ΕΛΛΑΔΑ

Γώγος: Ο κορωνοϊός μπορεί να μείνει μέχρι το 2022, σαν δεύτερη γρίπη

Γώγος: Ο κορωνοϊός μπορεί να μείνει μέχρι το 2022, σαν δεύτερη γρίπη
ΙΝΤΙΜΕ

Σε εκτιμήσεις για τον κορωνοϊό και τη διάρκειά του προχώρησε ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος σημείωσε πως ο ιός μπορεί να παραμείνει ενεργός τουλάχιστον έως το 2022 αν δεν ανακαλυφθεί σύντομα εμβόλιο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Γώγος, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, εξήγησε πως «θα εξαρτηθεί από την αντοχή του, το πώς θα αλλάζει... Μπορεί να μείνει σαν δεύτερη γρίπη μέχρι το 2022», ενώ σημείωσε την πιθανότητα ύπαρξης μίας δεύτερης «μικρότερης έκτασης, επιδημία για την οποία θα πρέπει να έχουμε το νου μας. Δεν αποκλείεται καθόλου να περπατάνε μαζί με τη γρίπη».

Ακόμη, προειδοποίησε για τους κινδύνους που κρύβει πιθανή πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων. «Έχουμε ένα κενό μέχρι να έρθει το εμβόλιο... Θέλουμε να βγούμε να λειτουργήσουμε στην κοινωνία, αλλά να μην μπούμε στο ίδιο λούκι».

«Στόχος μας είναι να μειωθεί στο ελάχιστο ο επιπολασμός του ιού» συμπλήρωσε και προσέθεσε πως «συλλογική ανοσία με τα μέτρα που εφαρμόζουμε είναι δύσκολο να έχουμε».

Όπως τόνισε «από αυτά που σκεφτόμαστε και υπολογίζουμε αυτή τη στιγμή, δεν πρέπει να είναι πάνω από 5% η συλλογική ανοσία» και δήλωσε πως «αυτό που επιθυμούμε είναι 20% έως 30% του πληθυσμού να έχει ανοσία».

Αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων ο κ. Γώγος σημείωσε πως από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα που θα αρθούν θα είναι αυτά της απαγόρευσης κυκλοφορίας, και θα ακολουθήσουν «τα πιο μικρά και μετά τα πιο μεγάλα καταστήματα».

«Με την απόκτηση ανοσίας μπορεί να μειωθεί η ένταση των συμπτωμάτων ή να τροποποιούνται και να έχουμε περισσότερα κρούσματα γαστρεντερολογικής φύσεως».

Αναφερόμενος, τέλος, στη συμπεριφορά που θα πρέπει να έχουμε το καλοκαίρι, ο κ. Γώγος ξεκαθάρισε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε να διατηρούμε αποστάσεις μεταξύ μας, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που θα παραμείνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ