ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αστυνομική και δικαστική παρέμβαση για τις εκκλησίες

Κορωνοϊός: Αστυνομική και δικαστική παρέμβαση για τις εκκλησίες

Προβληματισμό έχουν προκαλέσει στις πολιτικές και δικαστικές αρχές της χώρας τα περιστατικά που παρατηρήθηκαν σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα, όπου ιερείς προσέφεραν τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς παρά την απαγόρευση και τις αντίθετες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου, με σκοπό την αποτροπή της περαιτέρω εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ήδη οι αρμόδιοι κατά τόπους εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν επιληφθεί των δύο υποθέσεων και έχουν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει σχηματίσει δικογραφία μέσω της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό στο Κουκάκι, όπως έχει σχηματίσει και ο Εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης.

Πάντως, εισαγγελικοί κύκλοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της αυτόφωρης διαδικασίας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για τα δύο αυτά περιστατικά και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς είχε ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα περιστατικά.

“Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Να σημειωθεί ότι στο Κουκάκι σύμφωνα με φωτογραφικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας φέρεται ο ιερέας στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου, να προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς από την πίσω πόρτα του ναού, κάτι για το οποίο η Αριχειπισκοπή θα πραγματοποιήσει έρευνα για το κατά πόσο παραβιάστκαν οι κανόνες που θέσπισε το κράτος για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού.

Παρόμοια περίπτωση κοινωνίας πιστών, φέρεται να υπάρχει και στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα στον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνος σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα, από το Γραφείο Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ανακοινώνεται ότι «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού». Σημειώνεται ότι εφημέριος της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι φέρεται από κάποια ΜΜΕ ότι έχει προσφέρει τη Θεία Μετάληψη σε πιστούς.

Επικοινωνία Τσιάρα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα περιστατικά σε εκκλησίες

33 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας - 98 οι νεκροί

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Σωτήρη Τσιόδρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας ανέρχονται σε 2.114, με καταγεγραμμένα ακόμη 33 νέα κρούσματα

Από τα συνολικά 2.114 κρούσματα, το 56.9% αφορά άνδρες. Από αυτά, 542 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 819 (38.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 76 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 15 (19.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης, σύμφωνα με τον καθηγητή Τσιόδρα, 15 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 98 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 26 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 72 έτη και το 88.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Εξάλλου, έχουν συνολικά ελεγχθεί 42.261 κλινικά δείγματα.

Έκτακτα μέτρα στο Δροσερό Ξάνθης με εντολή Χαρδαλιά

Την ίδια ώρα, τα βλέμματα της Πολιτικής Προστασίας έχουν στραφεί στον οικισμό Ρομά του Δροσερού Ξάνθης, όπου τη Δευτέρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα παρθούν προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω μετάδοση του κορωνοϊού, μετά και την ιχνηλάτηση ενός βρέφους 15 μηνών, το οποίο βρέθηκε θετικό στον Covid 19.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προήδρευσε την Κυριακή σε ευρεία σύσκεψη εμπλεκόμενων φορέων, υγειονομικών και διοικητικών παραγόντων, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ξάνθης.

Το επιβεβαιωμένο κρούσμα που είναι βρέφος 15 μηνών και διέμενε στον οικισμό Δροσερό σήμανε συναγερμό στις υγειονομικές υπηρεσίες. Το βρέφος μετά από σύντομη νοσηλεία στο νοσοκομείο Ξάνθης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης και μεταξύ των άλλων εξετάσεων στις οποίες υπεβλήθη του έγινε και το τεστ για τον κορονοϊό στο οποίο βρέθηκε θετικό. Αμέσως, ξεκίνησε η ιχνηλάτηση των επαφών του βρέφους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν και άλλα άτομα που έχουν νοσήσει.

Ο υφυπουργός Πολιτιστικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του έκανε λόγο για μια περιοχή με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και με πολλούς θύλακες της νόσου που πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε επίσης ότι το μεσημέρι της Δευτέρας, οπότε και θα ολοκληρωθεί η δειγματοληπτική διαδικασία εντός του οικισμού, θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τζέπελης μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ υπογράμμισε ότι στον οικισμό του Δροσερού διαμένουν πάνω από 5.000 κάτοικοι, για τους οποίους ο δήμος επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα. Τόνισε ακόμα ότι ο δήμος είναι καθ' όλα έτοιμος να συνδράμει, με κάθε μέσο και τρόπο, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του οικισμού μετά τη λήψη των μέτρων που θα αποφασιστούν.

Ο δήμαρχος σημείωσε επίσης ότι μόλις πριν από λίγες μέρες οι υπηρεσίες κοινωνικές προστασίας του δήμου διένειμαν 700 δέματα με είδη πρώτη ανάγκης και ατομικής φροντίδας σε κατοίκους του οικισμού και ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και νέα διανομή τροφίμων και ειδών ατομικής φροντίδας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών σε περιοχές του Δήμου Ιωαννίνων

Εν τω μεταξυ, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας από την Κυριακή 12 Απριλίου και μέχρι και την 27η Απριλίου καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το άλλο πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία πολιτών στις πολυσύχναστες περιοχές του Δήμου Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, το μέτρο αφορά τους δρόμους:

  1. Από πλατεία Μαβίλη μέχρι τέλος ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου Ανατολής
  2. Παράδρομοι εκατέρωθεν της περιφερειακής οδού Ιωαννίνων .(Από τη διασταύρωση Στ. Νιάρχου έως το τούνελ Αεροδρομίου - οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου
  3. Περιαστικό μονοπάτι δασυλλίου Ιωαννίνων, στην περιοχή Φρόντζου

Τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση είναι καθολική.

Το αίτημα για την επιπλέον λήψη μέτρων στα Ιωάννινα είχαν διατυπώσει με γραπτή αναφορά τους στη Γ.Γρ.Πολιτικής Προστασίας.ο περιφερειάρχης Ηπείρου και ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ