πέρασαν:

  • Την Πέμπτη 19/3 14.853 οχήματα.
  • Την Παρασκευή 20/3 17.010 οχήματα.
  • Σήμερα Σάββατο 21/3 μέχρι τις 12 το μεσημέρι 4.664 οχήματα.

Πριν μια βδομάδα από τις Αφίδνες στο ρεύμα προς Λαμία πέρασαν:

  • Την Πέμπτη 12/3 20.486 οχήματα.
  • Την Παρασκευή 13/3 24.289 οχήματα.
  • Το Σάββατο 14/3 μέχρι τις 12 το μεσημέρι 8.459 οχήματα.

Συγκριτικά τα ποσοστά έχουν ως εξής:

  • 12/3 – 19/3: -30,63%.
  • 13/3 – 20/3: -31,01%.
  • 14/3 (μέχρι 12:00) – 21/3 (μέχρι 12:00): -41,76%.

Αντίστοιχα, συμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν σε μέσα ενημέρωσης, από τα διόδια της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου πέρασαν χτες, Παρασκευή, 14.070 οχήματα, σχηματίζοντας σε κάποιες περιπτώσεις ουρές. Πριν από μία εβδομάδα είχαν περάσει 16.026, δηλαδή -12,2%.

Ο δηλώσεις

Στο θέμα των μετακινήσεων αναφέρθηκε χτες ο Νίκος Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είπε:

«Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη. Μένουμε στο σπίτι. Κάποιοι συμπολίτες δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομή. Η Πολιτεία γνωρίζει ποια αυτοκίνητα περνούν τα διόδια. Ας είναι ξεκάθαρο. Από εμάς εξαρτάται αν τελικά η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει πιο δραστικά μέτρα»

Από τη μεριά του, ο Σωτήρης Τσιόδρας έκανε την εξής δραματική έκκληση:

«Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές δυσκολεύουν την προσπάθειά μας. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ;»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ