ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: «Μπλόκο» στο Σύνταγμα, «έμφραγμα» στους δρόμους

Αγρότες: «Μπλόκο» στο Σύνταγμα, «έμφραγμα» στους δρόμους
Αγρότες με τρακτέρ στο κέντρο της Αθήνας (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Έτοιμοι να συνεχίζουν δυναμικά τον αγώνα τους, δηλώνουν οι αγρότες, με το κέντρο της Αθήνας να είναι για άλλη μία μέρα απροσπέλαστο, από τα δύο συλλαλητήρια που είναι προγραμματισμένα για σήμερα Σάββατο.

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα που έφθασαν στην πρωτεύουσα από ολόκληρη τη χώρα, και πέρασαν το βράδυ τους στις σκηνές που έστησαν στην πλατεία Συντάγματος, μετά τη μεγάλη κινητοποίηση της Παρασκευής, που ολοκληρώθηκε με διαδήλωση μπροστά από τη Βουλή, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Παρούσα στο ραντεβού του Σαββάτου με τους αγρότες δηλώνει και η ΑΔΕΔΥ, ενώ το ΠΑΜΕ διοργάνωσε συλλαλητήριο στις 11:00 στην Ομόνοια σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών.

Στην Αθήνα βρίσκονται από την Παρασκευή αγρότες από 68 μπλόκα που έχουν στηθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ η δύναμή τους αναμένεται να ενισχυθεί με την άφιξη κι άλλων συναδέλφων τους σήμερα.

Τα δύο συλλαλητήρια, πρωί και απόγευμα, αναμένεται να «παραλύσουν» την κυκλοφορία στους δρόμους του κέντρου, που εκτιμάται ότι για άλλη μια μέρα θα κατακλυστούν από αγρότες, αλλά και εργαζομένους άλλων κλάδων που εκφράζουν τη στήριξή τους στα αιτήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα.

Οι δρόμοι σχεδόν σε όλο το κέντρο της Αθήνας και κυρίως γύρω από την πλατεία Συντάγματος και ως την περιοχή της πλατείας Ομονοίας αναμένεται να είναι απροσπέλαστοι σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ και τα έκτακτα μέτρα που έχει λάβει η αστυνομία, για λόγους ασφαλείας εκτιμάται ότι θα δυσχεράνουν την κυκλοφορία στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σταδίου, Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Ακαδημίας, Πειραιώς, Αθηνάς, θα είναι σήμερα απροσπέλαστες, ενώ ισχυρή είναι και σήμερα η δύναμη της αστυνομίας στο Σύνταγμα, ενώ οι αρχές σταματούν τα φορτηγά και τις νταλίκες που περνούν από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, προκείμενου να ελέγξουν μήπως μεταφέρουν τρακτέρ.

Προβλήματα ίσως δημιουργηθούν και στην Αττική Οδό και σε παραδρόμους της, σε περίπτωση που οι αγρότες της Αττικής θελήσουν να επαναλάβουν τα μπλόκα της Παρασκευής στους κόμβους του Μαρκόπουλου και του Κορωπίου.

Ερωτηματικό παραμένει σε ότι αφορά τη λειτουργία του μετρό, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο για λόγους ασφαλείας κάποιοι σταθμοί στο κέντρο της Αθήνας να κλείσουν.

Μεγαλειώδης ήταν η ειρηνική διαδήλωση των αγροτών που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στην οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας βρέθηκαν περίπου 10.000 αγρότες , καθώς και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία των 17 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας στα οποία επετράπη η είσοδος στην Αθήνα, μετά από συμφωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων. Μοναδική παραφωνία οι φωτιές που άναψαν οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες, χωρίς όμως να σημειωθεί οτιδήποτε.

Ωστόσο, η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα νωρίς το πρωί της Παρασκευής σημαδεύτηκε από επεισόδια με τραυματισμούς αστυνομικών, προσαγωγές, δακρυγόνα, πετροπόλεμο και υλικές ζημιές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε οχήματα της αστυνομίας.

Τα μπλόκα στην υπόλοιπη Ελλάδα

Από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα θα παραμείνουν σήμερα κλειστά τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η κυκλοφορία απαγορεύεται από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι την διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των συναδέλφων τους στην Αθήνα αλλά και το πράσινο φως από την Κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος στην βάση των προτάσεων που έχουν καταθέσει μαζί με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών.

Συνεχίζεται το κλείσιμο των εθνικών οδών στην Πελοπόννησο και είναι ενεργά όλα τα μπλόκα, παρά το γεγονός ότι οι πολλοί από τους αγρότες βρίσκονται από χθες στην Αθήνα, για το παναγροτικό συλλαλητήριο, ενώ σήμερα το πρωί αναχώρησαν ακόμα πέντε λεωφορεία με αγρότες, ένα από κάθε νομό της Περιφέρειας και ήδη έχουν φτάσει στην Αθήνα.

Από τις 10:00 το πρωί οι αγρότες στον Ισθμό, εκτός από τη νέα εθνική οδό έχουν κλείσει και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσα από το χωριό Καλαμάκι, ενώ δεν έχουν ενημερώσει πότε θα ανοίξουν την παλαιά εθνική οδό.

Επίσης στις 15:00 οι αγρότες έχουν ενημερώσει ότι θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης- Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων της Νεστάνης και η κυκλοφορία θα διεξάγεται από την παλαιά εθνική οδό Τρίπολης- Άργους μέσω Αχλαδόκαμπου.

Στην υπόλοιπη χώρα, ούτε και σήμερα προβλέπεται να γίνουν κινητοποιήσεις, σε πολλά σημεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπου έχουν στηθεί μπλόκα, προς διευκόλυνση όσων κατευθύνονται στην Αθήνα. Μόνο σε κομβικά σημεία, όπως τα τελωνεία, θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί, ενώ όλοι έχουν το βλέμμα τους καρφωμένο στην Αθήνα και στο μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο.

Το σημερινό δελτίο των κινητοποιήσεων για την κεντρική και βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έχει ως εξής:

Ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα.

Το καθημερινό πρόγραμμα αποκλεισμού του ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι,που είναι το εξής: 10:00- 15:00 κλειστές και οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Μετά, και ως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία ένα ρεύμα και στις δύο πλευρές.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο και σήμερα θα κλείσει 12.00-18.00 ο κόμβος στα Μουδανιά.

Σε 48ωρο αποκλεισμό προχώρησε από νωρίς το πρωί το τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία.

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00-15:00 και 17.00-22.00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων. Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν τις τελευταίες ημέρες, παρά μόνο όταν κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο, για την αποσυμφόρηση της κίνησης. Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Ελεύθερη είναι σήμερα η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00-15:00 και 20:00-23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, ο πολυήμερος αποκλεισμός έληξε την Πέμπτη στις 20:00 και δεν προβλέπονται αποκλεισμοί.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 13η μέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00-22:00), Μαυροβουνίου (17:30-21:00), Μεσημερίου (17:30-21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00-14:00 και 17:30-21:00), Αψάλου (17:00-21:00) και Γυψοχωρίου (17:00-17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, για πέμπτη μέρα σήμερα επαναλαμβάνονται 24ωροι αποκλεισμοί, ενώ συζητείται το ενδεχόμενο αποκλεισμού και του παράδρομου στη γέφυρα Τσικαρλί, όπως και η ενδυνάμωση του μπλόκου στο τελωνείο Ευζώνων.

Πολύωρους αποκλεισμούς πραγματοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι αγρότες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας. Και σήμερα ο αποκλεισμός θα γίνει το απόγευμα, πιθανώς 17.00-22.00. Από την περιοχή έχουν ήδη φύγει περισσότερα από δέκα λεωφορεία για Αθήνα.

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, ούτε και σήμερα θα γίνει αποκλεισμός δρόμων.

Στον κόμβο Αντιγίνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, και σήμερα έχει δοθεί ελεύθερη δίοδος.

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι το εξής:
- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).
- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα (ελευθέρας για διευκόλυνση του κόσμου προς Αθήνα) και στα δύο ρεύματα.
- Νεάπολη Τσοτυλίου (14:00-16:00 και 18:30-20:00).
- Στο Άργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα δεν θα γίνει αποκλεισμός.

Διαβάστε ακόμη

Κουρουμπλής σε αγρότες: Ελάτε σε διάλογο για να δούμε περιθώρια βελτίωσης

Αγρότες στο Σύνταγμα: Έμειναν στις σκηνές και ετοιμάζονται για δεύτερη μέρα κινητοποιήσεων

Αγρότες στο Σύνταγμα: Εικόνες από τις μαζικές κινητοποιήσεις

Τα τρακτέρ έφτασαν στο Σύνταγμα

Αγρότες στο Σύνταγμα: «Βούλιαξε» η πλατεία- Έρχεται και άλλος κόσμος

Οι Κρητικοί έφεραν την Ελληνική σημαία στη Βουλή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ