ΕΛΛΑΔΑ

Σωτήρης Ρούσσος: Κρύβει κινδύνους η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο

Σωτήρης Ρούσσος: Κρύβει κινδύνους η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο
YOUTUBE

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece ο Σωτήρης Ρούσσος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ειδικός στα Θέματα Μέσης Ανατολής, σημείωσε πως η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο είναι μεν μια σημαντική εξέλιξη, αλλά γεννά πλήθος άλλων ερωτημάτων.

“Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, γιατί είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τέτοιου είδους αποστολή και μάλιστα σε μια περιοχή ευαίσθητη, όπως είναι το Αιγαίο. Από αυτήν την πλευρά είναι κάτι το πρωτόγνωρο, και είναι πολύ σημαντική εξέλιξη για όλη τη δραστηριότητα του ΝΑΤΟ”, σημειώνει.

Ο κ. Ρούσσος θεωρεί, όμως, ότι η εν λόγω εμπλοκή είναι δεν στη σωστή κατεύθυνση και εκφράζει τις αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα της: “Νομίζω ότι δεν είναι στην σωστή κατεύθυνση. Νομίζω ότι αναλώνονται και χρήματα και ανθρώπινη ενέργεια σε μία κίνηση η οποία δεν μπορεί να αποφέρει πολλά πράγματα”, αναφέρει.

“Πρόκειται για τρία πλοία τα οποία πρέπει να περιπολούν σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή από την Σάμο μέχρι την Κω και το Καστελόριζο, όπως λένε κάποιοι. Τα πλοία δεν έχουν εμπειρία των νερών της περιοχής, άρα δεν έχουν την εμπειρία που έχουν οι “αντίπαλοί τους” οι διακινητές. Είναι πλοία φτιαγμένα για να κάνουν πόλεμο, όχι για να κυνηγούν διακινητές”, λέει σχετικά με τις δυνάμεις που θα εμπλακούν και αναρωτιέται “τι παραπάνω μπορούν να κάνουν τα πλοία αυτά, από ότι κάνουν τα πλοία της ακτοφυλακής και της Frontex”.

Ο ίδιος αντιλαμβάνεται την εν λόγω εμπλοκή ως “μια κίνηση εντυπωσιασμού για να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη στις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες”.

Απαντώντας στο ερώτημα για πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, τονίζει: “Θα μας βάλει πάλι σε μια διαπραγμάτευση αν όχι με τους Τούρκους, με τους Νατοικούς, μέχρι που φτάνει η κυριαρχία η ελληνική και που ξεκινάει η τουρκική. Νομίζω ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες τριβές, παρά θα βοηθήσει”.

“Υπάρχει το επιχείρημα ότι το ΝΑΤΟ θα μπορεί να κάνει έκθεση που θα δείχνει τους υπεύθυνους για τις προσφυγικές ροές, τους Τούρκους διακινητές. Νομίζω ότι και αυτό δεν μας χρειάζεται γιατί έχουμε σαφή εικόνα”, σημειώνει ακόμα

Για το έργο της Frontex λέει: “Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες καταφέρουν να πείσουν τους Τούρκους ότι ένα είδος Frontex θα πρέπει να λειτουργεί στα δικά τους παράλια, τότε θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική”.

Για την επαναπροώθηση των προσφύγων: “Η Τουρκία έχει δείξει πολύ αρνητική στάση στην επαναπροώθηση των προσφύγων. Αν το ΝΑΤΟ τους πείσει σε αυτό το θέμα, αυτό θα είναι ένα σημαντικό αποτέλεσμα”.

“Η Νατοική επέμβαση στο Αιγαίο μπορεί να είναι ένδειξη για μεγαλύτερη νατοική εμπλοκή στο θέμα της Συρίας, με το επιχείρημα της προστασίας των προσφύγων στο συριακό έδαφος και στα τουρκικά σύνορα”, καταλήγει ο κ. Ρούσσος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ