ΕΛΛΑΔΑ

Ποιες ήταν οι ομάδες που διακρίθηκαν στο HackCoronaGreece

Ποιες ήταν οι ομάδες που διακρίθηκαν στο HackCoronaGreece

Καινοτόμες προτάσεις, αρκετές από τις οποίες θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις σε επιμέρους προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Ελλάδας αναδείχθηκαν στο πλαίσιο του διαδικτυακού διαγωνισμού ΗackCoronaGreece, ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Στον διαγωνισμό διαγωνίστηκαν 300 συμμετέχοντες και 55 ομάδες, ένας αρκετά μεγάλος αριθμός. Σημειώνεται πως το Το ΗackCoronaGreece είναι μια πρωτοβουλία των Data Natives και Dataconomy, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Υπουργείου Υγείας, του ελληνικού οικοσυστήματος ψηφιακής υγείας και καινοτομίας και συνδιοργανωτές την ΕΕΛΛΑΚ και το eHealthForum.

«Αυτό το hackathon αποτελεί μια ευκαιρία εκσυγχρονισμού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και για να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των πολιτών της χώρας» είπε στον χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας τόνισε ότι έχει έρθει η στιγμή για να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό δυναμικό της χώρας μας και εξήγγειλε δράσεις του υπουργείου που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα για την υποστήριξη της καινοτομίας.

Όσον αφορά τους νικητές, ήταν οι εξής:

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η ομάδα Hackit-19, με μία εφαρμογή που χρησιμοποιεί τα αυτοαναφερόμενα συμπτώματα των χρηστών μαζί με την επακόλουθη διάγνωσή τους και τη γεωγραφική θέση ως proxy για την συμπεριφορά του COVID-19 σε συγκεκριμένες περιοχές. Επιπλέον προσφέρει πληροφορία σε πραγματικό χρόνο αναφορικά με το συνωστισμό επιχειρήσεων, π.χ. σουπερμάρκετ και βοηθά τον πολίτη με βάση τις πληροφορίες που βλέπει στο κινητό του, σε χάρτες, να αποφασίσει αν θα μετακινηθεί ή θα παραμείνει σπίτι του και αν θα μετακινηθεί που να πάει. Είναι ένα εργαλείο για τον πολίτη αλλά και για τις αρχές να σχεδιάσουν σχετικές πολιτικές δημόσιας υγείας.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα SMARTY από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο με ένα έξυπνο εργαλείο (web-based app) υποστήριξης αποφάσεων των επαγγελματιών υγείας, που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη. Ο ιατρός μπορεί να ανιχνεύει αδιάγνωστα περιστατικά ύποπτα για COVID-19. Παρέχει τη δυνατότητα για απομακρυσμένη (τηλεϊατρική) παρακολούθηση ασθενών και μπορεί να στέλνει σήμα κινδύνου όταν ανιχνεύει περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στην 3η θέση βρέθηκε το Assistant Volunteer από την ομάδα Nable Solutions. Ένα σύστημα διαχείρισης εθελοντών που υποστηρίζουν τον ευάλωτο πληθυσμό. Παρέχει τη δυνατότητα προγραμματισμού εθελοντικών αποστολών και δράσεων, διαχείριση μητρώου, επικοινωνία μεταξύ εθελοντών και μεταξύ οργανισμών και εθελοντών.

Στην 4η θέση ήταν το Survivors, μία εφαρμογή σε κινητό αυτοαναφοράς για ασθενείς που βρίσκονται στη φάση της ανάρρωσης από τον COVID-19, ώστε να ενημερώνουν για την πορεία τους έως την πλήρη ίαση, η οποία μπορεί να διαρκέσει μεγάλο χρονικό διάστημα για τα σοβαρά περιστατικά. Τα δεδομένα παρακολούθησης μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη πολιτικών υγείας.

Την 5η θέση κατέλαβε το OpenPVSignal COVID19 Knowledge Graph (eHealth Lab, Institute of Applied Biosciences, ΕΚΕΤΑ) που είναι ένας γράφος γνώσης (knowledge graph) με στόχο την υποστήριξη των μελετών ασφάλειας φαρμάκων που αναπτύσσονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19. Διευκολύνει την υπολογιστική αξιοποίηση δεδομένων τα οποία διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και αφορούν για τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και ενισχύσει την ασφάλειά τους.

Στην 6η θέση ήταν η εφαρμογή ΓΝΩΜΩΝ (Gnomon), μία λύση που επιτρέπει την ιχνηλάτηση των επαφών του πολίτη με δική του συναίνεση, διαμοιράζοντας το γεωγραφικό του στίγμα για περίοδο ημερών και τη κατάσταση της υγείας του. Αυτοματοποιεί την αποστολή SMS προς τη ΓΓ Πολιτικής προστασίας και τον ΕΟΔΥ, έχει τη δυνατότητα συμπλήρωσης και αποστολής δομημένων ερωτηματολογίων τόσο για τη συμπτωματολογία του σχετικά με τον ιό του COVID-19. Μπορεί να διασυνδεθεί με τις βασικές υποδομές του δημοσίου (ΗΔΙΚΑ, ΕΟΔΥ, ΓΓΠΣ, egov.gr, κλπ) και να στέλνει αυτόματα, επώνυμα (κατόπιν συγκατάθεσης του Πολίτη) ή ανώνυμα, δεδομένα προς τις δομές της Πολιτείας.

Στην 7η θέση ήταν η ομάδα COVID-19 Response Greece - Face Shield για τον σχεδιασμό προστατευτικών μασκών ανοιχτού λογισμικού για επαγγελματίες της υγείας, που μπορούν να παραχθούν μαζικά σε μεγάλες ποσότητες εβδομαδιαίως.

Την 8η θέση κατέλαβε η Emergency Solution, μία λύση που συνδυάζεται με υπάρχουσες λύσεις τηλεϊατρικής. Είναι εφαρμόσιμη στο 90% των συστημάτων τηλεϊατρικής παγκοσμίως. Ο ασθενής χωρίς να έχει κάποια εφαρμογή στο κινητό του, μπορεί να συνδεθεί στέλνοντας ένα μήνυμα από το κινητό του τηλέφωνο (SMS) στο σύστημα τηλεϊατρικής του παρόχου του.

Μέσα σε 7 ημέρες το HackCoronaGreece συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 2000 ατόμων. Στον διαγωνισμό έλαβαν μέρος, είτε ως συμμετέχοντες είτε ως μέντορες / εκπαιδευτές, 400 επιστήμονες ειδικοί στα δεδομένα, προγραμματιστές, διαχειριστές έργου, σχεδιαστές, και επαγγελματίες της υγείας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και σχηματίστηκαν 55 ομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ