ΕΛΛΑΔΑ

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Παύση όλων των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων μέχρι νεωτέρας

Οικουμενικό Πατριαρχείο: Παύση όλων των εκκλησιαστικών εκδηλώσεων μέχρι νεωτέρας
ΙΝΤΙΜΕ

Παρατείνει μέχρι νεωτέρας το Οικουμενικό Πατριαρχείο την απόφαση για αναστολή όλων των εκκλησιαστικών τελετών και εκδηλώσεων στην έδρα του στο Φανάρι και όλες τις επαρχίες του ανά την Υφήλιο, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου αναφέρεται:

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο κοινοποίησε την απόφαση αναστολής ολων των εκκλησιαστικών τελετών και εκδηλώσεων στο κλίμα του, μέχρι το τέλος τού μηνός, καθώς και την πρόθεσή του να επανέλθει στο θέμα, εφ᾿ όσον αυτό θα καθίστατο αναγκαίο από τις τρέχουσες εξελίξεις.

Ήδη, επειδή τα κρούσματα ἀπό τον ιό Covid-19 πολλαπλασιάζονται δραματικά σε όλο τον κόσμο, με πολλά θύματα, και επειδή, για αυτό, συνεχίζεται -και δικαίως- η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σχεδόν σε όλες τις χώρες, η παραπάνω απαγορευτική απόφαση για το Ιερό Κέντρο του Φαναρίου και για τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου ανά την υφήλιο αναγκαστικά θα εξακολουθεί να ισχύει μέχρι νεωτέρας, ανάλογα προς την πορεία της πανδημίας.

Η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προσεύχεται και εύχεται να βρεθεί σύντομα το κατάλληλο αποτελεσματικό φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου, ώστε να ξεπερασθεί η μεγάλη αυτή κρίση και να αντιμετωπισθούν οι επιπτώσεις της στην κοινωνία και την οικονομία».

«H πίστη στο Θεό υπέρβαση και όχι κατάργηση της λογικής»

Σε προηγούμενο ανακοινωθέν, προ ημερών, η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνιστούσε σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού, κάνοντας παράλληλά ειδική αναφορά στην Θεία Κοινωνία.

Το ανακοινωθέν της 11ης Μαρτίου ανέφερε:

«α) Παρά τη σοβαρότητα της καταστάσεως συνιστάται σύνεση, υπομονή και αποφυγή εκδηλώσεων πανικού.

β) Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι' αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών.

γ) Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εκφράζει ευχαριστίες προς όλους όσοι εργάζονται με αυτοθυσία σε κάθε τομέα υγείας, ιατρικό, νοσηλευτικό και ερευνητικό, προκειμένου να αντιμετωπισθεί και να θεραπευθεί η νέα αυτή πανδημία.

δ) Η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, γνωρίζει εμπειρικώς μέσα από τη δισχιλιετή πορεία της, ότι η Θεία Κοινωνία είναι «αντίδοτον του μη αποθανείν» και μένει στη μέχρι τώρα Ορθόδοξη διδασκαλία περί της Θείας Μεταλήψεως.

ε) Αυτονόητο θεωρείται ότι η πίστη στο Θεό, ως υπέρβαση και όχι ως κατάργηση της ανθρώπινης λογικής, καθώς και η προσευχή ενισχύουν τον πνευματικό αγώνα του Χριστιανού. Ως εκ τούτου, η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως προτρέπει τα ανά τον κόσμον πνευματικά της παιδιά να εντείνουν τις προσευχές τους ώστε με την ενίσχυση και τον φωτισμό του Θεού να ξεπερασθεί και αυτή η σύγχρονη δοκιμασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ