ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Διαμαρτυρίες για την εκκένωση των φοιτητικών εστιών

Κορωνοϊός: Διαμαρτυρίες για την εκκένωση των φοιτητικών εστιών
ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Οι φοιτητές που μένουν στις εστίες, για την απόφαση της κυβέρνησης να τις εκκενώσεις στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Σε ψήφισμα που υπογράφουν οι Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ (παλιές εστίες ΕΜΠ), Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Κομοτηνής, Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Θεσαλλονικης, Σύλλογος Εστιακών Ρεθύμνου, Οικότροφοι Σπουδαστικής Εστίας ΔΙΠΑΕ Σίνδου Οικότροφοι/ισσες Φοιτητικής Εστίας Ιωαννίνων (Δόμπολης) Οικότροφοι Κυκλαδικής Φοιτητικής Εστίας Ιεράς Μητρόπολης Σύρου Εστιακοί Φοιτητές Εστιών Πανεπιστημίου Αιγαίου (Καλλιθέας Μυτιλήνης) αναφέρεται ότι:

«Ως Σύλλογοι Οικοτρόφων της ΦΕΠΑ και της ΦΕΕΜΠ καταγγέλλουμε απερίφραστα την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας, απορρίπτοντας την απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας ότι είναι επικίνδυνο να φύγουμε από τις εστίες! […]Εκατοντάδες είναι οι εστιακοί που δεν μπορούν να φύγουν από την εστία για διάφορους λόγους:

  • Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω αστεγίας ή οικογενειακής κατάστασης
  • Οι οικογένειες τους ή οι ίδιοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες
  • Είναι είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση
  • Εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα τους ή της οικογένειας τους ή δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους (delivery, super market, βενζινάδικα κτλ)»

Στη ψήφισμα αναφέρεται επίσης ότι «η απόφαση για μεταφορά και μάλιστα ελάχιστων από μας σε ξενοδοχεία είναι τελείως παράλογη, καθώς δεν καλύπτει τις ανάγκες μας και μας θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο αναγκάζοντας μας σε μαζικές μετακινήσεις. Δεν δεχόμαστε «μέσες λύσεις» επομένως και δεν κάνουμε πίσω από το αίτημα μας για παραμονή στην φοιτητική εστία».

Η ΟΕΝΓΕ

Σε ανάλογο τόνο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος - Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. υποστηρίζει ότι: «Η κυβέρνηση την ίδια στιγμή που μας επιβάλλει «να μείνουμε σπίτι», ξεσπιτώνει εκατοντάδες φοιτητές που η εστία είναι το σπίτι τους. Ξεσπιτώνει φοιτητές που:

- Δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης.

- Δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους λόγω οικογενειακής κατάστασης.

- Είναι είτε κάτοικοι εξωτερικού, είτε μετανάστες και οι χώρες τους έχουν κλείσει τα σύνορα λόγω της πανδημίας, είτε πρόσφυγες από χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση.

- Είναι εργαζόμενοι/ες.

Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες στις μεγάλες πόλεις και να επιστρέψουν οι φοιτητές στους τόπους καταγωγής τους δεν είναι μόνο ακατανόητη από υγειονομική άποψη, αλλά και επικίνδυνη. Οι φοιτητικές εστίες είναι χώροι κατοικίας και δεν έχουν σχέση με άλλους χώρους που περιλαμβάνονται στην σχετική διάταξη (βιβλιοθήκες κλπ.).

Η μαζική μετακίνηση νεανικού πληθυσμού από τις μεγάλες πόλεις προς την επαρχία, ενάντια σε κάθε υγειονομική λογική και σε κάθε σχετική ως τώρα οδηγία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη διασπορά της νόσου.»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ