ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και πέντε αγνοούμενοι από τη συντριβή ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ ανοιχτά της Κεφαλονιάς

Ένας νεκρός και πέντε αγνοούμενοι από τη συντριβή ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ ανοιχτά της Κεφαλονιάς
Lockheed Martin

Ένας άνθρωπος ανασύρθηκε νεκρός, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες για άλλα πέντε μέλη του πληρώματος του ελικοπτέρου της φρεγάτας HMCS Fredericton που συνετρίβη ενώ εκτελούσε περιπολία στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ανοικτά της Κεφαλονιάς, στο πλαίσιο άσκησης του NATO.

Συγκεκριμένα, τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ της, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε και ένας νεκρός από το πλήρωμα.

«Η επαφή χάθηκε με το αεροσκάφος καθώς συμμετείχε σε συμμαχικά γυμνάσια στα ανοικτά της Ελλάδας», ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις.

Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή.

«Καθώς η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να δώσουμε αυτή τη στιγμή», προστίθεται.

Βοήθεια από την Ελλάδα

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, συμμετέχει από το πρωί της Πέμπτης ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το ελληνικό ελικόπτερο απογειώθηκε από το Κοτρώνι Μαραθώνα με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς, ή 20 μίλια εντός του FIR Ρώμης, συνδράμοντας στις προσπάθειες εντοπισμού των στελεχών των καναδικών ενόπλων δυνάμεων.

Το χρονικό της συντριβής

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 20:15 την Τετάρτη, όταν η καναδική φρεγάτα HMCS Fredericton ενημέρωσε πως έχασε από τα ραντάρ της το ελικόπτερο τύπου Sikorsky CH-148 «Cyclone», το οποίο εκτελούσε περιπολία στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο άσκησης του NATO.

Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν έξι άτομα, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα HMCS Fredericton και συμμετείχε στη νατοϊκή δράση SNMG2 «Reassurance», στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Μετά την ειδοποίηση ότι το ελικόπτερο έχει χαθεί από τα ραντάρ σήμανε συναγερμός σε όλες τις συμμετέχουσες δυνάμεις ενώ η Ελλάδα αμέσως ενημέρωσε πως είναι σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας στις έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου και των επιβαινόντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ