ΕΛΛΑΔΑ

ΠΟΣΠΕΡΤ κατά Ζούλα για το «ERTflix»

ΠΟΣΠΕΡΤ κατά Ζούλα για το «ERTflix»

Με δύο διαδοχικές ανακοινώσεις, η ΠΟΣΠΕΡΤ στρέφεται κατά του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, με αφορμή το θέμα της ERT-HYBRID.

Στην πρώτη της ανακοίνωση, η ΠΟΣΠΕΡΤ αναφέρεται στην προσωπική επιστολή του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα, προς τους εργαζομένους.

Στη δεύτερη ανακοίνωσή της, πως ο κ. Ζούλας ομολόγησε τελικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ότι αυτό που εκείνος και η κυβέρνηση παρουσίαζαν σαν "νέα πλατφόρμα" και που σύντομα όπως λένε θα βαφτίσουν ERT-FLIX, δεν είναι ούτε νέα ούτε δικό τους επίτευγμα αλλά πως υπήρχε και ονομάζεται ERT-HYBRID, απλά δεν είχε "επικοινωνηθεί" καλά στην κοινωνία και ο κόσμος τάχα δεν την ήξερε ενώ ήταν και "δύσχρηστη"».

Η πρώτη ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ:

Ο «ΝΟΝΟΣ» ΖΟΥΛΑΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΟΥΝ ΤΗ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ERT – HYBRID ΣΕ ERT – FLIX

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ λάβαμε στα προσωπικά μας e-mails, δια μέσου της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (!!!), μια προσωπική επιστολή του προέδρου κ. Ζούλα ο οποίος αφού μας …επαινεί, κατόπιν μας περιγράφει τον εμπλουτισμό της ήδη υπάρχουσας ERT_HYBRID ως μια «νέα» υβριδική πλατφόρμα της ΕΡΤ και μας ζητά να την διαφημίσουμε από τις προσωπικές μας σελίδες στα social media.

Αν το ενδιαφέρον του κ. Ζούλα για τους εργαζόμενους ήταν πράγματι αληθινό και η επιθυμία του για επικοινωνία μαζί τους ήταν όντως ειλικρινής , τότε μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο θα διαβουλεύονταν με τους εργαζόμενους εκτός και αν φαντάζονται ως επικοινωνία και διαβούλευση τα δημοσιευμένα σαν θεόπνευστες εντολές (αποφάσεις) τελεσίγραφα της διοίκησης στη διαύγεια, που έχει …θολώσει με τις πρακτικές τους και όχι να εκτιμά όπως φαίνεται στη προσωπική του επιστολή, ότι έχουμε πάθει όλοι αμνησία, ή ότι πριν τρία χρόνια είμαστε σε κάποιον άλλον πλανήτη κι όχι στην ΕΡΤ.

Εκεί όπου με τον δικό μας μόχθο και στήριξη η δημόσια ραδιο- τηλεόραση καινοτομούσε, προσφέροντας στο κοινό πρώτη απ΄όλους τη τεχνολογία high definition και το 2017 την υβριδική πλατφόρμα ERT HYBRID με πανευρωπαϊκή «πρωτιά» τη δυνατότητα του κάθε επισκέπτη να επιλέγει πολλαπλές θεάσεις (Mundial, Basket, Formula 1 κλπ).

Τότε δηλαδή που το κόμμα του κ. Ζούλα μαζί με εκείνον και τους σημερινούς ομοτράπεζους εισηγητές και συμβούλους του απαξίωναν την ΕΡΤ συνολικά αλλά και κάθε καινοτομία της.

Χαιρετίζουμε τον εμπλουτισμό στις παροχές της ήδη υπάρχουσας πλατφόρμας , τονίζουμε ωστόσο ότι η συνταγματική υποχρέωση της ΕΡΤ είναι να παρέχει στην κοινωνία ελεύθερα και δωρεάν όλα της τα προϊόντα με όλα τα επίγεια, δορυφορικά και διαδικτυακά της μέσα έχοντας μοναδικό "αντάλλαγμα" το ανταποδοτικό τέλος.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι η δωρεάν παροχή του περιεχομένου της ERT -HYBRID κοστίζει στους συμπολίτες μας, αφού για να το απολαύσουν πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα κάμποσα ευρώ στην εταιρεία που τους παρέχει internet.

Οι τρόποι μετάδοσης του ραδιοτηλεοπτικού προϊόντος, οι τρόποι ανάπτυξης και όλα τα …άλλα, πρέπει να περιγράφονται στο νέο στρατηγικό σχεδιασμό της ΕΡΤ, ο οποίος υποχρεωτικά θα δοθεί ολόκληρος στους εκπροσώπους των εργαζομένων για διαβούλευση όπως ρητά ορίζει ο νόμος 4324/2015 αρθρο7 παρ. 10.

Αν οι ευχές και τα "καλά λόγια" του κ. Ζούλα για το προσωπικό, δεν ήταν μια υποκριτική εισαγωγή της προτροπής του να διαφημίσουμε όχι απλά το εμπλουτισμένου (μερικώς) περιεχόμενο της ERT-HYBRID, αλλά τη δήθεν «νέα» πλατφόρμα που σκέφτονται όπως δηλώνουν επίσημα να την ονομάσουν ERT-FLIX , τότε πως μαζί με τον κ, Γαμπρίτσο (και τους άλλους που φανερά η κρυφά συνδιοικούν) απαξιώνουν στην πράξη τους εργαζόμενους επιβάλλοντάς τους ένα οργανόγραμμα και έναν ΓΚΠ χωρίς τυπική και ουσιαστική νομιμοποίηση;;;

«Ανοίγουν τις πόρτες» για στελέχωση επιτελικών θέσεων της ΕΡΤ όχι μόνο από εργαζόμενους σε αυτήν, δηλαδή από αυτούς που στα λόγια υποκριτικά επαινούν, αλλά και (;) από την ...αγορά, καταργώντας θεμελιώδεις δομές και διευθύνσεις, ενώ σκόπιμα δεν αναφέρονται οι οργανικές θέσεις που χρειάζονται για τη λειτουργία της με όλες τις υπάρχουσες δομές, βάζοντας τις βάσεις για μια οργανική και λειτουργική συρρίκνωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με όπλο τη "δημιουργική ασάφεια" ή και κατά περιπτώσεις τη "δηλητηριώδη σαφήνεια".

Ταυτόχρονα εδραιώνουν τον «κεντρικό έλεγχο» της ενημέρωσης ενισχύοντας τη λογοκρισία και το φιλτράρισμα των δυσάρεστων στην κυβέρνηση ειδήσεων.

Οι εργαζόμενοι κ. Ζούλα και κ. Γαμπρίτσο δεν είναι τόσο "γερασμένοι" όσο νομίζατε, ώστε να ξεχνούν την μέχρι σήμερα συμπεριφορά σας έναντί τους, ούτε και τόσο "αδέξιοι" όπως δημόσια τους συκοφαντήσατε, ώστε να μην μπορούν να διαχειριστούν όπως πρέπει τους κίβδηλους επαίνους και τα όψιμα και υποκριτικά δήθεν φιλικά "χτυπήματα στον ώμο".

Εμείς με κόπο ιδρώτα και αίμα ανοικοδομήσαμε εκ των ερειπίων που άφησε το "πραξικόπημα του μαύρου" την ΕΡΤ και ξέρουμε το ρόλο, την αποστολή μας και το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό , στο νόμο και το Σύνταγμα και για αυτό είμαστε περήφανοι.

Δεν χρειαζόμαστε τη δική σας …υπενθύμιση για το πως πρέπει να αισθανόμαστε, ούτε τα ψεύτικα "χειροκροτήματα" μιας διοίκησης που διάλεξε το δρόμο της καθεστωτικής επιβολής και όχι του δημοκρατικού διαλόγου, για να εκτελέσει τις εντολές που τις έδωσαν μαζί με το διορισμό της.

Η δεύτερη ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ:

Κ.ΖΟΥΛΑ ΑΝΤΙ ΝΑ "ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΖΕΤΕ" ΤΗΝ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ, ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΣΠΕΡΤ, Ο Κ. ΖΟΥΛΑΣ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ Η ERT-HYBRID (ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛOYN ΝΑ ΒΑΦΤΙΣΟΥΝ ERT-FLIX) ΚΑΙ ΠΩΣ "Η ΕΡΤ ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΥ ΑΝΕΠΤΥΞΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ"

Επί μέρες η διοίκηση της ΕΡΤ και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι προσπάθησαν να παρουσιάσουν την ERT-HYBRID που υπήρχε από το 2017 σαν δικό τους ...επίτευγμα, μιλώντας για μια δήθεν "νέα πλατφόρμα" την οποία μάλιστα θέλουν να βαφτίσουν ERT-FLIX.

Κατόπιν στα πλαίσια αυτής του αδέξιου επικοινωνιακού τρύκ, ο πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Ζούλας ακολουθώντας το ίδιο παραπλανητικό σενάριο, απέστειλε στον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά email με την προτροπή του να διαφημίσουμε από τις προσωπικές μας σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτό το "επίτευγμα" σαν μια νέα πλατφόρμα.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ απάντησε με ανακοίνωσή της καταγγέλλοντας μάλιστα όχι μόνο τον παραπλανητικό χαρακτήρα αυτής του επικοινωνιακού τρυκ Διοίκησης και κυβέρνησης αλλά και την υποκρισία όπως αυτή εκφράστηκε στο όψιμο "ενδιαφέρον" της διοίκησης για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ τονίζοντάς τους πως:

«Οι εργαζόμενοι κ. Ζούλα και κ. Γαμπρίτσο δεν είναι τόσο "γερασμένοι" όσο νομίζατε, ώστε να ξεχνούν την μέχρι σήμερα συμπεριφορά σας έναντί τους, ούτε και τόσο "αδέξιοι" όπως δημόσια τους συκοφαντήσατε, ώστε να μην μπορούν να διαχειριστούν όπως πρέπει τους κίβδηλους επαίνους και τα όψιμα και υποκριτικά δήθεν φιλικά "χτυπήματα στον ώμο. Εμείς με κόπο ιδρώτα και αίμα ανοικοδομήσαμε εκ των ερειπίων που άφησε το "πραξικόπημα του μαύρου" την ΕΡΤ και ξέρουμε το ρόλο, την αποστολή μας και το χρέος μας απέναντι στον ελληνικό λαό , στο νόμο και το Σύνταγμα και για αυτό είμαστε περήφανοι. Δεν χρειαζόμαστε τη δική σας …υπενθύμιση για το πως πρέπει να αισθανόμαστε, ούτε τα ψεύτικα "χειροκροτήματα" μιας διοίκησης που διάλεξε το δρόμο της καθεστωτικής επιβολής και όχι του δημοκρατικού διαλόγου, για να εκτελέσει τις εντολές που τις έδωσαν μαζί με το διορισμό της».

Αυτή η ανακοίνωση όπως φαίνεται ανάγκασε τον κ. Ζούλα να αναδιπλωθεί και να ομολογήσει τελικά στο ΑΠΕ, ότι αυτό που εκείνος και η κυβέρνηση παρουσίαζαν σαν "νέα πλατφόρμα" και που σύντομα όπως λένε θα βαφτίσουν ERT-FLIX, δεν είναι ούτε νέα ούτε δικό τους επίτευγμα αλλά πως υπήρχε και ονομάζεται ERT-HYBRID απλά δεν είχε "επικοινωνηθεί" καλά στην κοινωνία και ο κόσμος τάχα δεν την ήξερε ενώ ήταν και "δύσχρηστη".

Κ.Ζούλας στο ΑΠΕ :" η ΕΡΤ ήταν η πρώτη που ανέπτυξε αυτήν την τεχνολογία τα προηγούμενα χρόνια, ήταν λάθος ο τρόπος που είχε επικοινωνηθεί, με συνέπεια ελάχιστοι πολίτες να γνωρίζουν τελικά την νέα αυτή υπηρεσία"

Αν όμως ο κ.Ζούλας είχε κάνει τον κόπο να δεί τα επίσημα στοιχεία, θα έβλεπε τις εκατοντάδες χιλιάδες των συμπολιτών μας, που είχαν συνδεθεί με την ERT-HYBRID ήδη απο την εποχή του Mundial αλλά και πρόσφατα όταν πάνω απο 500. 000 παρακολουθούσαν μέσω αυτής της πλατφόρμας την formula 1, αξιοποιώντας το πρωτοποριακό απο την εποχή του mundial σύστημα πολλαπλών θεάσεων απο διαφορετικές κάμερες κατ΄επιλογή του τηλεθεατή.

Δεν θυμόμαστε όμως να ακούσαμε τότε απο τον κ. Ζούλα ή απο κάποιον άλλον απο το κόμμα του, στο οποίο υπήρξε και διευθυντής του γραφείου τύπου, ένα έστω και χλιαρό "μπράβο" στους εργαζόμενους.

Σε αυτούς δηλαδή, που κάτω απο αντίξοες συνθήκες και χωρίς κανένα οικονομικό όφελος, δούλεψαν άοκνα για να μπορέσει η ΕΡΤ να ξανασταθεί στα πόδια της μετά την καταστροφή που προκάλεσε σε αυτήν η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και να προσφέρει στην κοινωνία ενημέρωση, ψυχαγωγία και πολιτισμό όχι μόνο απο όλες τις αναστημένες της δομές αλλά και απο τις νέες (ERT-HYBRID κλπ) που διέθεταν πρωτοποριακές και για τα τότε δεδομένα της Ευρώπης εφαρμογές.

Το αντίθετο, ακούγαμε και διαβάζαμε διαρκώς για μείωση του ανταποδοτικού τέλους στο μισό και πως αν αυτό σημαίνει και μείωση του προσωπικού θα γίνει και άλλα πολλά που έμοιαζαν με αντίλαλο των αξέχαστων σε όλους μας δηλώσεων Σαμαρά, Κεδίκογλου, Βενιζέλου κ.α μετά το "πραξικόπημα του μαύρου".

Σε κάποιο άλλο σημείο της δήλωσής του στο ΑΠΕ ο κ. Ζούλας τονίζει ότι: «Κάναμε αρκετές συσκέψεις και καταλήξαμε ότι η πλατφόρμα έπρεπε να επανασχεδιαστεί από την αρχή. Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή να μοιάζει με το Νetflix ή το Αmazon, προκειμένου οι τηλεθεατές να νιώθουν αμέσως ότι μπαίνουν σε ένα οικείο περιβάλλον».

Κ. Ζούλα οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ δεν είμαστε ούτε μικρόψυχοι ούτε εμμονικά αντιδραστικοί, αντίθετα στηρίζουμε έμπρακτα και με τον κόπο μας κάθε πρωτοβουλία που εμπλουτίζει προς το καλύτερο το περιεχόμενο της ΕΡΤ και χαιρόμαστε όταν το κοινό ανταποκρίνεται θετικά.

Επειδή όμως μιλάτε για "επανασχεδιασμό απο την αρχή" της υπάρχουσας πλατφόρμας ERT-HYBRID θα σας συνιστούσαμε να "επανασχεδιάσετε" πρώτα το μοντέλο ενημέρωσης που προσφέρετε σήμερα στο κοινό, χωρίς λογοκρισία, "φιλτράρισμα" ειδήσεων και κόλπα χειραγώγησης της κοινής γνώμης και να ακολουθήσετε το παράδειγμα των ευρωπαϊκών δημόσιων τηλεοράσεων που σέβονται την δημοσιογραφική δεοντολογία και την δημοκρατική τους αποστολή.

Αν τέλος κ. Ζούλα τα πρότυπά σας (netflix και amazon) σας εμπνέουν και ως προς το πως αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενούς τους, περιορίζοντας όχι μόνο τα εργατικά αλλά και τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους, όπως καταγγελλουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και δεκάδες εθνικές και παγκόσμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τότε να είστε βέβαιος ότι δεν θα μείνουμε με "σταυρωμένα τα χέρια" σαν καταθλιπτικοί αποδέκτες της ...μοίρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ