ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αυστηρά υγειονομικά μέτρα στη δομή προσφύγων της Ριτσώνας

Κορωνοϊός: Αυστηρά υγειονομικά μέτρα στη δομή προσφύγων της Ριτσώνας

Σε απομόνωση εντός της δομής προσφύγων στη Ριτσώνα βρίσκονται τα 23 άτομα που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό και ήταν επαφές της 22χρονης λεχώνας σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας αιτούντων άσυλο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μάνος Λογοθέτης, κατά την τακτική ημερήσια ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, αφού το βράδυ της 1ης Απριλίου έγιναν γνωστά τα ιατρικά δεδομένα για τη η μόλυνση της 22χρονης, η δομή της Ριτσώνας τέθηκε σε καραντίνα και στις 6 το πρωί της 2ας Απριλίου τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή το «Σχέδιο Αγνοδίκη». Με απόφαση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, στη δομή εφαρμόστηκε πλήρης υγειονομικός αποκλεισμός

Ειδικό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί επί δύο ημέρες ιχνηλάτηση των επαφών της 22χρονης λεχώνας καθώς και του προσωπικού της δομής. Από την ιχνηλάτηση αυτή σε 90 άτομα, προέκυψαν 23 θετικά δείγματα, τα οποία αφορούσαν αποκλειστικά πρόσφυγες της δομής. Όλα τα δείγματα από to προσωπικό της δομής ήταν αρνητικά

Τα 23 αυτά άτομα, όπως είπε ο κ. Λογοθέτης, βρίσκονται σε εσωτερική απομόνωση εντός της απομονωμένης δομής, ενώ τα δείγματα που ελήφθησαν εκτός της περιοχής που διέμενε η 22χρονη ήταν όλα αρνητικά.

Κανένα από τα 23 άτομα δεν έχει συμπτώματα και κανένα δεν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα.



Σχέδιο «Αγνοδίκη»

Ο κ. Λογοθέτης παρουσίασε τον σχεδιασμό του υπουργείου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όπως είπε, για τις δομές προσφύγων έχει καταρτιστεί το «Σχέδιο Αγνοδίκη», που περιλαμβάνει διάφορα επίπεδα κλιμάκωσης.

Το σχέδιο ενεργοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου στις δομές των νησιών και του Φυλακίου.

Στις δομές αυτές διαμένουν περίπου 40.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με πλήρως ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο, με μηδενικά μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα, πέρν της Ριτσώνας.

Για την εφαρμογή του σχεδίου εργάστηκαν περίπου 500 άτομα από τον ΕΟΔΥ, την Αστυνομία, το υπουργείο Μετανάστευσης και τους διεθνείς οργανισμούς. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί εφόσον χρειαστεί κλιμάκωση των μέτρων.

Στους 59 οι νεκροί στη χώρα μας - 1.613 τα κρούσματα

Συνολικά 59 είναι οι νεκροί στη χώρα μας από κορωνοϊό, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 1.613.

Ο κ. Τσιόδρας, γνωστοποίησε πως 335 εκ των κρουσμάτων σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 563 θεωρούνται σχετικά με άλλο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Διασωληνωμένα είναι 91 άτομα, 23 εκ των οποίων γυναίκες. Η μέση ηλικία των διασωληνώμενων είναι τα 66 έτη. Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Ένδεκα άτομα έχουν βγει από τις ΜΕΘ και η μέλη ηλικία τους είναι τα 66 έτη.

Όσον αφορά στους θανόντες, οι 44 είναι άνδρες και οι 15 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος.

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Ο ρυθμός εξάπλωσης είναι βραδύς και αυτό οφείλεται στα μέτρα, αλλά και σε μας, είπε.

«Σιγά σιγά είμαστε χαρούμενοι, αλλά μπορεί πολύ γρήγορα να φτάσουμε στο άλλο άκρο», προειδοποίησε και συμπλήρωσε: «Είμαστε στο τέλος της αρχής, θα φθάσουμε στη μέση και στην αρχή του τέλους.... Δεν θα μείνουμε κλειδωμένοι για πάντα μέσα, αλλά αυτή τη στιγμή αυτά τα μέτρα είναι που μας σώζουν».

Στοίχημα είναι να εφαρμοστούν τα ήδη υπάρχοντα αυστηρά μέτρα, εφόσον γίνει αυτό δεν υπάρχει λόγος για περισσότερα μέτρα, σημείωσε, με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ