ΕΛΛΑΔΑ

«Αν δεν το χρειάζεσαι, αφήσέ το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρτο»

«Αν δεν το χρειάζεσαι, αφήσέ το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρτο»
FACEBOOK

“Αν δεν το χρειάζεσαι, αφήσέ το. Εάν το χρειάζεσαι, πάρτο”. Αυτή είναι η φιλοσοφία του “Τοίχου της Καλοσύνης”, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων στη Λάρισα για την βοήθεια των συμπολιτών τους και γνωρίζει πολύ μεγάλη απήχηση.

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον Σάκη, μέλος της κοινότητας στην Λάρισα, ο οποίος μας εξήγησε το σκοπό της δράσης που βασίζεται στην αλληλεγγύη και την ανιδιοτέλεια. Η ομάδα εμπνεύστηκε βλέποντας ένα βίντεο από τον “Τοίχο της Καλοσύνης" στο Ιράν τον οποίο προσάρμοσαν στα ελληνικά δεδομένα. Κρεμάστρες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης και μπορεί κάποιος να κρεμάσει φαγητό και άλλα είδη που δεν χρειάζεται, για κάποιον άλλο που τα έχει ανάγκη.

“Ο σκοπός είναι να φύγει το φαγητό που κρεμάνε στους κάδους απορριμμάτων και να μπει σε ένα πιο ευπρεπές μέρος. Αυτό που προσπαθήσαμε να κάνουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε τον καθένα ώστε η μερίδα που του περισσεύει, να πάει να την κρεμάσει σε μια κρεμάστρα για να μπορεί να την πάρει κάποιος άνθρωπος που θα μπορεί να την χρησιμοποιήσει”, σημειώνει ο Σάκης.

Φτιάξαμε κρεμάστρες μόνοι μας, τις τοποθετήσαμε κοντά στο σπίτι μας και ενημερώσαμε φίλους και συγγενείς και μέσω του Facebook διαδόθηκε και μπόρεσαν να ενημερωθούν και κάποιοι άνθρωποι που είχαν ανάγκη για να μπορέσουν να πάρουν φαγητό”.

TOIXOS

“Αυτή τη στιγμή είναι γύρω στα 35 σημεία που μπορεί να τοποθετήσει κάποιος φαγητό και η ανταπόκριση είναι πάρα πολύ μεγάλη, γεμίζουν οι κρεμάστρες δύο ίσως και τρεις φορές την ημέρα και αδειάζουν”.

Στη σελίδα του "Τοίχου της Καλοσύνης" - Λάρισα στο Facebook υπάρχουν οδηγίες για το πώς μπορεί να ξεκινήσει κάποιος τον δικό του τοίχο καλοσύνης στην πόλη του. “Δεν υπάρχει κάποιος συντονισμός, λόγω του ότι δεν είμαστε ούτε ΜΚΟ, ούτε Σύλλογος, είναι στην καλή θέληση του καθενός και στις αγνές του προθέσεις”, τονίζει ο ίδιος.

Η εν λόγω πρωτοβουλία έχει επεκταθεί ήδη σε πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα και εξαπλώνεται συνέχεια. “Κάθε μέρα έρχονται 4 έως 5 αιτήματα από πόλεις”, σημειώνει.

toixos kalosinis4
toixos kalosinis2

“Δεν έχει νόημα να προβληθούμε εμείς γιατί συμμετέχει όλος ο ανώνυμος κόσμος. Η ανωνυμία είναι βασικό πράγμα γιατί όλοι είναι ανώνυμοι”, τονίζει.

Εκτός από ρούχα, μπορεί όποιος θέλει να αφήσει ρούχα, παιδικά ρούχα, πάνες, συσκευασμένα προϊόντα και γενικά πράγματα που δεν χρειάζεται και μπορεί να είναι χρήσιμα για κάποιον άλλο. “Αυτή είναι η φιλοσοφία μας και στηρίζεται στην αλληλεγγύη και στην ανιδιοτέλεια”.

Ο ίδιος δεν παραλείπει να ευχαριστήσει όλους τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην προσπάθεια και στηρίζουν αυτή την κίνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ