ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια: Υπερπτήσεις F-16 πάνω από Μυτιλήνη, Χίο, Παναγιά και Οινούσες

Τουρκικών προκλήσεων συνέχεια: Υπερπτήσεις F-16 πάνω από Μυτιλήνη, Χίο, Παναγιά και Οινούσες
Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Emrah Gurel)

Συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων η Τουρκία, καθώς όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης.

Πιο συγκεκριμένα, τα F-16 πέταξαν πάνω από:

-Τη Μυτιλήνη στα 13.000 πόδια, από 10:14 έως 10:18 το πρωί
- Τις βόρειες ακτές της Χίου στα 6.000 πόδια, στις 10:24 π.μ.,
-Την Παναγιά στα 26.000 πόδια, 5 λεπτά αργότερα,
-Τις Οινούσες στα 26.000 πόδια επίσης, στις 10:30 π.μ.,
- Ένα λεπτό αργότερα πάνω πάλι από την Παναγιά στα 26.000 πόδια.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Πληροφορίες για προώθηση προσφύγων και μεταναστών με κορωνοϊό στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκάλεσαν στην ελληνική πλευρά οι πληροφορίες που θέλουν την Τουρκία να ετοιμάζεται να προωθήσει προς την Ελλάδα πρόσφυγες και μετανάστες, ορισμένοι εκ των οποίων νοσούν από κορωνοϊό.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι έχουν εντοπιστεί συγκεντρώσεις μεταναστών και προσφύγων στα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας.

Τα άτομα αυτά φέρεται να έχει μεταφερθεί στα παράλια από κέντρα διαμονής που βρίσκονται στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι πολλοί από αυτούς ήταν προ ημερών στο Παζαρκουλέ στον απέναντι από τις Καστανιές Έβρου, προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα, και εκτιμάται ότι η Τουρκία έχει οργανωμένο σχέδιο να μεταφέρει μετανάστες με κορωνοϊό στην Ελλάδα και την Ευρώπη εν μέσω πανδημίας.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι κινήσεις των μεταναστών από το εσωτερικό προς τα παράλια της Μικράς Ασίας πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της τουρκικής χωροφυλακής και της αστυνομίας. Ειδικότερα, αναφέρεται πως εκατοντάδες άνθρωποι εντοπίστηκαν απέναντι από την Μυτιλήνη και τη Χίο.

Οι εκτιμήσεις των ελληνικών Αρχών είναι πως τα άτομα αυτά θα επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός σε ΓΕΕΘΑ, Πολεμικό Ναυτικό και Λιμενικό Σώμα.

Στην περιοχή, εκτός από τα πλωτά του Λιμενικού επιχειρούν ήδη μονάδες του Ναυτικού και αναμένεται άμεση ενίσχυση των δυνάμεων και με άλλα πλοία.

Οι ελληνικές Αρχές έχουν συγκεντρώσει και πληροφορίες από ΜΚΟ που ασχολούνται με την προώθηση μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Τέλος, πηγές διαβεβαιώνουν ότι οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε πλήρη ετοιμότητα και δεν πρόκειται να επιτρέψουν παράνομες διελεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ