ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Άρθρα Τσίπρα - Μητσοτάκη σε τεύχος αφιερωμένο στην Μυτιλήνη

Προσφυγικό: Άρθρα Τσίπρα - Μητσοτάκη σε τεύχος αφιερωμένο στην Μυτιλήνη
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Με άρθρα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, κυκλοφορεί το περιοδικό του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων «Το Πρακτορείο», το οποίο είναι αφιερωμένο τους κατοίκους της Μυτιλήνης, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του προσφυγικού προβλήματος.

Άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Παγκόσμια αναγνώριση των προσπαθειών μας

Υπάρχουν στιγμές στην ιστορία που η γεωγραφική θέση και ο νησιωτικός πλούτος της πατρίδας μας -στοιχεία ζηλευτά και διάσημα παγκοσμίως- μας επιφορτίζουν με μεγάλες ευθύνες. Ευθύνες που κάποιες φορές, σχεδόν μας ξεπερνούν. Έχουμε, όμως, επανειλημμένα αποδείξει ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και ταυτόχρονα να υπερασπιστούμε τις αξίες και τον πολιτισμό μας με επιτυχία.

Εδώ και ένα χρόνο στα νησιά μας, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και των άλλων αρχών, εθελοντές και κάτοικοι, καταβάλλουν μία υπεράνθρωπη προσπάθεια στο όνομα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ανθρώπινων αξιών: Υπερασπίζονται τη ζωή, το άσυλο, την αξιοπρέπεια των προσφύγων. Η προσπάθεια αυτή έχει κερδίσει ήδη την παγκόσμια αναγνώριση της κοινής γνώμης και των μέσων ενημέρωσης, ενώ διεκδικεί ακόμη και ανώτατες τιμητικές διακρίσεις.

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως μονάχα η δική μας προσπάθεια δεν αρκεί. Δεν αρκεί γιατί εκ των πραγμάτων δεν θα μπορέσει ποτέ να αντιμετωπίσει τις γενεσιουργές αιτίες των προσφυγικών ροών, ούτε να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των προσφύγων. Η ευθύνη που έχουμε αναλάβει οι Έλληνες, είναι να διαχειριζόμαστε με ανθρώπινο και αποτελεσματικό τρόπο τους κατατρεγμένους και διωγμένους πρόσφυγες πολέμου, τηρώντας το πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η οριστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης αποτελεί συλλογική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διεθνούς Κοινότητας. Η αποτελεσματική διαχείριση του Προσφυγικού βασίζεται αποκλειστικά στην υλοποίηση του συλλογικού σχεδίου και των υποχρεώσεων που ο καθένας έχει αναλάβει. Η Ευρώπη έχει εκπονήσει σχέδιο και η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Είναι η ώρα της ευθύνης και για τους υπόλοιπους εταίρους. Η λύση βρίσκεται στην εφαρμογή των συμφωνιών και των σχεδίων δράσης, και όχι στην υιοθέτηση μιας αντιευρωπαϊκής, ξενοφοβικής ατζέντας.

Άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, προέδρου της Νέας Δημοκρατίας

H Νέα Δημοκρατία κάνει το εθνικό της καθήκον

H κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, η Ελλάδα καλείται να σεβαστεί ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα να προστατεύσει τα σύνορα και την ασφάλειά της.

Το πρώτο είναι καθήκον σύμφωνο με τον πολιτισμό μας και τον ανθρωπισμό που διαχρονικά χαρακτηρίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες.
Το δεύτερο είναι εθνική υποχρέωση και κορυφαία αποστολή, ώστε να μη μείνει η χώρα μας αφύλακτη. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε και στα δύο.

Η ευθύνη για τη σημερινή δραματική αυτή κατάσταση ανήκει πρώτα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εγκλωβισμένη σε ιδεοληψίες, αδράνησε εγκληματικά στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μία ανοχύρωτη χώρα.
Ανήκει, επίσης, στην Ευρώπη που καθυστέρησε να συλλάβει εγκαίρως το μέγεθος του προβλήματος.
Και δεν στήριξε εγκαίρως με όλες της τις δυνάμεις μία χώρα-εταίρο που είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Ευρώπης σε μία περιοχή γεμάτη αστάθεια, εντάσεις και συγκρούσεις.

Μεγάλη ευθύνη ανήκει, τέλος, στη γείτονα Τουρκία, που αρνείται να εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ανήκει στην Τουρκία που εμφανίζεται ότι, δήθεν, αδυνατεί να εκριζώσει τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, παίζοντας γεωπολιτικά παιχνίδια με την αγωνία, τις ελπίδες και τον πόνο προσφύγων και μεταναστών.

Αυτό που τώρα πρέπει να γίνει είναι:

1. Να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε, ώστε να μη δώσει αφορμή και δικαιολογία σε εκείνους που θα ήθελαν να δουν την Ελλάδα στο περιθώριο της Συνθήκης Σένγκεν, αφημένη στην τύχη της. Στο πλαίσιο αυτό, τα κέντρα πρώτης υποδοχής πρέπει να γίνουν. Άλλωστε η έγκαιρη καταγραφή και ο διαχωρισμός σε πρόσφυγες και οικονομικούς, παράνομους μετανάστες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για αποτελεσματικότερη διαχείριση του προβλήματος.
2. Να εγκαταλείψει αμέσως η κυβέρνηση τις ιδεοληψίες και να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που η ίδια ανέλαβε, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ένας απέραντος καταυλισμός.
3. Να πεισθεί η Ευρώπη να εφαρμόσει ταχύτατα και αποτελεσματικά πολιτική χειροπιαστής αλληλεγγύης και στήριξης στην Ελλάδα. Ουδείς δικαιούται να κουνά το δάχτυλο σε ένα λαό που μέσα σε οικονομική κρίση αγωνίζεται με αξιοπρέπεια και ανθρωπιά να προστατεύσει και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Επίσης, ουδείς μπορεί να παραγνωρίζει το γεγονός ότι τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας είναι σύνορα Ευρώπης-Τουρκίας. Ακριβώς για το λόγο αυτό είναι αναγκαία η ουσιαστική παρουσία και η επιχειρησιακή ενίσχυση της Frontex.
4. Να ασκηθούν προς την Τουρκία πιέσεις από εταίρους στην Ε.Ε., έτσι ώστε επιτέλους, να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της και να τελειώνει με τους άθλιους διακινητές και εκμεταλλευτές του ανθρώπινου πόνου.
Η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο του ρόλου της, αναλαμβάνει κάθε δυνατή πρωτοβουλία και δράση για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά αυτή η -εθνικών διαστάσεων- πρόκληση.

Η πρώτη και κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Εμείς, όπως πάντα, θα κάνουμε το εθνικό μας καθήκον.
Με νηφαλιότητα, αλλά και ανυποχώρητη αποφασιστικότητα.

Το μήνυμά μου είναι σαφές: Θα προστατεύσουμε τον άνθρωπο, αλλά και την ασφάλειά μας.

Τα νερά του Αιγαίου δεν θα γίνουν η κερκόπορτα της Ελλάδας και της Ευρώπης, ούτε και προσβολή για τον πολιτισμό μας που έχει στο κέντρο του το σεβασμό στον άνθρωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ