ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2020: Ανάσταση στο Φανάρι με μήνυμα Βαρθολομαίου στους νέους

Πάσχα 2020: Ανάσταση στο Φανάρι με μήνυμα Βαρθολομαίου στους νέους

Χωρίς πιστούς, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού που εφαρμόζονται και στην Κωνσταντινούπολη, αλλά με ιεροπρέπεια και σύμφωνα με την μακραίωνη εκκλησιαστική παράδοση του Οικουμενικού Θρόνου πραγματοποιήθηκε η Αναστάσιμη λειτουργία στην καρδιά της Ορθοδοξίας, στο Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προέστη τα μεσάνυχτα του Μ.Σαββάτου της τελετής της Αναστάσεως στον αυλόγυρο του Πατριαρχείου, περιστοιχιζόμενος από τους κληρικούς.

Στο αναστάσιμο μήνυμά του ο κ.κ. Βαρθολομαίος απευθύνθηκε προς τους νέους, στους οποίους έχει αφιερώσει το τρέχον έτος 2020. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στους ορθόδοξους νέους που ζουν στην Τουρκία, μέσα σε ένα ετερόθρησκο περιβάλλον και προέρχονται από διάφορες εθνικές κοινότητες.

Επίσης, κάλεσε τους νέους να μη φοβηθούν την πανδημία του νέου κορωνοϊού και τα οικονομικά προβλήματα που αυτή προκαλεί, λέγοντας: «Μη φοβηθείτε καμιά πανδημία, ούτε και τις οικονομικές δυσκολίες που ακούμε ότι θα έρθουν. Μπορείτε να μετατρέψετε την πανδημία του φόβου και της ασθένειας σε ευκαιρία συμπαράστασης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο, προς τον κάθε άνθρωπο. Όλοι είμαστε αδέλφια επάνω σε αυτή την γη που σήμερα στενάζει και αγωνιά».

Αναλυτικά το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη:

«Χριστός ανέστη!

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Αναστάσεως, της νίκης της ζωής επί του θανάτου, αντηχεί στην οικουμένη, γίνεται παλμός της καρδιάς κάθε πιστού.

Χριστός ανέστη και πάλιν και πολλάκις!

Γιορτάζουμε το Πάσχα, ζώντας σε ένα κόσμο που συνεχίζει να αναμετράται με την φτώχεια και την αδικία, με την βία και τις αντιπαραθέσεις και, και που εφέτος, επί πλέον, δοκιμάζεται, πολύ σκληρά, από την πανδημία του κορωνοιού. Και ο άνθρωπος στέκεται αιφνιδιασμένος και φοβισμένος μπροστά σε αυτό το γεγονός, το οποίον ανέτρεψε όλα όσα θεωρούσαμε βέβαια, αυτονόητα και σταθερά.
Όμως, η Ανάστασις του Κυρίου μας είναι η προσδοκία και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τον άνθρωπο που σήμερα πάσχει, πονά και αγωνιά. Την νίκη του Χριστού επί του θανάτου ως την αληθινή πηγή αισιοδοξίας και ελπίδας εξαγγέλλουμε απόψε από αυτήν την γωνιά της γης, από το Κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου επί αιώνες συνεχίζουμε να ζούμε σταυροαναστάσιμα, να μεταδίδουμε φως Χριστού και να κηρύττουμε αγάπη και αδελφοσύνη. Ο θριαμβευτικός και κοσμοχαρμόσυνος παιάνας της ελπίδας «Χριστός ανέστη», μας θυμίζει πως πάντοτε την οδύνη του πάθους διαδέχεται η χαρά της Αναστάσεως.

Σε αυτήν την αναπάντεχη δοκιμασία για την ανθρωπότητα, θα θέλαμε να απευθυνθούμε ιδιαιτέρως προς τις νέες και τους νέους απανταχού της Γης, λέγοντάς τους:

Αγαπητά μας παιδιά, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μέσα από τη σημερινή, αλλά και κάθε δοκιμασία, μπορούμε όλοι να γίνουμε καλύτεροι, καλλιεργώντας τις αρετές της υπομονής και της πίστεως, αφού, κατά τον Απόστολο Παύλο, «η θλίψις υπομονήν κατεργάζεται, η δε υπομονή δοκιμήν, η δε δοκιμή ελπίδα, η δε ελπίς ου καταισχύνει, ότι η αγάπη του Θεού εκκέχυται εν ταίς καρδίαις ημών διά Πνεύματος Αγίου του δοθέντος ημίν» (Ρωμ. ε΄, 3-5).

Αγαπητή νεολαία,

Σήμερα είστε περισσότερο από ποτέ η ελπίδα και το αύριο της ανθρωπότητας. Όχι μόνο ως μια φυσική, νομοτελειακή εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά, ως τα πρόσωπα, τα οποία θα κληθούν να σηκώσουν στους ώμους τους το βάρος και να αναλάβουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, για την διάσωση των παραδόσεων, για την ελευθερία, την δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη. Η ανθρωπότητα χρειάζεται τα όνειρα και τις ευαισθησίες σας, τον δυναμισμό και την θέλησή σας, τα οράματά σας για ένα καλύτερο κόσμο. Για να προστατευθή η δημιουργία του Θεού, το κοινό μας σπίτι και το φυσικό περιβάλλον.

Μη φοβηθείτε καμιά πανδημία, ούτε και τις οικονομικές δυσκολίες που ακούμε ότι θα έρθουν. Μπορείτε να μετατρέψετε την πανδημία του φόβου και της ασθένειας σε ευκαιρία συμπαράστασης και αγάπης προς τον συνάνθρωπο, προς τον κάθε άνθρωπο. Όλοι είμαστε αδέλφια επάνω σε αυτή την γη που σήμερα στενάζει και αγωνιά.

Θα ήθελα, ιδιατέρως, να χαιρετίσω πασχαλινά και να ευλογήσω πατρικά τους Ορθοδόξους νέους και νέες που ζούν εδώ, πιο κοντά στο Πατριαρχείο μας: Ρωμηούς, Τούρκους, Ρώσσους, Ουκρανούς, Ρουμάνους, Γεωργιανούς, Βουλγάρους, Γκαγκαούζους, και κάθε εθνικότητας - που μπορεί να ομιλείτε, παιδιά μου, διαφορετική γλώσσα και να έχετε διαφορετική κουλτούρα ο καθένας, αλλά σας ενώνει ‒ μας ενώνει ‒ η κοινή Ορθόδοξη πίστη, η πίστη στον Αναστάντα Χριστό, τον Λυτρωτή, του οποίου είσαστε αγαπημένα παιδιά. Και ακόμη, σας ενώνει το ότι όλοι ανήκετε στην Πρωτόθρονη Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, εφ᾽ όσον ζείτε, μόνιμα ή προσωρινά, σε αυτή την ιστορική Πόλη, αλλά και στα όρια της δικαιοδοσίας του σε αυτή τη χώρα.

Ελπίζουμε το συντομώτερο, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να πραγματοποιήσουμε το προγραμματισμένο συνέδριο όλων των εν Τουρκία Ορθοδόξων νέων, και τότε θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα κοινά προβλήματα και τα κοινά οράματά μας, για το σήμερα και το αύριο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας σε αυτό τον τόπο, με τον οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη.

Έως τότε, σας ασπάζομαι όλους πατρικά, αγαπητοί μας νέοι και νέες, και σας εύχομαι, όπως και σε όλες και όλους τους νέους των ανά την οικουμένην επαρχιών μας, όλες τις ευλογίες του Αναστάντος Χριστού. Χαιρετίζω εγκαρδίως και τις οικογένειές σας και σας καλώ να αναφωνήσουμε όλοι μαζί, πανηγυρικά,

Χριστός ανέστη - Αληθώς ανέστη»!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ