ΕΛΛΑΔΑ

«Μένουμε Σπίτι» και το Πάσχα - Κατακόρυφη πτώση στις μετακινήσεις σε σχέση με πέρυσι

«Μένουμε Σπίτι» και το Πάσχα - Κατακόρυφη πτώση στις μετακινήσεις σε σχέση με πέρυσι
ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ/INTIME

Οι επίσημοι αριθμοί για το πόσα αυτοκίνητα πέρασαν φέτος τα διόδιατων δυο μεγάλων εθνικών οδών, είναι χαρακτηριστική της εικόνας που έχει διαμορφωθεί στη χώρα λόγω των αυστηρών περιορισμών για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο το μεσημέρι από την εθνική οδό Αθηνών Κορίνθου στα διόδια είχαν περάσει 135.899 λιγότερα αυτοκίνητα από το περσινό αντίστοιχο διάστημα.

Χαρακτηριστικά, το 2020 πέρασαν το συγκεκριμένο διάστημα από τα διόδια Αθηνών - Κορίνθου, 17.768 αυτοκίνητα ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 135.899

Όσον αφορά στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, ενώ πέρσι είχαν περάσει από τα διόδια 118.649 ΙΧ, φέτος από τη μεγάλη Πέμπτη μέχρι και το μεγάλο Σάββατο είχαν περάσει μόλις 13.038 αυτοκίνητα.

Να σημειωθεί πως από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου οι έλεγχοι των Αρχών είναι σαρωτικοί και τα πρόστιμα έχουν διπλαστιαστεί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, για το χρονικό διάστημα από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου 2020 και ώρα 21:00 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου 2020 και ώρα 23:59, στα πρόσωπα που παραβιάζουν με τη χρήση οχήματος τις διατάξεις της ΚΥΑ «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19» επιβάλλονται τα εξής πρόστιμα:

α) στον οδηγό του οχήματος διοικητικό πρόστιμο τριακοσίων (300) ευρώ, και στον τυχόν συνοδηγό, καθώς και άλλο επιβάτη αυτού διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ για κάθε παράβαση, καθώς και

β) το διοικητικό μέτρο της επιτόπου αφαίρεσης της άδειας κυκλοφορίας με τις κρατικές πινακίδες του οχήματος για εξήντα (60) ημέρες, σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 103 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όπως ισχύει. Ειδικώς για το ανωτέρω χρονικό διάστημα η μετακίνηση της περ. (ε) της παρ. 2 του πρώτου άρθρου της υπ’ αρ. Δ1α/Γ.Π οικ.20036/22.3.2020 κοινής υπουργικής απόφασης επιτρέπεται μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη, χωρίς να εφαρμόζονται οι εξαιρέσεις της παρ. 5 του πρώτου άρθρου της ίδιας απόφασης, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 4 του άρθρου μόνου της υπ’ αρ. 20797/26.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών. Δεν θίγονται από την εφαρμογή του παρόντος οι τυχόν προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ