ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Την Πρωτομαγιά δεν επιτρέπεται να πάμε στο εξοχικό και το χωριό

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Την Πρωτομαγιά δεν επιτρέπεται να πάμε στο εξοχικό και το χωριό
INTIME

Στην υπενθύμιση ότι απομένουν τρεις ημέρες για την άρση των μέτρων περιορισμού, προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό.

Αναφερόμενος στην Πρωτομαγιά έστειλε το μήνυμα πως φέτος είναι αλλιώς. Ο κόσμος επιτρέπεται να κάνει μια βόλτα κοντά στο σπίτι αλλά ξεκαθάρισε πως απαγορεύονται οι μετακινήσεις και εκδρομές στα χωριά.

«Αύριο, Πρωτομαγιά, δεν επιτρέπονται μετακινήσεις μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας, δεν επιτρέπεται να πάμε ούτε στο εξοχικό ούτε στο χωριό», επανέλαβε ο ίδιος.

Επίσης, είπε πως «προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών, τους κινδύνους πρώτα απ’ όλα για τα ίδια τους τα μέλη τους και να συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

«Τρεις ημέρες μένουν για να ολοκληρώσουμε το πρώτο τμήμα της προσπάθειας μας για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς και επισήμανε πως κάθε ημέρα που μένουμε σπίτι κάνει ακόμα πιο ισχυρά τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθούμε για να κάνουμε το επόμενο βήμα από Δευτέρα.

Υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και σημείωσε: «Μένουμε σπίτι μέχρι τη Δευτέρα και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή με βάση τους νέους κανόνες».

«Πλένουμε χέρια, κρατάμε αποστάσεις, φοράμε μάσκα». Αυτό τόνισε πως είναι το νέο μήνυμα και οι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούμε.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημείωσε πως από Δευτέρα είναι ελεύθερη η μετακίνηση εντός του νομού, μέχρι τότε, συνεχίζουμε να στέλνουμε μήνυμα στο 13033 για την μετακίνηση.

Σημείωσε πως έγιναν έλεγχοι σε δύο πτήσεις του εξωτερικού. Από τα 159 άτομα που έκαναν το τέστ, το ένα βγήκε θετικό στον κορωνοϊό.



Τσιόδρας: Γιατί ανοίγουν τα σχολεία

Από την πλευρά του, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε: «Δεν είπα ποτέ ότι τα παιδιά είναι υγειονομικές βόμβες. Αυτό που με μαθηματική βεβαιότητα ισχύει είναι ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τη νόσο γι' αυτό προηγούνται στις προσπάθειες επανόδου της κοινωνίας σε μια κανονικότητα».

Σημείωσε πως ήδη, σε 14 χώρες στην Ευρώπη έχουν αποφασίσει για επανένταξη των παιδιών στα σχολεία.

«Πρέπει να πάρουμε κάποια μέτρα για το άνοιγμα της κοινωνίας. Ένα από αυτά είναι και το άνοιγμα των σχολείων, με προσοχή», συνέχισε. Υπενθύμισε πως «αν ένα παιδί έχει άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα έχει την επιλογή να μην πάει σχολείο».

Για τη χρήση μάσκας

Για το θέμα της μάσκας ο κ. Τσιόδρας είπε: «Τότε είχαμε μέτρα περιορισμού, απαγορευτικό. Τώρα ανοίγει ο περιορισμός στη μετακίνηση. Πού υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός; Στα ΜΜΜ. Άρα εκεί έχει σημασία η χρήση μάσκας για να προστατεύσει κάποιος τον συνάνθρωπό του. Τώρα ανοίγει η κοινωνία. Για αυτό τοποθετηθήκαμε υπέρ. Με πολλές αντιρρήσεις, αντεπιχειρήματα».

Στο ερώτημα υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, ο καθηγητής απάντησε ότι «αναφερόμαστε σε μη ιατρικές μάσκες».

Θα φτιαχτεί βίντεο για την απλή κατασκευή μιας μάσκας στο σπίτι, όπως είπε.

Ακόμη, συνέστησε στους πολίτες αν μπορούν να αποφεύγουν τα ΜΜΜ και να αναζητούσουν εναλλακτικούς τρόπους για να μετακινούνται, πχ, στην εργασία τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ