ΕΛΛΑΔΑ

Die Welt: Η Τουρκία στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα μέσω Σμύρνης

Die Welt: Η Τουρκία στέλνει πρόσφυγες στην Ελλάδα μέσω Σμύρνης
AP Photo/Darko Bandic

Η Τουρκία ξαναστέλνει πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, δοκιμάζοντας αυτή τη φορά ένα διαφορετικό δρομολόγιο μέσω Σμύρνης, γράφει η γερμανική εφημερίδα η Die Welt.

 

Ειδικότερα, σε εκτενές της άρθρο που τιτλοφορείται «Ο Ερντογάν στέλνει και πάλι χιλιάδες πρόσφυγες στην ΕΕ», η Die Welt γράφει για τη Ντούνια από τη Συρία, μητέρα πέντε παιδιών, η οποία το Σαββατοκύριακο μεταφέρθηκε στη Σμύρνη από προσφυγικό καταυλισμό στα σύνορα με τη Συρία.

«Τα λεωφορεία ήρθαν την Παρασκευή και η διαδρομή κράτησε όλη τη νύχτα, ήταν πολύ κουραστικό, αλλά τώρα ευτυχώς είμαστε στη Σμύρνη» λέει η 30χρονη και συμπληρώνει ότι περιμένει να μεταβεί στην Ελλάδα, καθώς οι Τούρκοι τη διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «η Ντούνια είναι μία από τους περίπου 2.000 πρόσφυγες, τους οποίους μετέφεραν οι τουρκικές Αρχές το Σαββατοκύριακο από τον προσφυγικό καταυλισμό της Οσμανίγιε. Η πόλη αυτή, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, είχε εξαιρεθεί από την απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η κυβέρνηση της Άγκυρας. Η Οσμανίγιε απέχει από τη Σμύρνη 1.100 χιλιόμετρα και η διαδρομή με το λεωφορείο διαρκεί τουλάχιστον 13 ώρες».

Μάλιστα, η Die Welt θυμίζει τις απειλές του υπουργού Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, πως οι πρόσφυγες θα επανέλθουν στα ελληνικά σύνορα μόλις περάσει η επιδημία του κορωνοϊού και τονίζει ότι:

«Η επιδημία μπορεί να μην έχει περάσει, αλλά φαίνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών θέλει να υλοποιήσει την απειλή του. Λεωφορεία μεταφέρουν δωρεάν τους μετανάστες στη Μεσόγειο, ώστε να μπουν στις βάρκες για ένα από τα ελληνικά νησιά. Με αυτό το νέο δρομολόγιο η Τουρκία επιχειρεί να ασκήσει πίεση στην ΕΕ. Πρόκειται για μία τακτική ανεύθυνη, η οποία με την πανδημία του κορωνοϊού γίνεται και εξαιρετικά επικίνδυνη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ