ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2020: Σαρωτικοί έλεγχοι από 5.000 αστυνομικούς

Πάσχα 2020: Σαρωτικοί έλεγχοι από 5.000 αστυνομικούς
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Επί ποδός βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, τα οποία μάλιστα αυστηροποιήθηκαν λόγω Πάσχα.

Τόσο το κυβερνητικό επιτελείο όσο και ο «στρατηγός» της μάχης κατά του κορωνοϊού Σωτήρης Τσιόδρας έχουν εκφράσει τις περασμένες ημέρες την ανησυχία τους για… εκτροχιασμό από το στόχο λόγω των εορτών και έχουν ζητήσει από τον κόσμο να παραμείνει στα σπίτια του τόσο το Μεγάλο Σάββατο όσο και την Κυριακή του Πάσχα.

Προβληματισμό προκάλεσαν, επίσης, και οι εικόνες συνωστισμού έξω από σούπερ μάρκετ αλλά και στη Βαρβάκειο χθες, Μεγάλη Παρασκευή, ενώ υπάρχουν φόβοι πως τέτοια φαινόμενα θα επαναληφθούν και σήμερα.

Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί και για τις βόλτες από πιλοτή σε πιλοτή την Κυριακή αλλά και τις μετακινήσεις προς φίλους και συγγενείς.

Αυτός είναι και ο λόγος που αυστηροποιήθηκαν τα πρόστιμα από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της ΚΥΑ «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και

β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι οποίος θέλει να ψήσει το αρνί στο σπίτι του δεν μπορεί να το κάνει. Αυτό όμως δεν μπορεί να κάνει είναι να συγκεντρωθούν φίλοι και συγγενείς γύρω από τη σούβλα και το κυριακάτικο τραπέζι σαν να μην συμβαίνει τίποτα… Δεν μπορεί να γίνουν μετακινήσεις από σπίτι σε σπίτι και να δούμε πυλωτές που να έχει στρωθεί γλέντι με 10 ή 20 άτομα» έλεγε στο CNN Greece στέλεχος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Η αστυνομία θα περιπολεί τις επόμενες ημέρες σε στενά και όχι μόνο σε κεντρικούς δρόμους όπου θα προσπαθεί να εντοπίσει «αντάρτες» ενώ το ελικόπτερο και το drone της αστυνομίας θα δίνουν εικόνες από ταράτσες.

Πάντως έχει δοθεί εντολή να ελέγχεται κάθε καταγγελία που θα λαμβάνει το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και περιπολικό θα στέλνεται στο σημείο για να γίνεται η διασταύρωση της πληροφορίας.

«Ελπίζουμε πολύ στο φιλότιμο του Έλληνα, ο οποίος δεν θα ανέχεται να γλεντά με φίλους στην αυλή του σπιτιού του και να δείχνει στους υπόλοιπους γείτονές του ότι δεν σέβεται το κόπο και την προσήλωση στα μέτρα, που έχει δείξει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών...» έλεγε στο CNN Greece το ίδιο στέλεχος.

Πάντως, «πονοκέφαλο» στην αστυνομία προκαλούν περιοχές όπου υπάρχουν εξοχικά στα οποία οι ένοικοί τους κατάφεραν να φτάσουν πριν επιβληθούν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Έλεγχοι και περιπολίες θα γίνονται συνεχώς από τα τοπικά αστυνομικά τμήματα όπου ήδη το προηγούμενο διάστημα «χαρτογράφησαν» και γνωρίζουν σε ποια εξοχικά επέστρεψαν οι ένοικοί τους.

Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι σε διόδια και κεντρικούς δρόμους της Αθήνας θα είναι ενισχυμένοι και οι εντολές που έχουν πάρει τα πληρώματα των περιπολικών είναι να μην αφήνουν κανέναν να περάσει χωρίς να έχει επαρκείς αιτιολογίες για τη βεβαίωση που θα φέρει μαζί του για την μετακίνηση του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ