ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Καραντίνα στη δομή προσφύγων της Ριτσώνας - Εντοπίστηκαν 23 κρούσματα

Κορωνοϊός: Καραντίνα στη δομή προσφύγων της Ριτσώνας - Εντοπίστηκαν 23 κρούσματα
ΙΝΤΙΜΕ

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη δομή προσφύγων της Ριτσώνας είναι 23, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα

Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών του βεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού σε γυναίκα που διαμένει στη δομή. Κατά την ιχνηλάτηση 63 ατόμων στη δομή της Ριτσώνας, διαπιστώθηκε ότι 23 από αυτούς είναι θετικοί στον κορονοϊό, χωρίς να νοσούν και να έχουν συμπτώματα.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η προσφυγική δομή στη Ριτσώνα έχει τεθεί σε καραντίνα για 14 ημέρες. Ο ίδιος τόνισε πως οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο και ενωμένοι.

Αναλυτικά, μετά από την ιχνηλάτηση των 63επαφών της γυναίκας που γέννησε στο «Αλεξάνδρα» και είναι επιβεβαιωμένο κρούσμα, διαπιστώθηκε ότι άλλα 20 άτομα είναι θετικά στον ιό Covid-19.

Ωστόσο, κανένα από τα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό δεν νοσεί ούτε εμφανίζει συμπτώματα.

Επίσης, από τα αποτελέσματα του ελέγχου, προέκυψε ότι όλα τα δείγματα του προσωπικού που ελέγχθηκε ήταν αρνητικά.

Έτσι, για διάστημα των 14 ημερών απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή για την τήρηση του περιορισμού της κυκλοφορίας.

Για τις εξελίξεις στη δομή της Ριτσώνας έχουν ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Σπανός και η Δήμαρχος Χαλκίδος, κ. Βάκα.

Στην δομή βρίσκεται κλιμάκιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για να εποπτεύσει την εφαρμογή των μέτρων.

Η Γενική Γραμματεία Υποδοχής σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, θα φροντίσουν για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φιλοξενουμένων στη δομή, σε θέματα σίτισης και υγειονομικής περίθαλψης. Ο ΕΟΔΥ ήδη ενισχύει την παρουσία του στη δομή με πρόσθετο υγειονομικό προσωπικό.

53 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού

Στους 53 έφτασαν οι νεκροί στη χώρα μας από τον νέο κορωνοϊό, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Όπως σημείωσε, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 27 στην κοινότητα, ενώ, επιπλέον 23 κρούσματα εντοπίστηκαν στη δομή προσφύγων της Ριτσώνας. Συνολικά 119 είναι τα κρούσματα στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Διασωληνωμένοι είναι 91 ασθενείς, η μέση ηλικία των οποίων είναι τα 65 έτη. Οι 16 εξ αυτών είναι γυναίκες και το 75% του συνόλου έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 72 έτη και οι 39 εξ αυτών είναι άνδρες.

Ο ρυθμός της αύξησης θανάτων και κρουσμάτων παγκοσμίως φαίνεται πως επιβραδύνεται είπε ο ίδιος, ωστόσο τόνισε πως τα στοιχεία που δίδονται δεν είναι απλώς αριθμοί αλλά είναι ζωές.



Ελλιμενίζεται το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παρείχε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και την καραντίνα στη δομή προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα.

Στη δομή, όπως προαναφέρθηκε, είναι 23 τα κρούσματα, τα οποία είναι καλά στην υγεία τους. Η δομή θα παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες, ενώ, όπως είπε, οι εξετάσεις σε όλο το προσωπικό στη δομή ήταν αρνητικές.

Παράλληλα, από τους 380 επιβαίνοντες του «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι 119 είναι θετικοί στον ιοί, δύο δείγματα ήταν ακατάλληλα και θα ληφθούν ξανά, ενώ τα υπόλοιπα βγήκαν αρνητικά.

Διευκρίνισε ότι όσοι είναι αρνητικοί στον ιό, θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία της Αθήνας και στη συνέχεια θα επαναπατριστούν. Οι θετικοί στον κορωνοϊό θα παραμείνουν σε απομόνωση εντός του πλοίου για περίοδο 14 ημερών.

Οι ασθενείς θα είναι υπό στενή παρακολούθηση από ιατρικό προσωπικό και στην αποβάθρα θα στηθεί μία σκηνή στην οποία θα προετοιμάζονται, θα φορούν τις ειδικές στολές δηλαδή, τα μέλη του ιατρικού προσωπικού.

Τέλος οι οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο

Όσον αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μύκονο μετά την επιβεβαίωση ενός κρούσματος και συγκεκριμένα μίας 63χρονης που βρέθηκε θετική, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως αποφασίστηκε αναστολή όλων των οικοδομικών εργασιών και δημόσιων και ιδιωτικών έργων για 14 ημέρες.

Ο υφυπουργός έκανε έκκληση τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους καθώς, όπως είπε, η «κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και χρίζει άμεσης αντιμετώπισης».

Ολοκληρώνοντας δεν απέκλεισε την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ