ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Σύψας: «Ιατρικό μυστήριο» ο θάνατος του 35χρονου

Κορωνοϊός - Σύψας: «Ιατρικό μυστήριο» ο θάνατος του 35χρονου
Screen Grab / Youtube

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, εκτίμησε την Τρίτη πως ο θάνατος του 35χρονου ασθενή στη Θεσσαλονίκη από κορωνοϊό συνιστά «ιατρικό μυστήριο».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο κ. Σύψας ανέφερε πως «είναι ένα τραγικό γεγονός που μας θυμίζει πως κανένας δεν είναι απρόσβλητος από τον ιό. Κάθε ηλικία, ακόμη κι άνθρωποι που είναι απόλυτα υγιείς μπορούν να χάσουν την ζωή τους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο περιστατικό, μια προσεκτικότερη μελέτη σε στατιστικά στοιχεία σχετικά με τη θνησιμότητα του κορωνοϊού, υποδεικνύει το ελάχιστο ποσοστό θανάτων σε ηλικίες κάτω των 40 ετών, το οποίο αγγίζει μόλις το 0,2%.

«Πιο πολύ αυτές οι ηλικίες κινδυνεύουν από ένα τροχαίο παρά από τον ιό. Ο θάνατος ενός ασθενούς σε μια τέτοια ηλικία είναι μια μεγάλη ήττα που σοκάρει κάθε γιατρό κι εργαζόμενο στον ιατρικό κλάδο. Είναι στρες ακόμη και για εμάς», πρόσθεσε ο καθηγητής Σύψας.

«Αποτελεί ιατρικό μυστήριο ο θάνατος ενός νεαρού ασθενούς που νοσεί από κορωνοιό, αλλά δεν αντιμετωπίζει υποκείμενα νοσήματα. Ενδεχομένως αυτό να συμβαίνει εξαιτίας διαφόρων παραγόντων με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την ύπαρξη ενός κακού γονιδίου ή την συντέλεση υπεραντίδρασης του οργανισμού στον ιό», συνέχισε.

Ο λοιμωξιολόγος του ΕΚΠΑ έκρινε ως πιθανή αιτία «μια υπέρμετρη ανοσολογική απάντηση», σημειώνοντας πως «ακριβώς επειδή το ανοσοποιητικό των παιδιών είναι ανώριμο και άρα δεν μπορεί να αντιδράσει δυναμικά, γι’ αυτό καταγράφουμε ακόμη χαμηλότερα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας».



Κορωνοϊός: Σταδιακά και με προσοχή η άρση των μέτρων

Ο Σωτήρης Τσιόδρας για το θάνατο του 35χρονου

Αναφερόμενος στην περίπτωση του 35χρονου που κατέληξε από κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, παραδέχτηκε ότι «δυστυχώς καταγράφονται και θάνατοι σε νεαρούς συμπολίτες μας χωρίς να έχουν άλλα προβλήματα υγείας».

Ο Σ. Τσιόδρας παρέθεσε και στοιχεία που αφορούν τους θανάτους στη χώρα μας τονίζοντας ότι κανένας θάνατος δεν έχει καταγραφεί σε παιδιά ηλικίας 0-17 ετών, ενώ έχουν καταγραφεί μόλις 2 θάνατοι σε νέους 18-39 ετών και 29 θάνατοι σε ανθρώπους ηλικίας 40-64 ετών.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο θάνατος σε νέους ανθρώπους έχει παρατηρηθεί και σε άλλες σοβαρές πνευμονίες που προκαλούνται από τον πνευμονιόκοκκο και τη γρίπη. Παραδέχθηκε ότι παραμένει αναπάντητο το ερώτημα γιατί καταλήγουν οι νέοι άνθρωποι από τις επιπλοκές τέτοιων ιών και εξήγησε τι μπορεί να συμβαίνει:

«Ίσως να είχαν άλλα υποκείμενα νοσήματα τα οποία δεν γνώριζαν. Σε κάποιες περιπτώσεις μένουμε με αναπάντητο το ερωτηματικό τι συνέβη και πως συνέβη. Κάποιοι πιστεύουν ότι η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη αν εκτεθείς περισσότερο στον ιό. Για παράδειγμα, αν ένας ασθενής που νοσεί βήξει δίπλα μου έχει μεγάλες ποσότητες του ιού τις οποίες θα εισπνεύσω. Επίσης, άλλοι υποστηρίζουν την προδιάθεση σε μια συγκεκριμένη νόσο και μάλιστα γίνονται μελέτες που εξετάζουν αν κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό». Μια τρίτη εκδοχή, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, είναι αυτή της πολυσυστηματικής μορφής στα σοβαρά περιστατικά που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά. Είναι αυτό που ονομάζουμε ιογενή σήψη, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και μπορεί σε κάποιους νέους να οδηγήσει σε κατάρρευση είτε έχουν καλό είτε αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος, ο κ. Τσιόδρας προσπαθώντας να δικαιολογήσει τους θανάτους σε νέους, αναφέρθηκε σε κάτι πρωτόγνωρο ακόμη και για τους ίδιους τους επιστήμονες που παρατηρείται και στη χώρα μας:

«Κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν τόσο σοβαρή δύσπνοια και μπορούν ακόμη και να μιλούν στα τηλέφωνά τους, έχουν αυτήν τη σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, φθάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων». Αυτή μπορεί να είναι ακόμη μια εξήγηση για αυτούς τους γρήγορους και περίεργους θανάτους από τον κορωνοϊό σε νέους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ