ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2020: Μήνυμα ελπίδας στη μάχη κατά της πανδημίας η Ανάσταση φέτος

Πάσχα 2020: Μήνυμα ελπίδας στη μάχη κατά της πανδημίας η Ανάσταση φέτος
CNN Greece / Λευτέρης Παρτσάλης

Με έναν διαφορετικό τρόπο, που όμοιος του δεν υπήρξε στο εγγύς παρελθόν και θα μείνει μελλοντικά αξέχαστος στη συλλογική μνήμη, γιορτάζει φέτος την Ανάσταση του Ιησού όλη η χώρα και ο Ελληνισμός ανά την Υφήλιο, εξαιτίας των μέτρων για αποφυγή των συναθροίσεων λόγω του νέου κορωνοϊού. Το «Χριστός Ανέστη» εψάλη σε άδειους ναούς και η πλειονότητα των πιστών παρακολούθησε την αναστάσιμη λειτουργία από τους τηλεοπτικούς τους δέκετες και το Διαδίκτυο, μακριά από συγγενείς και φίλους, ενώ η καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών έγινε τηλεφωνικά και μέσω βιντεοκλήσεων.

«Χριστός Ανέστη» από τα μπαλκόνια

Οι Αθηναίοι γιόρτασαν την Ανάσταση από τα μπαλκόνια και τα παράθυρα, ενώ τα μεσάνυχτα, την ώρα του «Χριστός Ανέστη», πυροτεχνήματα φώτισαν τον αττικό ουρανό σε επτά σημεία της πρωτεύουσας, στις αντίστοιχες Δημοτικές Κοινότητες της πόλης. «Απόψε, όλοι μας #μένουμεσπίτι για να γιορτάσουμε την Ανάσταση» ανέφερε το μήνυμα του Δήμου Αθηναίων

Επί ποδός βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού, τα οποία μάλιστα αυστηροποιήθηκαν λόγω Πάσχα.

Για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, σε όσους παραβιάζουν τα μετρά περιορισμού της κυκλοφορίας επιβάλλεται στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες.

Μόνο στην Αθήνα το Άγιο Φως

Το Άγιο Φως έφθασε στην Αθήνα από τα Ιεροσόλυμα, το απόγευμα του Μ. Σαββάτου, με ειδική πτήση της Αegean και οδηγήθηκε για φύλαξη στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Πλάκα.

Στο «Ελ. Βενιζέλος» για την υποδοχή του Αγίου Φωτός βρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος.

Υπενθυμίζεται πως το Άγιο Φως λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό δεν θα διανεμηθεί φέτος.

Μητσοτάκης: Πάσχα ευθύνης

Το δικό του μήνυμα για το Πάσχα έστειλε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι φέτος το Πάσχα είναι της αγάπης, αλλά και της ευθύνης.

Στο ευχετήριο μήνυμά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία που έχει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα της Πολιτείας ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του φονικού ιού στη χώρα μας.

«Αυτό το Πάσχα, ας κάνουμε πράξη την αγάπη προς τους συμπολίτες μας, με ευθύνη προς την κοινωνία. Μένουμε σπίτι για να ανταμώσουμε και πάλι όταν περάσει ο κίνδυνος. Καλή Ανάσταση σε όλους!» αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να κάνει Πάσχα στις Καστανιές Έβρου, συνοδεύοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.Η Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα βρεθούν δίπλα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Η ανταλλαγή ευχών θα γίνει σε λιτή ατμόσφαιρα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης λόγω κορωνοϊού.

Η επιλογή έχει βαρύνοντα συμβολισμό αφού από την Προεδρία και την Κυβέρνηση θέλουν να εκπέμψουν ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα ισχυρό μήνυμα ενότητας αλλά και αποφασιστικότητας της πολιτικής ηγεσίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, προς την Τουρκία, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα μείνει καμία πρόκληση αναπάντητη.

Τσίπρας: Η ζωή θα νικήσει

«Η ζωή θα νικήσει, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμα του για την Ανάσταση, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα αργήσει η στιγμή που θα βρεθούμε ξανά, όλοι μαζί» και που «ο κοινός μας αγώνας για ζωή, θα γεμίσει από την ελπίδα ότι η πατρίδα μας θα ξαναβρεθεί στο δρόμο της Ανάστασης».

«Φέτος η Ανάσταση γίνεται σε πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες.

Γίνεται όμως. Και αυτό είναι το πιο επίκαιρο Aναστάσιμο μήνυμα: Ότι η ζωή θα νικήσει, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες.

Τούτη την ώρα, η σκέψη μας είναι στον άνθρωπο. Πρώτα απ' όλα στους ανθρώπους που χάσαμε. Η σκέψη μας είναι στους ασθενείς που ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά, προσμένοντας να έρθει η προσωπική τους Ανάσταση. Είναι στους γιατρούς και στους νοσηλευτές, που τους στηρίζουν» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που δε μένουν σπίτι όπως εμείς, γιατί από τη δική τους αφοσίωση εξαρτάται η κάθε δική μας μέρα» .

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η σοβούσα πανδημία απέδειξε πόσο εύθραυστος είναι ο άνθρωπος

«Η σοβούσα πανδημία του νέου κορωνοϊού απέδειξε πόσον εύθραυστος είναι ο άνθρωπος, πόσον ευκόλως τον κυριεύει ο φόβος και η απόγνωσις, πόσον αδύναμοι αποδεικνύονται αι γνώσεις και η αυτοπεποίθησίς του, πόσον έωλος είναι η άποψις ότι ο θάνατος αποτελεί εν γεγονός εις το τέλος της ζωής» αναφέρει στο μήνυμα του για το Πάσχα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στους ιατρούς, νοσηλευτές, εθελοντές και σε όλους όσοι συμπαρίστανται στους ασθενούντες:

«Αι οριακαί καταστάσεις αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος είναι ανίκανος να διαχειρισθή σθεναρώς την ύπαρξίν του, όταν πιστεύη ότι ο θάνατος είναι η ανίκητος πραγματικότης και το ανυπέρβλητον όριον. Είναι δύσκολον να παραμείνωμεν ανθρώπινοι άνευ της ελπίδος της αιωνιότητος. Αυτή η ελπίς ζη εις την καρδίαν όλων των ιατρών, των νοσηλευτών, των εθελοντών, των δωρητών και όλων των γενναιοφρόνως συμπαρισταμένων εις τους πάσχοντας αδελφούς, με θυσιαστικόν πνεύμα, αυτοπροσφοράν και αγάπην. Μέσα εις την ανείπωτον κρίσιν, αυτοί ευωδιάζουν ανάστασιν και ελπίδα. Είναι οι "Καλοί Σαμαρείται", οι επιχέοντες, με κίνδυνον της ζωής των, έλαιον και οίνον επί τας πληγάς, είναι οι σύγχρονοι "Κυρηναίοι" εις τον Γολγοθάν των εν ασθενείαις κατακειμένων».

Στο μήνυμά του ο κ.κ. Βαρθολομαίος καταλήγει με τις εξής ευχές: «Με αυτάς τας σκέψεις, τιμιώτατοι αδελφοί και προσφιλέστατα τέκνα εν Κυρίω, δοξάζομεν το υπέρ παν όνομα του Αναστάντος Κυρίου, του πηγάζοντος ζωήν εξ οικείου φωτός και φαιδρύνοντος τω φωτί της Αναστάσεως τα σύμπαντα, δεόμενοι Αυτού, του ιατρού των ψυχών και των σωμάτων, του παρέχοντος ζωήν και ανάστασιν, όπως συγκαταβαίνων, εν τη αφάτω Αυτού φιλανθρωπία, τω γένει των ανθρώπων, χαρίζηται ημίν το πολύτιμον δώρον της υγείας και κατευθύνη τα διαβήματα ημών εις οδούς ευθείας, διά να καταξιωθή η θεοδώρητος ελευθερία ημών εν τω κόσμω, προτυπούσα την τελείωσιν αυτής εν τη επουρανίω Βασιλεία του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Χριστός Ανέστη»!

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία ας έχουμε ελπίδα

«Η εορτή των εορτών και πανήγυρις των πανηγύρεων μας βρίσκει φέτος συνολικά τραυματισμένους. Ταπεινωμένη η οικουμένη από ένα αόρατο σωματίδιο αναγκάζεται σε απομόνωση των κοινωνιών», αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στο πασχαλινό μήνυμά του.

Συνεχίζοντας, ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει:

«Η απορία ξεχειλίζει: καθεύδει ο Χριστός; Τα γεγονότα μοιάζουν αποκαλυπτικά. Ας μείνουμε πιστοί μαθητές του Χριστού. Στη χαρά της Αναστάσεως που θα ακολουθήσει και ήδη γιορτάζουμε, ''πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια''. Θα κάνουμε πράξη το ''Αλλήλους περιπτυξώμεθα''».

Όμως, τονίζει: «Απέναντι στη φθορά ολόφωτη η Χάρη της Αναστάσεως. Η Ανάσταση του Κυρίου, η πράξη αυτή του Θεού μέσα στην Ιστορία, άνοιξε τον δρόμο για την πλήρη υπέρβαση του θανάτου, πνευματικού και βιολογικού».

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρει ότι προσευχόμαστε για όσους υπηρετούν εκεί την πατρίδα και για όσους δίνουν τη μάχη της πανδημίας :

«Αδελφοί μου, ο Χριστός Ανέστη. Σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία με τις πρόσθετες για την πατρίδα μας δυσκολίες στα σύνορα, ας έχουμε ελπίδα. Χειροκροτούμε και προσευχόμαστε για όσους υπηρετούν εκεί την πατρίδα και για όσους δίνουν τη μάχη της πανδημίας, γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζομένους στον Τομέα της Υγείας».

Στο μήνυμά του ο αρχιεπίσκοπος αναφέρει επίσης:

«Το κενό μνημείο, το επίκεντρο των πόθων και της λατρείας μας, διατρανώνει πάντα το πως ο θάνατος πατείται θανάτω.

Ο Αναστάς Κύριος προβάλλει, σε μια πρωτοφανή για την ανθρωπότητα συνθήκη, ως η απόλυτη ελπίδα· την ίδια στιγμή ως η απόλυτη πρόκληση. Εις "πτώσιν και ανάστασιν πολλών".

Η εορτή των εορτών και πανήγυρις των πανηγύρεων μας βρίσκει φέτος συνολικά τραυματισμένους. Ταπεινωμένη η οικουμένη από ένα αόρατο σωματίδιο αναγκάζεται σε απομόνωση των κοινωνιών. Κλείνουν σύνορα.

"Συνοχή εθνών εν απορία". Απόσταση και στις κοινωνικές μας σχέσεις και μέσα στα σπίτια μας. Μετράμε πληγές, δυστυχώς και απώλειες ζωών. Κάποιοι λένε ότι ίσως πολλά πράγματα αλλάξουν για πάντα, ότι όλα ξαναγράφονται από την αρχή.

Ο μετανεωτερικός άνθρωπος ξεγυμνώνεται. Είναι φανερό ότι με προίκα το ναρκισσισμό και τον αχαλίνωτο καταναλωτισμό δεν έχουμε απαντήσεις στο πρόβλημα. Τη λατρευτική μας ζωή την αισθανόμαστε βαθειά πληγωμένη.

Απέναντι στη φθορά ολόφωτη η Χάρη της Αναστάσεως. Η Ανάσταση του Κυρίου, η πράξη αυτή του Θεού μέσα στην Ιστορία, άνοιξε το δρόμο για την πλήρη υπέρβαση του θανάτου, πνευματικού και βιολογικού.

Ο 'Αδης "βασιλεύει, αλλ' ουκ αιωνίζει". Ο Αναστάς Θεάνθρωπος φανερώνει τις άπειρες δυνατότητες που αποκτά η ανθρώπινη φύση και όλοι μας κατά Χάρη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ