ΕΛΛΑΔΑ

Επεισόδια στο ΚΥΤ της Σάμου: 23 συλλήψεις - Αναζητούνται δύο άτομα

Επεισόδια στο ΚΥΤ της Σάμου: 23 συλλήψεις - Αναζητούνται δύο άτομα
samos24.gr

Συνολικά 23 άτομα έχουν συλληφθεί για έκνομες ενέργειες που υπήρξαν τη Δευτέρα και την Κυριακή στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου και οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να καεί μέρος του καταυλισμού αιτούντων άσυλο.

Επίσης έχουν ταυτοποιηθεί άλλοι δυο δράστες ανάλογων ενεργειών οι οποίοι και αναζητούνται. Στο πλαίσιο των ερευνών, εξιχνιάστηκε και περίπτωση ληστείας.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε και υποβάλλεται στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή, περιλαμβάνει τα αδικήματα, της συμμετοχής σε εγκληματική ομάδα, του εμπρησμού, της ληστείας, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών, της απειλής και της εκβίασης, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

Στη σκιά των επεισοδίων και των εμπρησμών πραγματοποιήθηκε νωρίτερα επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, στο νησί.

Κατά την επίσκεψη του στη Σάμο ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε το ΚΥΤ όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής. Ακολούθησε σύσκεψη με αυτοδιοικητικά στελέχη, εκπροσώπους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και φορείς του νησιού.

«Η κατάσταση στη Σάμο είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Η ανοικτή δομή στο Βαθύ πρέπει να κλείσει άμεσα, εντός της χρονιάς, και να μεταφερθούν οι διαμένοντες μετά από μία πολύ ουσιαστική αποσυμφόρηση, σε κλειστή ελεγχόμενη δομή στου Ζερβού. Ευχαριστώ το δημοτικό συμβούλιο της Ανατολικής Σάμου για την στήριξη του για αυτή τη προσπάθεια», ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός.

«Στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: δεν είναι ανεκτά τέτοια έκτροπα. Έχουν γίνει 22 συλλήψεις από την ΕΛΑΣ, θα ασκηθούν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα. Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι έρχονται στη χώρα μας και υποβάλλουν αίτημα ασύλου, είναι υποχρεωμένοι και από την Σύμβαση της Γενεύης, να σέβονται την ελληνική νομοθεσία. Είμαστε χώρα, δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Δεν δεχόμαστε εκδηλώσεις βίας στις δομές προσφύγων και μεταναστών, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο και τις ζωές των διαμενόντων, αλλά και των κατοίκων της Σάμου», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, έχουν ήδη δοθεί οι σχετικές εντολές για άμεση αποκατάσταση των ζημιών, ενώ σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξετάζεται θετικά το αίτημα ενίσχυσης των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας στη Σάμο.

Σχετικά με τα μέτρα αποσυμφόρησης στο νησί, ο υπουργός Μετανάστευσης δήλωσε ότι «παίρνουμε διαρκώς κόσμο, έχει γίνει ήδη μία ουσιαστική αποσυμφόρηση. Έχουν φύγει 2.000 άνθρωποι από την Σάμο από την αρχή της χρονιάς, συνεχίζουμε σε όλα τα νησιά κάθε μήνα να μειώνουμε τους διαμένοντες. Αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο είναι οι μηδενικές, πλέον, ροές στη χώρα, τον Απρίλιο του 2020, χάρη στις πολύ μεγάλες προσπάθειες των ανδρών και γυναικών των Σωμάτων Ασφαλείας».

Για την επέκταση της κλειστής δομής στη θέση Ζερβού, ο κ. Μηταράκης είπε πως τα έργα επέκτασης ξεκινούν άμεσα.

«Ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα είναι σε θέση να λειτουργήσει. Συγχρόνως θα κλείσει η ανοικτή δομή. Δεν θα λειτουργήσουν παράλληλα πέραν των 15-20 ημερών οι δύο δομές. Θεωρούμε ότι η μετακίνηση των δομών, εκτός αστικού ιστού και η μετατροπή τους από ανοικτές σε κλειστές και ελεγχόμενες , μαζί με μία ουσιαστική αποσυμφόρηση των νησιών, θα βοηθήσει, ώστε μέσα στη χρονιά, να αλλάξουν οι συνθήκες που επικρατούν στα πέντε νησιά του Αιγαίου», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ