ΕΛΛΑΔΑ

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία
ΙΝΤΙΜΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή και το ΥΜΑΘ για το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Παρασκευής μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί.

Οι μαθητές, σύμφωνα με ανακοίνωση της συντονιστική επιτροπή μαθητών Αθήνας, ζητούν από την κυβέρνηση «να μην καταθέσει το νομοσχέδιο, να ανακοινώσει ημερομηνία για τις πανελλαδικές εξετάσεις και επίσης να ανακοινώσει ότι δεν θα δοθούν προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες τάξεις Γυμνάσιου, Λυκείου και ΕΠΑΛ».

Ζητούν, ακόμα, «η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, για να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση και να ανακοινώσει το ποσοστό εισαγωγής 10% των ΕΠΑΛιτων στην Τριτοβάθμια».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με αποφάσεις τους η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και Φοιτητικοί Σύλλογοι. Αποφάσεις συμμετοχής είχαν πάρει επίσης οι ΣΕΠΕ «Ο Σωκράτης», «Ρόζα Ιμβριώτη», «Μ. Παπαμαύρος» και «Γ. Σεφέρης», «Ν. Πλουμπιδης», «Θουκυδίδης», Παλαιού Φαλήρου, Αν. Αττικής «Κ. Σωτηρίου», «Έλλη Αλεξίου», Χαϊδαρίου, Αιγάλεω, «Ο Αριστοτέλης», «Κ. Βάρναλης», «Αθηνά», Α’ Σύλλογος Αθηνών, Αμαρουσίου, «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και οι Α' ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, Γ' ΕΛΜΕ Α’ Αθήνας, Β’ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας, Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αθήνας, Δ' ΕΛΜΕ Ανατ. Αττικής, Α’ Δυτικής Αττικής και Ε' ΕΛΜΕ Αθήνας.

Η παράσταση διαμαρτυρίας ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση των συγκεντρωμένων πως θα συνεχιστεί πολύμορφα η διεκδίκηση να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο, με τα εκπαιδευτικά σωματεία να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τη μέρα πανελλαδικής δράσης στις 28 Απριλίου.

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και έξω από το ΥΜΑΘ πραγματοποίησανκαθηγητές μέσης εκπαίδευσης, δάσκαλοι, εκπρόσωποι συλλόγων γονέων και φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στο σχέδιο νόμου για την παιδεία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και φώναζαν συνθήματα, χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο «αντιεκπαιδευτικο» και ζητώντας την απόσυρσή του. Εξέφρασαν ακόμη την αντίθεσή τους για τη συγκυρία της κατάθεσης του νομοσχεδίου, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού -οι παρευρισκόμενοι είχαν μέσα ατομικής προστασίας και τα απαραίτητα έγγραφα- καθώς και την εναντίωσή τους στη θέσπιση της βάσης του δέκα για την εισαγωγή στις ανώτατες σχολές και της επαναφοράς της «τράπεζας θεμάτων» στις εξετάσεις.

Όπως επίσης και στην αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, στην «προσχηματική», όπως ανέφεραν, αξιολόγηση κ.ά, ενώ ζήτησαν νέες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών στα δημόσια σχολεία.

Στη συγκέντρωση παρέστησαν -μεταξύ άλλων- και οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης και Γιάννης Δελής.

Τριμελής αντιπροσωπεία των διαδηλωτών έγινε δεκτή από τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρο Καράογλου και τού διαβίβασε τα αιτήματά τους.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν έξω από το ΥΜΑΘ, επί της οδού Αγίου Δημητρίου, για περίπου μία ώρα και στη συνέχεια αποχώρησαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ