ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα «ευτράπελα» στους ελέγχους και οι βαριές «καμπάνες»

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Τα «ευτράπελα» στους ελέγχους και οι βαριές «καμπάνες»
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Αυστηροί ήταν οι έλεγχοι καθ’ όλη τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου εφαρμογής των αυξημένων μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι πολίτες πειθάρχησαν, χωρίς ωστόσο να λείψουν και οι εξαιρέσεις.

Όπως θα δείτε στο ρεπορτάζ του Open Tv, δεν ήταν λίγες οι φορές κατά τις οποίες επιβλήθηκαν βαρύτατα πρόστιμα και, φυσικά, αφαιρέθηκαν και οι πινακίδες κυκλοφορίας κάποιων οχημάτων.

Μάλιστα, όπως κατέγραψε το Open, δεν έλειψαν και οι μη πειστικές δικαιολογίες των πολιτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση που εντόπισαν οι Αστυνομικοί της Τροχαίας Κερατέας. Σταμάτησαν ΙΧ με τρία άτομα μέσα στο αυτοκίνητο. Με έκπληξη ακούν πως ο οδηγός ξεκίνησε από τη Θήβα για ιδιωτικές εργασίες στο Μαρκόπουλο.

Μετά την επιβολή προστίμων σε οδηγό και επιβάτες –οι αστυνομικοί δείχνουν το δρόμο της επιστροφής. Λίγα λεπτά μετά, στο ίδιο σημείο αστυνομικοί βεβαιώνουν ακόμη μια παράβαση.Στη βεβαίωση 106 παραβάσεων για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας προχώρησε η ΕΛΑΣ, χθες, Κυριακή του Πάσχα 19 Απριλίου, σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, οι συγκεκριμένες παραβάσεις σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 54 στην Αττική, 19 στη Θεσσαλονίκη, 13 στην Κρήτη, 5 στην Κεντρική Μακεδονία, 3 στη Δυτική Ελλάδα, 3 στη Θεσσαλία, 3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 2 στην Ήπειρο, 2 στη Δυτική Μακεδονία, 1 στην Πελοπόννησο και 1 στο Νότιο Αιγαίο.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 95 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Από την έναρξη του μέτρου έχουν βεβαιωθεί συνολικά 835 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ενώ σε 515 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 279 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, ως εξής: 115 στην Αττική, 37 στη Θεσσαλονίκη, 27 στην Κρήτη, 19 στην Κεντρική Μακεδονία, 16 στο Νότιο Αιγαίο, 13 στην Πελοπόννησο, 12 στο Βόρειο Αιγαίο, 11 στη Στερεά Ελλάδα, 11 στη Θεσσαλία, 9 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 3 στη Δυτική Ελλάδα, 3 στην Ήπειρο, 2 στα Ιόνια Νησιά και 1 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 46.420 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.

Σημειώνεται ότι για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λ.π), παρά τη σχετική απαγόρευση, δε βεβαιώθηκαν παραβάσεις χθες και δε συνελήφθησαν άτομα. Από την έναρξη του συγκεκριμένου μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη τη χώρα 482 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 463 άτομα.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ