ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Διαβουλεύσεις στα μπλόκα και προτάσεις στον Τσίπρα

Αγρότες: Διαβουλεύσεις στα μπλόκα και προτάσεις στον Τσίπρα
Αντιπροσωπεία αγροτών έξω από το Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Τη στρατηγική για τις επόμενες κινήσεις τους χαράσσουν οι αγρότες, που επέστρεψαν στα μπλόκα τους ανά την Ελλάδα, μετά το διήμερο παναγροτικό συλλαλητήριο της Αθήνας. Καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις τους θα παίξει η ανταπόκριση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις προτάσεις που του παρέδωσε τη Δευτέρα αντιπροσωπεία των αγροτών από όλα τα μπλόκα της χώρας, πλην αυτού της Νίκαιας.

Το μεσημέρι έφτασε και επίσημα στο γραφείο του πρωθυπουργού και στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων το πλαίσιο των προτάσεων της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. Σημειώνεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη συγκαλέσει σύσκεψη στο γραφείο του στη Βουλή, με υπουργούς για τρέχοντα θέματα του κυβερνητικού έργου, με το αγροτικό να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Αντιπροσωπεία αγροτών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, παρέδωσε το κείμενο των προτάσεών τους στην κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, με κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν το κλίμα της σύντομης συνάντησης «ομαλό κι ανθρώπινο».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έγινε μια γενική συζήτηση για τα προβλήματα των αγροτών, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να γίνει μια επεξεργασία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να οργανωθεί ο διάλογος όσο πιο ουσιαστικά και αντιπροσωπευτικά γίνεται και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

«Στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν κουβεντιάζει με τους αγρότες, εμείς ανταπαντάμε ότι ερχόμαστε εδώ στο Μ. Μαξίμου, αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και επιδιώκουμε συνάντηση με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, μόνο και εφόσον συζητήσει στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουμε καταθέσει», δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Δημήτρης Δημογιάννης, και πρόσθεσε είπε πως όταν λένε οι αγρότες ότι θέλουν συζήτηση επί του κειμένου που κατέθεσαν σήμερα, είναι σαν να ζητούν διάλογο από μηδενική βάση.

Ερωτηθείς αν οι αγρότες δίνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε ότι τελεσίγραφο υπό την έννοια ότι «αύριο θα μας απαντήσετε αλλιώς θα κάψουμε την Ελλάδα», δεν δίνουν οι αγρότες και πρόσθεσε: «Υπάρχει ένας εύλογος χρονικός ορίζοντας που περιμένουμε απάντηση, από εκεί και πέρα, όμως, και μέχρι να έρθει η απάντηση, το μήνυμα που παίρνουμε από όλους τους αγρότες της Ελλάδας είναι ότι εντείνουμε τις κινητοποιήσεις, κλιμακώνουμε τα μπλόκα και αυτό το μήνυμα που πήραμε απ' όλους τους αγρότες σήμερα: "τα τρακτέρ όλων των μπλόκων θα έχουν στραμμένες τις ρόδες προς την Αθήνα". Αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση. Άρα λοιπόν ο χρόνος τελειώνει».

Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, η κυβέρνηση θα περιμένει να υποβληθούν κι άλλα αιτήματα από την πλευρά των αγροτών, ώστε ο διάλογος με τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα.


Σε αποκλεισμό εξάλλου προχώρησαν χθες στις 12 το μεσημέρι οι αγρότες στο μπλόκο των Τεμπών. Το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης τόνισε πως «δεν πρόκειται να ανοίξουμε μέχρι να γίνει το τηλεφώνημα από τον γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας».

Όπως, μεταξύ άλλων, έκανε γνωστό, ξεπερνούν τα 40 τα μπλόκα ανά τη χώρα που έχουν συνταχθεί με τη θέση των Τεμπών. «Εξακολουθούν να τηλεφωνούν. Υπάρχουν ορισμένοι που θέλουν να συνταχθούν με εμάς, αλλά δεν τους εμπιστευόμαστε».

Ο ίδιος σημείωσε: «Οποιοσδήποτε πάει σε διάλογο, θα πρέπει να έχει την αποδοχή όλων όσοι απαρτίζουν τον κλάδο, αλλά και να αναλάβει την ευθύνη για το σύνολο του πρωτογενούς τομέα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, για να μην δυναμιτίσει τον διάλογο, πρέπει να κατανοήσει και να επιλέξει ορθά με ποιους θα κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κουβέντα πρέπει να γίνει πέραν των κομματικών γραμμών και των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, αφού τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, αφορούν το σύνολο του κόσμου».

Οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα βρίσκονται σε πυρετό διαβουλεύσεων στα μπλόκα που έχουν στήσει σε όλη τη χώρα και το σημερινό «μενού», πέραν κάποιων κινητοποιήσεων, περιλαμβάνει γενικές συνελεύσεις και «ζυμώσεις».

Με κοινή την παραδοχή ότι το Πανελλήνιο Παναγροτικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα ήταν μια πετυχημένη κινητοποίηση «αν και ακόμα ορισμένοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να λάβει χώρα διαφορετική ημέρα», οι αγρότες έχοντας επιστρέψει στα μπλόκα τους προετοιμάζονται για την επόμενή τους κίνηση. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διάλογος με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, είναι για αμφότερες τις πλευρές επιθυμητός, με τη βασική προϋπόθεση που θέτουν όλοι «να είναι επί των προτάσεων που έχουν στείλει».

Ο χάρτης των μπλόκων

Κλειστή παραμένει από χθες το απόγευμα στις 18:00 η παλαιά εθνική οδός Κορίνθου-Αθήνας στον Ισθμό από τους αγρότες και σύμφωνα με πληροφορίες ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως θα τις 18:00 απόψε.

Εν τω μεταξύ, για τρίτη εβδομάδα παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός στον Ισθμό από τους αγρότες και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσω του παραλιακού δρόμου, μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Παράλληλα, σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν και πάλι, για επτά ώρες, τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, από τις 17:00 έως τα μεσάνυχτα.

Στη βόρεια Ελλάδα, ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. «Σήμερα στις 19:00 έχει προγραμματιστεί συναυλία, με τη συμμετοχή οκτώ μουσικών, και έτσι θα είναι κλειστός ο δρόμος» τόνισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς.

Το συνηθισμένο πρόγραμμα του αποκλεισμού ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι, ως εξής: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά» σύμφωνα με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη. Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Δερβενίου, δεν έχουν καταλήξει σε ποια δύναμη συντάσσονται και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα δεν προβλέπεται κάποια κινητοποίηση, μιας και στις 19:00, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στον 'Αγιο Μάμα Χαλκιδικής, όπου αρμόδιος φοροτεχνικός θα ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο για τις αλλαγές που θα φέρει η ενδεχόμενη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Τα «συμφωνηθέντα» ακολουθούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Ανέστη Κεμανετζόγλου, «το τελωνείο είναι ανοιχτό για όλους στο χρονικό διάστημα 11:00- 15:00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρέπεται η διέλευση κανενός φορτηγού και νταλίκας, αλλά παραμένουμε διαλλακτικοί με τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία».Στο μεταξύ, για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με τον κ. Κεμανετζόγλου «γέρνουμε προς την Νίκαια και περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουμε στη σημερινή τους κινητοποίηση».

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00- 15:00 και 17:00-22:00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων. Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν από το βράδυ της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, παρά μόνο όταν «κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο, για την αποσυμφόρηση της κίνησης και την αποφυγή ατυχημάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο «χθες στις 23:00 άνοιξε το τελωνείο για μιάμιση ώρα περίπου, καθώς είχαν συγκεντρωθεί υπεράριθμα φορτηγά και νταλίκες».

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Αργότερα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, αποφασίστηκε 24ωρος αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Αχιλλέα Καμπούρη.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 15η μέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες σε αυτό να στέλνουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν. Υπό σκέψη βρίσκεται ο εναλλακτικός τρόπος διαμαρτυρίας τους στις επόμενες ημέρες.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο σημερινός αποκλεισμός ορίστηκε για τις 11 το πρωί και «πάμε επ'αόριστον» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Παναγιώτης Ανδρικόπουλος.

Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας και ο επικεφαλής συντονιστικής του μπλόκου Μαυρουδής Μιντσιούδης, ανέφερε ότι τάσσονται με τις προτάσεις των Τεμπών και συμφωνούν να πάνε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό «επί των προτάσεων όμως που στείλαμε και όχι για άλλα θέματα». Υπό σκέψη παραμένει η επόμενη κίνηση και ίσως και οριστούν κάποιες εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων.

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, «από τις 18:00 προχωράμε σε επ' αόριστον αποκλεισμό και συντασσόμαστε με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων».

Στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως μας επισήμανε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού, «θα κλείσουμε το απόγευμα, αλλά ακόμα δεν έχουμε ορίσει την ακριβή ώρα».

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο το εξής:
- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).
- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-17:00 και στα δύο ρεύματα.
- Νεάπολη Τσοτυλίου (24ωρο).
- Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του κόμβου της Καρδίτσας τις επόμενες μέρες και σύμφωνα με το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Παύλο Σπυρόπουλο, σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνέλευση, για να προγραμματιστούν διάφορες δράσεις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες: Ημέρα αποφάσεων η σημερινή

Αγρότες: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, «κόβουν» την Ελλάδα στα δύο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ