ΕΛΛΑΔΑ

«Εκπληκτικά πεσμένες» οι τιμές: Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών στο CNN Greece

«Εκπληκτικά πεσμένες» οι τιμές: Η πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών στο CNN Greece

Η βενζίνη και τα καύσιμα γενικότερα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κορυφή της διεθνούς οικονομικής ατζέντας.

Έτσι, στο επίκεντρο βρίσκεται ερώτηση σχετικά με το τι θα γίνει με τις τιμές και με την κατανάλωση των καυσίμων, η οποία έχει πέσει πολύ χαμηλά φέρνοντας τους πρατηριούχους σε πολύ δύσκολη θέση.

Για το ζήτημα αυτό, μίλησε στο CNN Greece η Μαρία Ζάγκα, πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Νομού Αττικής.

Όσον αφορά τις τιμές που επικρατούν τον τελευταίο καιρό, η ίδια τις χαρακτήρισε «εκπληκτικά πεσμένες».

Παράλληλα, όσον αφορά την κατανάλωση πετρελαίου, ανέφερε πως τον Μάρτιο και τον Απρίλιο «το πετρέλαιο θέρμανσης πήγε καλά» λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Σχετικά με το τι διεκδικούν οι επαγγελματίες βενζινοπώλες σε όλη την Ελλάδα, αναφέρει:

«Εμείς διεκδικούμε να είμαστε ανοιχτά ως τις 19:00. Να μην είμαστε ως αργά το βράδυ», ενώ τονίζει παράλληλα πως κατάφεραν να ενταχθούν στους ΚΑΔ.

Όσον αφορά στο Μπρεντ Αγγλίας, ανέφερε πως «εμείς αγοράζουμε από τα διαλυστήρια, τα οποία αγοράζουν με συμβόλαια δύο και τριών μηνών. Άρα έχουν αποθέματα με τις παλιές αγορές. Βλέπετε, η μέση τιμή της αμόλυβδης που τώρα είναι 1,35, πριν από δύο μήνες ήταν 1,60. Έχει πέσει».

Στην ερώτηση του CNN Greece εάν επωφελείται κάποιος από όλη αυτή την αναταραχή, η κ. Ζάγκα απάντησε πως:

«Όσο πέφτει η τιμή του βαρελιού, οι εταιρείες των πετρελαιοειδών θα σταματήσουν να κάνουν έργα. Άρα κόσμος θα βρεθεί εκτός εργασίας. Μετά, μην ξεχνάμε, το πετρέλαιο είναι χρηματιστηριακό είδος. Άρα παίζονται μεγάλα συμφέροντα. Κερδίζουν λίγοι και οι περισσότεροι, όπως είμαστε εμείς οι απλοί άνθρωποι, ταλαιπωρούμαστε. Απ' τη μία τσέπη μπαίνουν ορισμένα ευρώ και από την άλλη φεύγουν. 4,5 δισ. σε όλο τον κόσμο είμαστε σε καραντίνα και 1,5 δις εργαζόμενοι αγωνιούν. "Θα 'χουμε αύριο δουλειά; Θα μειωθεί ο μισθός;". Άρα καταλαβαίνετε, η αναταραχή που γίνεται στο αμερικάνικο αργό πετρέλαιο, έχει δυσάρεστες επιπτώσεις. Κι ακόμα, φανταστείτε, η μείωση παραγωγής που έγινε 10 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δεν φτάνει. Έχει μειωθεί η ζήτηση 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα».

Όταν ρωτήθηκε πώς θα επιβιώσουν οι βενζινοπώλες εάν πουλάνε «σκέτο φόρο», καθώς στα καύσιμα το μεγαλύτερο κομμάτι που πληρώνει ο καταναλωτής είναι ο φόρος, η κ. Ζάγκα δήλωσε ότι:

«Εμείς είμαστε φοροεισπράκτορες. Τα παίρνουμε και τα δίνουμε στο κράτος. Όταν λοιπόν έχει 1,35 η βενζίνη, μην περιμένει ο κόσμος ότι θα έρθει μείωση στο 1,35. Στο 0,35 θα πάει η μείωση. Το 1 ευρώ είναι φόρος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ