ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η χλωροκίνη στα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ – Ξεκινά η δωρεάν διάθεση

Κορωνοϊός: Η χλωροκίνη στα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ – Ξεκινά η δωρεάν διάθεση
ΙΝΤΙΜΕ

Από αύριο, Παρασκευή, ξεκινά η διάθεση της χλωροκίνης σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, καθώς σήμερα, εκδόθηκε η σχετική άδεια από τον ΕΟΦ.

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma SA, που παράγει τη χλωροκίνη (Unikinon) έχει δεσμευθεί ότι θα διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις στο ελληνικό κράτος. Επίσης, η διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας αποφάσισε να διαθέσει δωρεάν και στην Κυπριακή Δημοκρατία 60.000 δόσεις του φαρμάκου.

Η εταιρεία διευκρινίζει ότι δεν έχει λάβει οικονομική στήριξη από το κράτος και ότι η αγορά των 5 τόνων της δραστικής ύλης ήταν δική της πρωτοβουλία, όπως και η κάλυψη του κόστους. Η αγορά της πρώτης ύλης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020.

Το θεραπευτικό σχήμα θα καθοριστεί, ανάλογα με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Ήδη υπάρχουν διεθνή επιστημονικά δεδομένα για τη χλωροκίνη, καθώς το φάρμακο χορηγείται σε ασθενείς με COVID-19 και επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές μελέτες. Η Uni-pharma SA έλαβε για πρώτη φορά άδεια προϊόντος χλωροκίνης στην Ελλάδα, το 1984.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ