ΕΛΛΑΔΑ

Μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα

Μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Για μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα κάνει λόγο δημοσίευμα του δικτύου Nordic Monitor, προκειμένου οι τουρκικές αρχές να συγκεντρώσουν στοιχεία οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, που διέμεναν σε κέντρα υποδοχής προσφύγων στη χώρα μας.

Πρώην και νυν αξιωματούχοι των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας, με αφορμή δημοσίευμα της ιστοσελίδας ερευνητικής δημοσιογραφίας Nordic Monitor, επισημαίνουν πως είναι σταθερή τα τελευταία χρόνια η προσπάθεια της Τουρκίας να συγκεντρώσει στοιχεία για τους αντικαθεστωτικούς οπαδούς του αυτοεξόριστου κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το δημοσίευμα που υπογράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποσκούρτ έχει τίτλο «απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτουν μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα» και δεν πέρασε απαρατήρητο από τα στελέχη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Τα επίμαχα έγγραφα αφορούν την υπόθεση μιας εκπαιδευτικού, που εργαζόταν σε σχολείο γκιουλενιστών στην Τουρκία και κατέφυγε στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Το ίδιο δρομολόγιο έκαναν σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις πάνω από 10.000 Τούρκοι υπήκοοι, που θεωρήθηκαν ή πράγματι ανήκαν στο δίκτυο του Γκιουλέν.

Εγκατεστημένος στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ εδώ και περίπου 20 χρόνια, ο Γκιουλέν αρνείται κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος.

«Παρότι είναι ευρέως γνωστό ότι η ΜΙΤ πραγματοποιεί μυστικές έρευνες στην Ελλάδα, το έγγραφο είναι μια σπάνια απόδειξη που επιβεβαιώνει τις επιχειρήσεις της σε ξένο έδαφος», σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Αστυνομική πηγή που μίλησε στην «Καθημερινή» υπό τον όρο της ανωνυμίας, σχολίασε ότι η Τουρκία άλλοτε μέσω των επίσημων αστυνομικών διαύλων, όπως η Interpol και άλλοτε μέσω πολιτικών και διπλωματικών καναλιών ζητούσε μέχρι πρόσφατα να μάθει τα στοιχεία των υπηκόων της που κατέθεσαν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα μετά το καλοκαίρι του 2016.

Οι ελληνικές αρχές, επικαλούμενες νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, δεν κοινοποίησαν τα στοιχεία. Ούτε επέτρεψαν την είσοδο στα κέντρα κράτησης στους Τούρκους αξιωματούχους που, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, βρίσκονταν μέχρι πριν από λίγους μήνες εγκατεστημένοι στο Ανατολικό Αιγαίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ